Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:20 29 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Consultări între reprezentanții Guvernului și mediul academic privind schimbările climatice și tranziția verde

ro

29 Jul, 2024 20:31 138 Marime text

 
  • Potrivit unui comunicat al Guvernului, consultările au fost organizate sub egida Comitetului interministerial privind schimbările climatice, în parteneriat cu Departamentul Climă şi Sustenabilitate din cadrul Administraţiei Prezidenţiale, din partea căruia a participat consilierul de stat Alexandra Bocşe.
     
Reprezentanţii Guvernului au avut, luni, la Palatul Victoria, o rundă de consultări cu reprezentanţi ai mediului academic din întreaga ţară, în perspectiva dezvoltării unei viitoare colaborări cu instituţiile centrale în sfera schimbărilor climatice şi a tranziţiei energetice, în cadrul unei reuniuni prezidate de şeful Cancelariei prim-ministrului, Mihai Ghigiu.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, consultările au fost organizate sub egida Comitetului interministerial privind schimbările climatice, în parteneriat cu Departamentul Climă şi Sustenabilitate din cadrul Administraţiei Prezidenţiale, din partea căruia a participat consilierul de stat Alexandra Bocşe.

„Ne-am propus ca prin acest demers să valorificăm competenţele şi capacitatea de care dispune mediul academic în problematicile schimbărilor climatice şi să implicăm specialişti din universităţi pentru a contura împreună cu reprezentanţii instituţiilor centrale cele mai bune programe şi politici publice în domeniu. Guvernul susţine, totodată, formarea generaţiilor noi de specialişti, prin alinierea ofertelor curriculare la nevoile actuale ale pieţei în privinţa specializărilor conexe zonei de tranziţie către o economie verde şi combaterea efectelor schimbărilor climatice”, a declarat şeful Cancelariei Prim-ministrului, citat în comunicat.


Schimbările climatice şi tranziţia verde se numără printre preocupările de ordin strategic ale Guvernului, inclusiv în domeniul educaţiei, subliniază sursa citată.

„Există deja programe implementate în acest sens, iar din 2025 ele vor beneficia şi de sprijin financiar, prin colaborarea între Ministerul Educaţiei, Ministerul Mediului şi Administraţia Fondului de Mediu”, a punctat, la rândul său, ministrul Educaţiei, Ligia Deca.


Prezent, de asemenea, la discuţiile cu mediul academic desfăşurate la Palatul Victoria, secretarul de stat în Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Andrei Alexandru, a menţionat că proiectele care includ şi componente vizând combaterea efectelor schimbărilor climatice, tranziţia verde şi digitalizarea au cel mai mare potenţial de a îndeplini criteriile de eligibilitate în cadrul programelor de finanţare.

„Alte aspecte evidenţiate au fost necesitatea de a implica în elaborarea programelor şi a politicilor publice de climă a cât mai multor experţi români, care cunosc cel mai bine realităţile din România, schimbul de bune practici şi dezvoltarea dialogului dintre instituţiile centrale, mediul academic şi mediul privat, susţinerea programelor de cercetare, precum şi stimularea investiţiilor în campusuri duale integrate, pentru a oferi astfel posibilitatea pregătirii studenţilor pe niveluri diferite de specializare adaptate la cerinţele pieţei în domeniu”, se arată în comunicat.


Reprezentanţii Guvernului şi ai celorlalte instituţii centrale cu atribuţii vor continua acest dialog cu reprezentanţii mediului academic, pe baza unei liste de propuneri referitoare la temele evocate în cursul discuţiei de luni, a încheiat sursa citată.



Citește și:
Rezultatele analizelor toxicologice ale şoferilor, introduse pe o platformă informatică (VIDEO) 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii