Constănţeni aflaţi la Bruxelles. Act barbar în inima Europei. O nouă palmă dată umanităţii (foto + video)
Constănţeni aflaţi la Bruxelles. Act barbar în inima Europei. O nouă palmă dată umanităţii (foto + video)
23 Mar, 2016 00:00
ZIUA de Constanta
3319
Marime text
MAE pune la dispoziția cetățenilor români afectați de exploziile produse ieri, în Bruxelles, precum şi rudelor acestora contactele telefonice ale Ambasadei României în Regatul Belgiei +32 (0)2 347 5338, +32 (0)2 345 0040, +32 (0)2 344 1658, apeluri redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate şi preluate de către operatorii Call Center, precum şi telefonul mobil de urgenţă al secţiei consulare a misiunii diplomatice de la Bruxelles +32(0)2 344 0854.
Chipuri pline de sânge, femei şi bărbaţi în lacrimi, cel puțin 40 de morți şi peste 200 de răniţi. Aceasta este imaginea lăsată în urmă de exploziile produse ieri-dimineață la aeroportul și la metroul din Bruxelles.
Însângerat şi înspăimântat. Aşa a rămas Bruxelles, ca urmare a atentatelor de la aeroportul Zaventem și din stația de metrou Malebeek, aflată în apropierea instituțiilor europene.
Sinteza evenimentelor de ieri
Autorităţile belgiene au instituit stare de alertă maximă pe tot teritoriul ţării (nivel 4). Prima deflagraţie s-a produs cu puţin înaintea orei locale 8.00, în sala aflată în zona publică a terminalului plecări a aeroportului Zaventem din Bruxelles. Teroarea a continuat, după o nouă explozie care ar fi avut loc chiar în centrul terminalului. Suflul a fost atât de puternic, încât tavanul sălii s-a prăbuşit peste cei prezenţi.
Însă momentele de panică abia începeau. O oră mai târziu, haosul s-a extins după ce o altă explozie a avut loc în staţia Maelbeek, în direcţia Art-Lois. La nici 300 de metri distanţă se afla cartierul instituţiilor europene. Oamenii, cu feţele acoperite de sânge, erau în stare de şoc. Ulterior, nu doar metroul, ci întreg transportul public din Bruxelles a fost oprit. Premierul Belgiei şi câţiva membri ai cabinetului au fost duşi într-o clădire sigură, la o adresă necunoscută.
După mai multe ore, autorităţile belgiene au dat publicităţii o imagine în care apar trei bărbaţi bănuiţi că au provocat atentatele de pe aeroportul din Bruxelles. Aceştia au fost filmaţi de camerele de supraveghere în timp ce împingeau nişte cărucioare pentru bagaje. După cele două explozii, forţele de securitate au găsit, pe aeroport, o centură cu explozibili, rămasă nedetonată, şi o mitralieră Kalashnikov. Gruparea jihadistă Statul Islamic a revendicat atacurile teroriste.
Constănţeni aflaţi la Bruxelles
Printre românii care s-au aflat ieri la Bruxelles s-a numărat şi constănţeanca Emanuela Gavrilă. Fosta iubită a senatorului Alexandru Mazăre, candidată la Primăria Costineşti şi ex-şefa Organizaţiei Locale a PSD Costineşti, Ema Gavrilă a anunţat, pe Facebook, că este „din nou în mijlocul «acţiunii»”. „Din nou în mijlocul «acţiunii»!!! Chiar nu-mi vine să cred că mi se întâmplă din nou...”, „Explozie şi la metrou! Bruxelles sub asediu! Sper să ajung să vă revăd!“, a mai notat aceasta ieri. Ulterior, a revenit cu un alt mesaj: „Oare există soluţii contra acestor acţiuni? Oare beneficiază cineva în urma lor?”, se întreba Ema Gavrilă.
De asemenea, constănțeanca Cristina Călintaru, în vârstă de 48 de ani, a fost rănită în explozia de la aeroportul Zaventem. Este director la Autoritatea Năvală Română. Cristina Călintaru a fost rănită la picior, fiind operată de medicii belgieni. Ea a rămas internată.
Şi alţi români s-au aflat la Bruxelles. Fiica lui Mircea Rednic a fost prezentă pe aeroportul Zaventem, în zona de check-in. Rednic vorbea cu fiica sa la telefon în momentul în care s-au produs exploziile. „Fiica mea mi-a povestit că au căzut bucăţi de tavan. În timp ce vorbeam cu ea am auzit explozia, prima explozie. Ea a luat-o la fugă...”, a spus Rednic presei.
Au curs mesajele de condoleanţe şi de îngrijorare
Președintele Klaus Iohannis a declarat, ieri, că atacurile care au avut loc în Europa în ultima perioadă demonstrează că terorismul este „peste tot în civilizație”, exprimându-şi însă încrederea că aceste probleme pot fi rezolvate prin solidaritate. Şi premierul Dacian Cioloş şi-a exprimat compasiunea. „Dați-mi voie să-mi exprim întreaga compasiune și condoleanțe pentru victimele atentatelor de la Bruxelles și să transmit toată susținerea din partea Guvernului României pentru autoritățile belgiene prin greaua încercare prin care trec”, a spus premierul.
Ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, a transmis omologului său belgian un mesaj de compasiune și solidaritate față de victimele atentatelor de la Bruxelles, exprimând, totodată, întreaga disponibilitate din partea autorităților române de a acorda orice formă de sprijin, inclusiv în plan operativ, pentru gestionarea situației, dar și pentru protejarea cetățenilor români din Belgia.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și-a exprimat tristețea profundă. „Mă simt profund trist de atentatele de la Bruxelles. Numărul victimelor este tragic”, a declarat Stoltenberg. Președintele american Barack Obama a condamnat, la rândul lui, atentatele de la Bruxelles. „Trebuie să fim uniți indiferent de naționalitate, rasă sau religie în lupta împotriva nenorocirii reprezentate de terorism”, a spus Obama.
Papa Francisc a condamnat „violența oarbă, care provoacă atât de multă suferință”. De asemenea, şi Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a transmis un mesaj de compasiune și solidaritate cu poporul belgian, exprimându-şi îngrijorarea față de escaladarea terorismului în spațiul european.
Belgia a anunțat trei zile de doliu național.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii