Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:11 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanța Ziua Micii Uniri a fost marcată prin discursuri, defilări și hore (GALERIE FOTO)

ro

25 Jan, 2023 00:00 1746 Marime text
  • Au fost celebrați 164 de ani de la unirea Moldovei cu Țara Românească
  • Vergil Chițac: „Alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor la Iași și București în același timp a creeat fundamentul proiectului modern de țară denumit România”
  • Silviu Coșa: „Astăzi, sărbătorim această zi din nou împreună, pentru că doar astfel putem evolua”
 
Ziua de 24 ianuarie, dată ce reprezintă momentul istoric al Unirii Principatelor Române, a fost sărbătorită și la Constanța.
 
Între orele 09:00-12:00 au avut loc mai multe manifestații în Piața Ovidiu. Au fost prezenți, printre alții, Vergil Chițac - primarul municipiului Constanța, Silviu Coșa - prefectul județului Constanța, ÎPS Teodosie - Arhiepiscopul Tomisului, Dan Dragoș Sichigea - reprezentant al Muzeului Marinei Române și contraamiralul de flotilă Cornel-Eugen Cojocaru - comandantul flotei și al garnizoanei Constanța.  
 
Începând cu ora 10:00, toți cei prezenți în Piața Ovidiu s-au adunat în fața Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, pentru evocarea momentului istoric.
 
Unirea Principatelor Române sau Mica Unire a avut loc în anul 1859, când liderul unionist Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor atât în Țara Românească, cât și în Moldova. El a elaborat seria de reforme și programe care au condus țara către modernitate. În anul 1866 domnia lui s-a încheiat, iar la conducere a venit principele Carol de Hohenzollern-Sigmaringen. Tot în anul 1866 a fost promulgată Constituția, care recunoștea statul sub denumirea oficială de România.
 
După evocarea momentului, în fața mulțimii a sosit prefectul Silviu Coșa.
 
În continuare, Monica Ionela Poenari, maistru militar clasa a IV-a, acompaniată de muzica militară a Forțelor Navale a intonat imnul național al României.
 
Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului a oficiat slujba religioasă.
 

La pupitru, primul care a luat cuvântul a fost Silviu-Iulian Coșa. Acesta a declarat:
 

„De mai bine de trei luni de zile discutăm despre conceptul de unitate. Acest concept reprezintă în Dobrogea însăși piatra de temelie a conviețuirii noastre în armonie. Acum, realizăm că, pentru noi, termenul de unitate nu este doar o lozincă socială sau de campanie, ci un mod de a fi. Astăzi, sărbătorim încă odată acest mod de a fi și continuăm pe aceeași linie pe care am mers și de ziua Dobrogei și de ziua Marii Uniri, linia în care suntem împreună, pentru că doar astfel putem evolua. Indiferent de origine, etnie, religie sau apartenență politică, avem nevoie cu toții de empatie, stabilitate și toleranță. Să ne aducem aminte că toți suntem români. La mulți ani tuturor!”.

 
După acest discurs, la microfon a venit comandantul flotei și garnizoanei Constanța, contraamiral de flotilă Cornel-Eugen Cojocaru.
 

„Dragi români, există evenimente în istoria unui popor care prin semnificația lor sunt considerate adevărate momente de răscruce în evoluția națiunii respective. Un astfel de moment la români a fost cel al înfăptuirii Unirii Principatelor, căci el a reprezentat încununarea unui ideal neîntrerupt de veacuri. Astăzi, când sărbătorim Mica Unire, cred că este important să evocăm și consecințele actului de abilitate politică și solidaritate asupra dezvoltării flotilei române. Alexandru Ioan Cuza a acordat o atenție deosebită flotilei, care avea menirea să marcheze prezența unei forțe naționale pe Dunăre.”

 
Primarul Constanței, Vergil Chițac, a spus în alocuțiunea sa:
 

„Unirea Principatelor Române a reprezentat expresia și rezultatul viziunii unor oameni de stat autentici. Alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor la Iași și București în același timp a creat fundamentul proiectului  modern de țară denumit România. Unirea din 1859 a accelerat acest proiect colectiv și a creat premisele independenței noastre și revenirea Dobrogei la țară. Unirea Moldovei cu Țara Românească a facilitat dezvoltarea Dobrogei. La mulți ani Constanța, la mulți ani România!”

 
Discursul lui Dan Dragoș Sichigea a fost centrat pe cursul istoric al Unirii.
 

„Putem spune că procesul unirii a început în 1848, odată cu unificarea vamală dintre Moldova și Țara Românească. Împrejurările internaționale ale acestei Uniri, prin dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, au redat românilor demnitatea, au sporit încrederea în propriile forțe, iar românilor aflați sub autoritate străină din Transilvania și din alte părți le-au dat speranțe în ideea eliberării într-un viitor cât mai apropiat.”

 
Alocuțiunile au fost succedate de defilarea Gărzii de Onoare. A fost formată din: plutonul Flotilei 56 Fregate „Contraamiral Horia Macellariu”, plutonul Brigăzii 9 Mecanizate „Mărășești”, plutonul Divizionului 146 Nave Minare Deminare și grupul de cercetași marini.

 
În încheierea evenimentului, mulțimea a dansat Hora Unirii, simbol al momentului ce a avut loc pe 24 ianuarie 1859.
 
Citește și:
LIVE VIDEO-TEXT Celebrarea Zilei Micii Uniri are loc în Piața Ovidiu din Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

LIVE TEXT Manifestări dedicate împlinirii a 164 de ani de la Unirea Principatelor Române la Cumpăna, județul Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

 

Premierul Nicolae Ciucă „Unirea Moldovei cu Țara Românească sub același domnitor este un exemplu autentic de unitate a voinței românilor“


 
 
 
 

Tags: Vergil Chitac


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii