Constanța și Dobrogea reintră pe harta esențială a dezbaterilor geopolitice din regiunea extinsă a Mării Negre (galerie foto)
Constanța și Dobrogea reintră pe harta esențială a dezbaterilor geopolitice din regiunea extinsă a Mării
19 Nov, 2018 00:00
ZIUA de Constanta
1794
Marime text
Masa rotundă internațională „Marea Neagră - un lac geopolitic al lebedelor? Lebede albe și lebede negre la linia orizontului”, organizată la Constanța, la 17 noiembrie a.c., de către Asociația „Casa Mării Negre / Black Sea House”, a reușit să întrunească aprecieri la superlativ din partea tuturor participanților.
Potrivit senatorului Vergil Chițac, au fost construite premise pentru a se aprecia că Asociația va deveni în scurt timp cel mai important furnizor de evaluări geopolitice privind regiunea extinsă a Mării Negre. Valentin Naumescu, conf. univ. dr. la Facultatea de Studii Europene a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (fost secretar de stat în MAE), a declarat că lucrările mesei rotunde au fost substanțiale și dense, conceptul evenimentului - incitant și atractiv, dezbaterile - de înalt nivel academic și deosebit de utile pentru analiza integrată a situației de securitate și stabilitate la Marea Neagră, iar organizarea evenimentului - de excepție. Consulul general al Republicii Turcia, ES Sulhi Turan (prezent la lucrările mesei rotunde pe toată durata acestora), a evidențiat importanța desfășurării, la Constanța, a unor evenimente geopolitice de înalt nivel analitic.
Participarea experților străini la eveniment a conferit valoare adăugată evenimentului. Muzzafer Șenel, directorul Centrului pentru Studii Moderne Turcice din cadrul Universității “Șehir” Istanbul, Turcia, a prezentat politicile Turciei în regiunea Mării Negre, subliniind că statutul Turciei de țară NATO nu este pus în discuție în mediile analitice și de decizie de la Ankara. Acesta a evidențiat absența marilor proiecte coezive și de infrastructură din regiunea Mării Negre, care face ca regiunea să prezinte un interes redus în marile capitale ale lumii. Expertul turc a pledat pentru întărirea raporturilor dintre țările NATO în regiune și pentru consolidarea și multiplicarea formulelor de colaborare regională între țările membre ale Alianței.
Expertul ucrainean Serghei Gherasimciuk, vice-președintele Consiliului de Politică Externă “Prisma ucraineană” din Kiev, a prezentat “lecțiile învățate” de Ucraina din războiul hibrid derulat de Federația Rusă în Crimeea și Donbas, evidențiind capacitățile ridicate ale Moscovei de pregătire și desfășurare a agresiunilor de tip hibrid. Serghei Gherasimciuk anticipează un nou scenariu ofensiv al Moscovei în regiunea Mării Azov, unde Federația Rusă concentrează forțe navale cu obiectivul de a transforma Marea Azov într-o mare internă. „Moscova are întotdeauna pregătit un plan militar B”, care face extrem de complicate previzionările viitoarelor mutări ofensive ale acesteia în regiune.
Serghei Hakman, director adjunct al Centrului regional Cernăuți de perfecționare a calificării funcționarilor publici, vice-președinte al Fondului de caritate ”Resurse și Inițiative Publice”, Cernăuți, Ucraina, a detaliat acțiunile rusești de militarizare a Peninsulei Crimeea, transformată de Rusia într-o “fortăreață militară avansată”, cu rolul de a perturba întreaga stabilitate regională și de a descuraja eventuale acțiuni politice conjugate ale NATO în acvatoriul Mării Negre.
Potrivit analistului politic Marin Gherman, președintele Centrului Media BucPress din Cernăuți, expert în geopolitică, capacitățile Moscovei de exploatare a vulnerabilităților politice, geopolitice și sociale ale statelor din regiune devin un “sol fertil” pentru planurile expansioniste ale Federației Ruse. Expertul din Cernăuți a particularizat prin nivelul redus de cultură socială și politică a populației din țările regiunii, care face ca numeroase categorii sociale din țări precum Ucraina sau R. Moldova să devină “victime sigure” ale războiului informațional derulat de Rusia în regiune.
Senatorul Vergil Chițac a subliniat rolul extrem de important al Ucrainei în arhitectura de securitate europeană, apreciind că, dacă aceasta rezistă agresiunilor rusești, va genera un eșec geopolitic de proporții al Moscovei în regiune, cu posibile efecte în cascadă la nivel global.
Moderatorul dezbaterii, Valentin Naumescu, a apreciat că absența încrederii între țările regiunii constituie principala caracteristică negativă a situației de securitate din spațiul extins al Mării Negre. Potrivit acestuia, regiunea oferă în mod straniu și crize și oportunități, și tensiuni hibride și proiecte credibile de dezvoltare.
Președintele Asociației „Casa Mării Negre / Black Sea House“, Dorin Popescu (fost diplomat al Statului Român la Moscova, Cernăuți și Sarajevo), a analizat procesele de „hibridizare” a regiunii Mării Negre, sugerând că „hibridizarea instrumentelor politice și diplomatice ale actorilor din regiune creează un spațiu de manevră uriaș pentru producerea de lebede negre în acvatoriul Mării Negre”. Potrivit acestuia, “este facilă și inoperantă diabolizarea exclusivă a Federației Ruse, în condițiile în care modelul de război hibrid al Moscovei naște prozeliți și replici în aproape toate țările regiunii”.
Conceptul „lebedei negre” (care, în limbajul geopolitic, face trimitere la un eveniment rar, imprevizibil și cu efect major asupra funcționării unui sistem) a fost amplu dezbătut la masa rotundă, pe tot parcursul lucrărilor acesteia, probând inspirația organizatorului evenimentului (Asociația „Casa Mării Negre / Black Sea House”) de a propune spre dezbaterea experților din România, Turcia și Ucraina un concept incitant, “viu”, care a generat atracție și construcții analitice valoroase în cadrul celor două secțiuni ale mesei rotunde.
Experții au încercat să anticipeze noile „lebede negre” în spațiul extins al Mării Negre, concluzionând că, în prezent, în acvatoriu există deja una, cu efect perturbator pe termen lung (anexarea Crimeii). Se anticipează noi capacități ale Federației Ruse de a produce noi „lebede negre” în acvatoriu, cu posibile efecte devastatoare asupra securității la Marea Neagră, însă, totodată, actualul context geopolitic din regiune și de la nivel global (reluarea competiției strategice între actorii globali, reconfigurarea actualei ordini globale, slăbirea coeziunii legăturilor transatlantice, vulnerabilitățile interne ale proiectului european etc.) favorizează “producerea de lebede negre”. Deși au fost invitați la eveniment, experții și diplomații ruși nu au onorat invitația organizatorilor, ratând oportunitatea de a prezenta public poziția Moscovei cu privire la “lebedele negre” din spațiul extins al Mării Negre.
S-a concluzionat că România poate deveni epicentrul unor scenarii hibride complicate în regiunea extinsă a Mării Negre și că, în acest context, este nevoie de consolidarea capacităților de analiză și predicție geopolitică. Desfășurarea cu regularitate a unor evenimente de acest gen (dezbateri între experții regiunii) este o soluție sistemică și pe termen lung pentru consolidarea acestor capacități.
Masa rotundă organizată de Asociația „Casa Mării Negre / Black Sea House” a reușit să creeze o platformă de dezbatere a experților din regiune, cu valoare adăugată în plan analitic și predictiv. Experții au propus mai multe proiecte de coeziune regională (crearea unor clustere media regionale care să cultive capacitățile publicului de lectură a “știrilor false”, elaborarea unor “studii la Marea Neagră” pe baza unui consens curricular care s-ar putea preda în principalele universități din statele riverane, dezvoltarea unor proiecte de infrastructură sub forma unor “centuri” rutiere, aeriere, maritime, feroviare care să conecteze mai bine țările regiunii, atragerea de investiții ale actorilor din afara regiunii - SUA, China etc.).
Asociația „Casa Mării Negre / Black Sea House” a promis editarea, în 2019, a unui volum integrat de studii geopolitice privind Marea Neagră care să reunească analizele prezentate de către experți la cele două evenimente geopolitice de impact organizate în 2018 (masa rotundă internațională din ianuarie, “O nouă arhitectură geopolitică la Marea Neagră?” și masa rotundă de la 17 noiembrie, “Marea Neagră - un lac geopolitic al lebedelor? Lebede albe și lebede negre la linia orizontului”), precum și editarea unei publicații de specialitate, cu titlul “Studii geopolitice pontice” - aceasta ar fi prima publicație geopolitică din Dobrogea.
Președintele Asociației a menționat că discuțiile sale cu experții din Ucraina și Turcia prezenți la eveniment au condus la încheierea unor acorduri de colaborare și parteneriat cu centrele analitice și think-tank-urile reprezentate de acestea, care vor include organizarea periodică de evenimente (mese rotunde, work-shop-uri, școli de vară etc.) în orașele-port ale țărilor riverane Mării Negre (în special Constanța, Istanbul, Odessa).
Evenimentul organizat de Asociație (al doilea de tip geopolitic în acest an) a avut un impact deosebit în rândul experților din cele trei țări, iar organizarea acestuia la Constanța probează că obiectivul prioritar al Asociației, de a reconecta mediile academice locale la marile dezbateri de idei din România și din regiune, este din ce în ce mai credibil. Constanța și Dobrogea reintră pe harta esențială a dezbaterilor geopolitice din regiunea extinsă a Mării Negre - aceasta este concluzia unanimă a experților străini și autohtoni aduși la Tomis de către Dorin Popescu.
Potrivit senatorului Vergil Chițac, au fost construite premise pentru a se aprecia că Asociația va deveni în scurt timp cel mai important furnizor de evaluări geopolitice privind regiunea extinsă a Mării Negre. Valentin Naumescu, conf. univ. dr. la Facultatea de Studii Europene a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (fost secretar de stat în MAE), a declarat că lucrările mesei rotunde au fost substanțiale și dense, conceptul evenimentului - incitant și atractiv, dezbaterile - de înalt nivel academic și deosebit de utile pentru analiza integrată a situației de securitate și stabilitate la Marea Neagră, iar organizarea evenimentului - de excepție. Consulul general al Republicii Turcia, ES Sulhi Turan (prezent la lucrările mesei rotunde pe toată durata acestora), a evidențiat importanța desfășurării, la Constanța, a unor evenimente geopolitice de înalt nivel analitic.
Participarea experților străini la eveniment a conferit valoare adăugată evenimentului. Muzzafer Șenel, directorul Centrului pentru Studii Moderne Turcice din cadrul Universității “Șehir” Istanbul, Turcia, a prezentat politicile Turciei în regiunea Mării Negre, subliniind că statutul Turciei de țară NATO nu este pus în discuție în mediile analitice și de decizie de la Ankara. Acesta a evidențiat absența marilor proiecte coezive și de infrastructură din regiunea Mării Negre, care face ca regiunea să prezinte un interes redus în marile capitale ale lumii. Expertul turc a pledat pentru întărirea raporturilor dintre țările NATO în regiune și pentru consolidarea și multiplicarea formulelor de colaborare regională între țările membre ale Alianței.
Expertul ucrainean Serghei Gherasimciuk, vice-președintele Consiliului de Politică Externă “Prisma ucraineană” din Kiev, a prezentat “lecțiile învățate” de Ucraina din războiul hibrid derulat de Federația Rusă în Crimeea și Donbas, evidențiind capacitățile ridicate ale Moscovei de pregătire și desfășurare a agresiunilor de tip hibrid. Serghei Gherasimciuk anticipează un nou scenariu ofensiv al Moscovei în regiunea Mării Azov, unde Federația Rusă concentrează forțe navale cu obiectivul de a transforma Marea Azov într-o mare internă. „Moscova are întotdeauna pregătit un plan militar B”, care face extrem de complicate previzionările viitoarelor mutări ofensive ale acesteia în regiune.
Serghei Hakman, director adjunct al Centrului regional Cernăuți de perfecționare a calificării funcționarilor publici, vice-președinte al Fondului de caritate ”Resurse și Inițiative Publice”, Cernăuți, Ucraina, a detaliat acțiunile rusești de militarizare a Peninsulei Crimeea, transformată de Rusia într-o “fortăreață militară avansată”, cu rolul de a perturba întreaga stabilitate regională și de a descuraja eventuale acțiuni politice conjugate ale NATO în acvatoriul Mării Negre.
Potrivit analistului politic Marin Gherman, președintele Centrului Media BucPress din Cernăuți, expert în geopolitică, capacitățile Moscovei de exploatare a vulnerabilităților politice, geopolitice și sociale ale statelor din regiune devin un “sol fertil” pentru planurile expansioniste ale Federației Ruse. Expertul din Cernăuți a particularizat prin nivelul redus de cultură socială și politică a populației din țările regiunii, care face ca numeroase categorii sociale din țări precum Ucraina sau R. Moldova să devină “victime sigure” ale războiului informațional derulat de Rusia în regiune.
Senatorul Vergil Chițac a subliniat rolul extrem de important al Ucrainei în arhitectura de securitate europeană, apreciind că, dacă aceasta rezistă agresiunilor rusești, va genera un eșec geopolitic de proporții al Moscovei în regiune, cu posibile efecte în cascadă la nivel global.
Moderatorul dezbaterii, Valentin Naumescu, a apreciat că absența încrederii între țările regiunii constituie principala caracteristică negativă a situației de securitate din spațiul extins al Mării Negre. Potrivit acestuia, regiunea oferă în mod straniu și crize și oportunități, și tensiuni hibride și proiecte credibile de dezvoltare.
Președintele Asociației „Casa Mării Negre / Black Sea House“, Dorin Popescu (fost diplomat al Statului Român la Moscova, Cernăuți și Sarajevo), a analizat procesele de „hibridizare” a regiunii Mării Negre, sugerând că „hibridizarea instrumentelor politice și diplomatice ale actorilor din regiune creează un spațiu de manevră uriaș pentru producerea de lebede negre în acvatoriul Mării Negre”. Potrivit acestuia, “este facilă și inoperantă diabolizarea exclusivă a Federației Ruse, în condițiile în care modelul de război hibrid al Moscovei naște prozeliți și replici în aproape toate țările regiunii”.
Conceptul „lebedei negre” (care, în limbajul geopolitic, face trimitere la un eveniment rar, imprevizibil și cu efect major asupra funcționării unui sistem) a fost amplu dezbătut la masa rotundă, pe tot parcursul lucrărilor acesteia, probând inspirația organizatorului evenimentului (Asociația „Casa Mării Negre / Black Sea House”) de a propune spre dezbaterea experților din România, Turcia și Ucraina un concept incitant, “viu”, care a generat atracție și construcții analitice valoroase în cadrul celor două secțiuni ale mesei rotunde.
Experții au încercat să anticipeze noile „lebede negre” în spațiul extins al Mării Negre, concluzionând că, în prezent, în acvatoriu există deja una, cu efect perturbator pe termen lung (anexarea Crimeii). Se anticipează noi capacități ale Federației Ruse de a produce noi „lebede negre” în acvatoriu, cu posibile efecte devastatoare asupra securității la Marea Neagră, însă, totodată, actualul context geopolitic din regiune și de la nivel global (reluarea competiției strategice între actorii globali, reconfigurarea actualei ordini globale, slăbirea coeziunii legăturilor transatlantice, vulnerabilitățile interne ale proiectului european etc.) favorizează “producerea de lebede negre”. Deși au fost invitați la eveniment, experții și diplomații ruși nu au onorat invitația organizatorilor, ratând oportunitatea de a prezenta public poziția Moscovei cu privire la “lebedele negre” din spațiul extins al Mării Negre.
S-a concluzionat că România poate deveni epicentrul unor scenarii hibride complicate în regiunea extinsă a Mării Negre și că, în acest context, este nevoie de consolidarea capacităților de analiză și predicție geopolitică. Desfășurarea cu regularitate a unor evenimente de acest gen (dezbateri între experții regiunii) este o soluție sistemică și pe termen lung pentru consolidarea acestor capacități.
Masa rotundă organizată de Asociația „Casa Mării Negre / Black Sea House” a reușit să creeze o platformă de dezbatere a experților din regiune, cu valoare adăugată în plan analitic și predictiv. Experții au propus mai multe proiecte de coeziune regională (crearea unor clustere media regionale care să cultive capacitățile publicului de lectură a “știrilor false”, elaborarea unor “studii la Marea Neagră” pe baza unui consens curricular care s-ar putea preda în principalele universități din statele riverane, dezvoltarea unor proiecte de infrastructură sub forma unor “centuri” rutiere, aeriere, maritime, feroviare care să conecteze mai bine țările regiunii, atragerea de investiții ale actorilor din afara regiunii - SUA, China etc.).
Asociația „Casa Mării Negre / Black Sea House” a promis editarea, în 2019, a unui volum integrat de studii geopolitice privind Marea Neagră care să reunească analizele prezentate de către experți la cele două evenimente geopolitice de impact organizate în 2018 (masa rotundă internațională din ianuarie, “O nouă arhitectură geopolitică la Marea Neagră?” și masa rotundă de la 17 noiembrie, “Marea Neagră - un lac geopolitic al lebedelor? Lebede albe și lebede negre la linia orizontului”), precum și editarea unei publicații de specialitate, cu titlul “Studii geopolitice pontice” - aceasta ar fi prima publicație geopolitică din Dobrogea.
Președintele Asociației a menționat că discuțiile sale cu experții din Ucraina și Turcia prezenți la eveniment au condus la încheierea unor acorduri de colaborare și parteneriat cu centrele analitice și think-tank-urile reprezentate de acestea, care vor include organizarea periodică de evenimente (mese rotunde, work-shop-uri, școli de vară etc.) în orașele-port ale țărilor riverane Mării Negre (în special Constanța, Istanbul, Odessa).
Evenimentul organizat de Asociație (al doilea de tip geopolitic în acest an) a avut un impact deosebit în rândul experților din cele trei țări, iar organizarea acestuia la Constanța probează că obiectivul prioritar al Asociației, de a reconecta mediile academice locale la marile dezbateri de idei din România și din regiune, este din ce în ce mai credibil. Constanța și Dobrogea reintră pe harta esențială a dezbaterilor geopolitice din regiunea extinsă a Mării Negre - aceasta este concluzia unanimă a experților străini și autohtoni aduși la Tomis de către Dorin Popescu.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii