Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
14:23 21 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanţa Restart - „antrenament“ pentru marea mobilizare. La Şcoala nr. 24 „Ion Jalea“ „Plantând copaci, ajut planeta să respire şi să ne dea mai mult oxigen!“, gânduri de copil la 7 ani (galerie foto)

ro

22 Oct, 2018 00:00 4367 Marime text
Povestea merge mai departe... Şi nu oricum, ci implicând viitorul, adică elevii de cele mai fragede vârste, pentru a prinde gustul faptelor bune şi speranţa că de noi depinde să ne fie mai bine.
 
Cam aceasta a fost ideea acţiunii de sâmbătă, 20 octombrie, desfăşurată în perimetrul Şcolii Gimnaziale nr. 24 „Ion Jalea” din Constanţa, unde două clase primare, respectiv clasa pregătitoare „Gărgăriţele” şi clasa a II-a F, s-au alăturat iniţiativei grupului Constanţa Restart, în fapt o mână de oameni hotărâţi.
 
În perimetrul acestei unităţi şcolare s-a turnat cândva beton, cât să încapă toate maşinile cartierului, dar rămăseseră trei rigole „seci” şi inestetice, care de sâmbătă au căpătat viaţă. L-am avut alături pe „Grădinarul de Constanţa”, care le-a oferit lecţii nu numai copiilor, dar şi adulţilor. Cei care trec acum pe lângă rigole se întreabă, probabil, cum s-au plantat în piatră cei trei arbuşti Pyracantha şi 18 arbuşti Berberis? Cu ajutorul unei folii care menţine apa în sol, dar şi împiedică creşterea buruienilor.
 
Şi cu toate că nu a fost deloc uşor, din cauza betonărilor... peste asfalt, datorită participării numeroase, în circa o oră şi jumătate parcarea a primit altă faţă, dar şi o „bornă” care să amintească de trecerea Constanţa Restart şi pe acolo!
 

„Copiii au puterea de a-şi educa părinţii...“

 
Evident că micuţii de la clasa pregătitoare „Gărgăriţele“ i-au avut alături şi pe mami şi pe tati, dar mai ales pe Doamna, în persoana învăţătoarei Irina Tarachiu, încântată de provocare. „Mi s-a părut o iniţiativă extraordinară, având în vedere că fapte de genul acesta sunt atât de puţine încât avem impresia că sunt ca o boală. Faptul că îi încurajăm pe copii să înţeleagă că nu doar interiorul casei este important, ci şi exteriorul, că nu doar ceea ce privim înăuntrul nostru contează, ci ceea ce este în exterior nu le poate face decât mult bine. Mă gândesc că de la 10, 20 sau 30 de copii cât au venit astăzi aici, peste o săptămână, două sau o lună vor veni mult mai mulţi. Şi aceasta pentru că cei care au fost aici îşi împărtăşesc experienţa.
 
De asemenea, copiii au puterea de a-şi educa părinţii. Şi mă gândesc că, la un moment dat, aceşti copii îşi vor trage părinţii de mânecă şi vor spune «Acest copac l-am plantat eu, mama, te rog frumos să ai grijă de el» sau altor copii le vor spune «Eu am plantat un copac, nu am rupt unul!».
 
Deocamdată, noi suntem mici, dar educaţia începe devreme şi atunci mă gândesc că dacă sunt încurajaţi, până la finalul clasei a IV-a, poate vor planta o pădure”.
 
Clasa a II-a F s-a aflat în acţiune la faţa locului în frunte cu învăţătoarea Mihaela Niţu, care ne-a declarat că adesea îi scoate pe elevii săi în natură. „Viitorul copiilor noştri - pentru că am şi eu doi acasă - este extrem de important. Or, de aici se pleacă. Eu consider că natura este baza. Copiii sunt mult mai porniţi pe această cale decât ne dăm noi seama. Noi îi ţinem în frâu sau cel puţin aceasta e senzaţia mea. Ei se bagă, sunt curioşi, nu mai departe de ieri, când am făcut două ore în parc. Noi, adulţii, avem reţinerea aceasta: «Mănuşă, vă rog, să nu se murdărească». Murdăria e bună. Dacă vom continua să îi ţinem într-un glob de sticlă se vor îmbolnăvi mai mereu. Eu mă raportez şi la copilăria mea, când mergeam la cules de cereale, mergeam la săpat de vie, mergeam la adunat de fructe şi am crescut sănătoşi. De aceea, am ajuns să apelăm la atâtea minuni acum... pentru că nu îi creştem sănătoşi”.

La un moment dat, o mogâldeaţă s-a desprins de grup şi ni s-a alăturat. Am aflat că îl cheamă Ştefan Mânzatu, iar la întrebarea de ce a venit ne-a răspuns: „Pentru că plantând copaci ajut planeta să respire şi să ne dea mai mult oxigen!”.
 

Pentru cine nu a aflat încă, grupul Constanţa Restart a luat fiinţă la iniţiativa avocatului Cătălin Filişan, departe de orice campanie electorală sau interese meschine, cum deja s-au obişnuit, din păcate, românii.
De aceea, sunteţi invitaţi sâmbătă, 27 octombrie, în parcul Tăbăcărie, la marea plantare a 100 de copaci.

Sursa foto: Facebook Constanta Restart; ZIUA de Constanța 
 
Citeşte şi:


Constanța ReStart în acțiune din nou Impresionantă mobilizare la Școala nr. 24 Ion Jalea (galerie foto)
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii