Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
03:31 06 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanța Silviu Coșa a convocat Colegiul Prefectural. Ce s-a aflat pe ordinea de zi

ro

27 Aug, 2021 16:19 1746 Marime text
  • O nouă reunire a Colegiului Prefectural.

Prefectul județului Constanța, Silviu-Iulian COȘA, a convocat Colegiul Prefectural, în vederea diseminării mai multor teme de pe ordinea de zi, precum evoluția economică a județului în 2020, stadiul desfășurării Recensământului General Agricol 2021, aspecte legate de procesul educațional sau acțiunile desfășurate de către Direcția pentru Agricultură Județeană Constanța în sprijinul accesării fondurilor europene prin PNDR 2014-2020.

Primul punct pe ordinea de zi, prezentat de reprezentantul Direcției Județene de Statistică Constanța (DJS Constanța), s-a referit la evoluția economică a județului în 2020. Astfel, la finalul lui decembrie 2020, numărul salariaților era de 185,5 mii de persoane, iar salariul mediu brut, de 5.608 lei, nivel cu 14% peste cel din 2019. Per total, județul Constanța a fost al cincilea din țară privind efectivul de salariați, iar la capitolul câștigului salarial mediu brut și net, pe locul 6. De asemenea, la sfârșitul anului trecut, în județ erau 8.732 de șomeri, Constanța ocupând locul 30 pe țară, la acest capitol.

Totodată, au fost furnizate date despre sectorul turistic. Numărul turiştilor sosiţi în anul 2020 a fost de 1004,5 mii persoane, faţă de 1380,6 mii persoane în 2019, înregistrându-se o scădere de 27,2%. Și numărul înnoptărilor scade: 3497,4 mii înnoptări în anul 2020, faţă de 5196,5 mii înnoptări înregistrate în 2019.

Județul Constanța s-a situat pe locul 1, în clasamentul județelor, după numărul de turiști sosiți în anul 2020, urmat de municipiul București și Brașov. Din punct de vedere al numărului de înnoptări și în anul 2020, la fel ca în 2019, județul Constanța s-a situat pe primul loc în clasamentul județelor.

Tot reprezentanții DJS Constanța au prezentat și un raport legat de Recensământul General Agricol. În perioada 10 mai – 31 iulie 2021, au fost recenzate, în județul Constanța, 33.079 de exploatații agricole, iar la nivel național, peste 3,2 milioane de exploatații agricole. Din totalul înregistrat pe județul Constanța, 86% reprezintă exploatații care utilizează suprafețe agricole și/sau dețin efective de animale. Restul, de 4.620 de exploatații, sunt desființate sau temporar fără activitate.

Apoi, Inspectoratul Școlar Județean Constanța, prin vocea inspectorului școlar general, Sorin Mihai, a prezentat implementarea de programe vizând formarea cadrelor didactice. Astfel, prin programele Casei Corpului Didactic Constanța, au fost formați 1.161 de cursanți, iar la activitățile științifice, metodice și culturale organizate de ISJ Constanța au participat 6.600 de cadre didactice și didactice auxiliare. De asemenea, a fost punctat și aspectul legat de abandonul școlar. Printre principalele cauze identificate sunt nivelul socio-economic scăzut al familiei, dezinteresul familiei față de educație sau comunicarea scăzută sau deficitară cu școala.

În vederea prevenirii și a reducerii fenomenului de abandon școlar, ISJ Constanța a implementat mai multe programe naționale: Programul Național de Activități Remediale pentru Elevi (derulat în 54 de unități de învățământ, cu un număr de 4.255 de beneficiari direcți), Programul Național „Școala de Acasă” (dotarea elevilor cu tablete conectate la internet – 5.689 de tablete), Proiectul Naţional „Dezvoltarea unui sistem integrat de prevenire, intervenție și compensare pentru a crește participarea școlară” (intervenție și formare în 11 școli), Proiectul Național ROSE - Romanian Secondary Education Project (48 de licee înscrise, dotate cu 2.406 laptopuri și 211 tablete interactive).


Nu în ultimul rând, Direcția pentru Agricultură Județeană Constanța a prezentat acțiunile desfășurate pentru susținerea accesării fondurilor europene, în anul 2021. Astfel, mai multe programe au fost derulate pentru susținerea fermierilor, printre care: Programe de minimis – ajutoare de stat, activități de consultanță și consiliere individualizată, activități de selecție și pregătire profesională specifice. Toate acestea au ca obiectiv creșterea competitivității sectorului agricol și alimentar la nivel european și pregătirea profesională și adaptarea la cerințele pieței.

„Ne-au fost prezentate date foarte importante astăzi și, de departe, subiectul principal a fost legat de efectele pandemiei asupra sectorului economic, la nivelul județului Constanța. Chiar dacă a existat un deficit de 15% al activității, salariul mediu net a crescut cu 17%, iar intervenția financiară a statului, în interesul categoriilor defavorizate, a crescut cu 400%.

De asemenea, statul a intervenit, prin instituțiile abilitate (AFIR și DAJ), pentru absorbția de fonduri europene în cuantum de 2,9 milioane euro. Totodată, prin intermediul APIA, au fost compensate pierderile cauzate de seceta pedologică, în cuantum de peste 215 milioane de lei”, a declarat prefectul județului Constanța, Silviu-Iulian COȘA.



 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii