Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:25 03 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Consultări România - Norvegia la nivel politico-militar. Care au fost subiectele discutate

ro

30 May, 2024 19:22 604 Marime text






 
  • Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, a efectuat, în zilele de 29 și 30 mai, o vizită oficială la Oslo, unde a avut consultări bilaterale cu omologul norvegian, Anne Marie Aanerud, potrivit unui comunicat al MApN.
 
Cei doi demnitari au discutat despre situația de securitate regională pe fondul războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei, stadiul cooperării bilaterale, atat în context regional cat și în cadrul organismelor internaționale, precum și despre pregătirea summitului NATO de la Washington, organizat sub semnul unității alianței în fața provocărilor actuale.

 „Regiunea Mării Negre, cu tot spectrul de amenințări la adresa securității euroatlantice, trebuie să fie un subiect important pe agenda reuniunii Aliate din iulie. Vom continua să susținem, cu argumente solide, importanța strategică a zonei noastre”, a subliniat secretarul de stat.
 

A fost reliefată necesitatea ca Ucraina să primească în continuare sprijin internațional, fiind evidențiate eforturile României pe acest palier. În același timp, secretarul de stat român a accentuat importanța sprijinirii Republicii Moldova, pentru asigurarea stabilității și contracararea amenințărilor hibride.


Conform comunicatului, în ceea ce privește cadrul bilateral de cooperare, părțile au exprimat interesul reciproc pentru continuarea dezvoltării relației în domenii precum instruirea, educația și colaborare tehnico-militară. Unul dintre subiectele centrale ale discuției a vizat colaborarea excelentă în derularea contractului de achiziție a aeronavelor F-16 de la Guvernul Regatului Norvegiei, conform sursei citate.


În încheiere, cei doi oficiali au decis menținerea unei dinamici constante a dialogului politico-militar pentru o acţiune cât mai eficientă și pentru continuarea eforturilor comune dedicate consolidării cooperării în domeniul apărării.

În marja vizitei, secretarul de stat Cojocaru a participat la o masă rotundă cu tema „Provocările actuale și viitoare la adresa securității din regiunea Mării Negre și Balcanii de Vest, din perspectiva României“, eveniment organizat de Ambasada României la Oslo și desfășurat în prezența ambasadorilor statelor NATO și UE acreditați în Norvegia.



 
Citește și
Întrevedere oficială Romania-Franța la nivel politico-militar, în cadrul Black Sea and Balkans Security Forum. Vezi ce s-a dicutat 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii