Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
15:54 21 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanța Peste 16.000 arbori și arbuști, plantați în pădurea urbană de pe bulevardul Aurel Vlaicu

ro

18 Mar, 2024 16:32 1009 Marime text
Sursa foto: Primăria Constanța370 de voluntari au dat viață unei noi păduri urbane de 16.000 arbori, arbuști și puieți, din 15 speci distincte, pe b-dul. Aurel Vlaicu, vizavi de magazinul Metro, sâmbătă, 16 martie.

Potrivit unui comunicat al Primăriei Constanța, acțiunea de plantare a fost organizată în cadrul programului „România plantează pentru mâine”, cea mai mare inițiativă privată de plantare din România, inițiată de OMV Petrom și continuă angajamentul de regenerare urbană din municipiul Constanța inițiat de Asociația Act for Tomorrow și Primăria Municipiului Constanța, prin programul „Natura Urbană – Oxigen pentru Constanța”.

Valoarea arborilor este de peste 30.000 euro, iar pentru întregul proiect au fost alocați 55.000 euro din sursă privată, constând în achiziția arborilor și tutorilor pentru susținerea acestora, pregătirea terenului, organizarea evenimentului cu voluntari, mentenanța pentru primul an de proiect.

„Participanții au dat viață unui nou spațiu verde de 8.500 mp, care va reprezenta o oază de biodiversitate și un loc de relaxare, recreere și socializare pentru constănțeni. Arbori, arbuștii și puieții vor fi lăsați să crească aproape natural, fără intervenții majore. Această abordare va accelera creșterea acestora, reducând timpul necesar ca arborii să ajungă la maturitate, și va permite dezvoltarea unei păduri cu o vastă biodiversitate, capabilă să absoarbă mai mult dioxid de carbon decât pădurile tradiționale. Printre speciile plantate se regăsesc: arbori - Stejar, Ulm, Frasin, Tei, Arțar, Mesteacăn, Paltin de câmp, Mojdrean, Păducel, Vișin, Koleuteria, Lemn Câinesc, Nuc; arbuști - Forsythia, Liliac alb și roz, Ilex, Spiraea, Chaenomeles, Photinia, Lavandă, Caprifoi, Salcâm galben, Iasomie, Cotoneaster, Hibiscus.

Tot sâmbătă, voluntarii au plantat și două zone cu lavandă și photinia, care vor aduce mai multă culoare pădurii proaspăt plantate. Un element de noutate în realizarea acestei păduri îl constituie și o regenerare a arborilor crescuți în orașul Constanța. Astfel, în cadrul proiectului de regenerare a spațiului verde de la Palatul Copiilor, au fost recoltați peste 3.000 de arbori maturi și arbusți, care au fost plantați ulterior în cadrul evenimentului de sâmbătă“ - au mai precizat reprezentanții Primăriei Constanța.


În cadrul evenimentului au participat reprezentanți ai Primăriei Municipiului Constanța, Gărzii de Mediu Constanța, sute de voluntari constănțeni care își doresc un oraș mai verde, angajați din companiile partenere, OMV Petrom, Fast Freight și Autonom, două echipe de Cercetași, precum și voluntari din București. De asemenea, proiectul se bucură și de susținerea companiei RAJA, care asigură suport direct echipei de mentenanță a proiectului.

În cadrul evenimentului a fost lansată și pagina web https://oxigenpentruconstanta.ro/, care va cuprinde informații despre toate acțiunile desfășurate în cadrul programului „Natura Urbană – Oxigen pentru Constanța”, precum și fotografii de la evenimentele de voluntariat.

„Sâmbăta aceasta am făcut un nou pas pentru construirea unui oraș mai verde, în care natura devine un element cheie în viața locuitorilor. Implicarea civică a constănțenilor ne-a depășit încă o dată așteptările și ne încurajează să continuăm să stimulăm participarea comunității în dezvoltarea armonioasă a zonelor incluse în cadrul programului strategic de regenerare urbană, precum cea de la Palatul Copiilor Constanța, aflată în plin proces de transformare. Vom continua eforturile pentru a multiplica astfel de inițiative în cât mai multe locații din Constanța, pentru ca astfel să creștem suprafețele de spațiu verde la nivelul municipiului, să le revitalizăm pe cele existente și să dezvoltăm un oraș verde și sustenabil. Avem deja alte zone identificate pentru a le regenera în perioada următoare“ a declarat Ionuț Rusu, viceprimarul municipiului Constanța.


Mini-pădurile urbane sunt o soluție ideală de infrastructură verde în orașele cu spații verzi limitate. Beneficiile unei păduri urbane includ îmbunătățirea calității aerului, reducerea temperaturilor, absorbția zgomotului, creșterea biodiversității și promovarea conservării apei și a solului. Mai mult, studiile au arătat că accesul la astfel de spații verzi poate avea un impact pozitiv asupra sănătății locuitorilor din mediul urban, prin stimularea activităților fizice în aer liber și reducerea stresului, contribuind totodată la stimularea coeziunii sociale în comunități.

„A doua pădure urbană din Constanța este, fără îndoială, una dintre cele mai mari realizări pe care le-am avut până acum în acțiunile de plantare la nivel urban, având în vedere suprafața plantată, diversitatea speciilor, numărul mare de voluntari participanți și amplasarea acesteia, în oraș, lângă una dintre cele mai circulate artere din municipiu. Pe termen mediu, ne dorim să extindem astfel de inițiative către noi zone cheie și cartiere din Constanța, pe care să le revitalizăm alături de autoritățile publice locale, de sectorul privat și de comunitate. Vom continua să contribuim cu idei, resurse și expertiză pentru a aduce natura mai aproape de oameni, prin dezvoltarea de noi proiecte inedite și de impact. Le mulțumim încă o dată autorităților publice locale pentru sprijin și invităm cât mai multe companii din mediu privat și cât mai mulți cetățeni să se implice și să susțină această inițiativă”  a declarat Andrei Coșuleanu, președintele Asociației Act for Tomorrow.


Prima pădure urbană din Constanța, din zona Inel 2, plantată de Asociația Act for Tomorrow, în parteneriat cu Primăria Municipiului Constanța și OMV Petrom, numără 2.000 de arbori arbuști dintr-un mix de 14 specii și 750 arbuști și se întinde pe o suprafață de 0.2 ha. Spațiul este prevăzut cu flori ornamentale, alei pavate și zone de relaxare. Pe termen mediu, locuitorii se vor bucura de mai multe facilități în acest spațiu verde: un teren de sport multifuncțional, o pictură murală, o pistă de alergat, o pajiște urbană și un loc de joacă pentru copii.

„Începând din 2024, companiile din județul Constanța sau care au activități economice în zonă pot contribui la Fondul de Regenerare Urbană al Municipiului Constanța, înființat de Asociația Act for Tomorrow și Primăria Constanța și dedicat proiectelor de împădurire și regenerare urbană, acțiunilor de voluntariat pentru mediu și activităților de educație ecologică desfășurate sub umbrela programului „Natura Urbană – Oxigen pentru Constanța”. Actorii privați pot contribui atât prin declarația 177, până la finalul lunii iunie 2024, cât și prin legea sponsorizării din România. „Natura Urbană – Oxigen pentru Constanța” vine ca un răspuns la nevoia reconectării cetățenilor din mediul urban la natură și conștientizării asupra beneficiilor pe care spațiile verzi din orașe le au asupra bunăstării fizice și emoționale a populației. Programul de regenerare urbană reprezintă un pas important în îmbunătățirea calității vieții și în crearea unui oraș mai verde, dar și o oportunitate pentru membrii comunității constănțene de a se implica activ în protejarea și îmbunătățirea mediului în care trăiesc“ - mai transmite sursa citată.

Citește și: 

O nouă pădure urbană la Constanța, pe bulevardul Aurel Vlaicu
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii