Contestaţia şi eventualele comentarii se vor opri la graniţa judeţului Situaţia de la PDL municipiu nu ajunge iar subiect de BPN
Contestaţia şi eventualele comentarii se vor opri la graniţa judeţului: Situaţia de la PDL municipiu nu ajungeSenatorul Banias nu poate fi sancţionat pentru boicotarea alegerilor
După ce s-a tras cortina alegerii preşedintelui, unele voci nu s-au sfiit să spună că CCL-ul nu a fost organizat tocmai ca la carte. Unii preşedinţi de colegii au fost acuzaţi de boicotarea alegerilor, aşa cum câteva ore mai târziu lăsa să se înţeleagă unul dintre artizanii CCL, Constantin Florian. „Din cei 197 de delegaţi câţi avea colegiul 9, s-a hotărât ca numai 138 să participe la CCL, iar în sală s-au prezentat numai 50 şi toţi şi-au anulat buletinele. Mircea Banias şi-a jucat cartea faţă de Bucureşti pentru că s-au făcut presiuni asupra lui. S-a dorit ca Stavrositu să fie unic candidat şi să defileze în câştigător în faţa sălii. Dar eu nu renunţ. Chiar dacă mor, o voi face în picioare", a spus Constantin.
Întrebat dacă cineva va răspunde pentru indisciplina delegaţilor din Colegiul nr. 9, preşedintele organizaţiei, Gigi Chiru, spune NU, pentru că statul nu prevede aşa ceva. „Probabil, declaraţiile domnului Florian au fost făcute la cald, sub imperiul emoţiilor şi competiţiei. Eu nu am dovezi că domnul Banias a sabotat alegerile de la municipiu. Oricum, în statut nu este prevăzută nicio sancţiune pentru delegaţii care nu participă la şedinţă", susţine liderul partidului de la Constanţa.
Chiru: „La CCL s-au prezentat 340 din cei 538 de delegaţi"
Preşedintele organizaţiei judeţene a PDL Constanţa, Gigi Chiru, afirmă că situaţia din organizaţia municipală nu va ajunge subiect la nivelul Biroului Permanent Naţional, aşa cum s-a mai întâmplat anul trecut. Potrivit preşedintelui PDL, alegerea preşedintelui organizaţiei municipale s-a făcut în prezenţa a 340 de delegaţi din 538 desemnaţi să participe. „Iniţial au fost 600, 62 au fost invalidaţi, iar numărul delegaţilor aşteptaţi a fost de 538. Din aceştia, s-au prezentat doar 340. Chiar dacă la începutul şedinţei au fost prezenţi doar 296 de delegaţi, oricum şedinţa a fost legal constituită. Ca preşedinte de şedinţă, m-am asigurat ca acest aspect să fie respectat. Nu ştiu de unde au apărut informaţiile că la CCL ar fi fost convocaţi 593 de delegaţi. Cred că eu sunt cel care ştie cel mai bine ce convocări s-au făcut", spune Chiru.
Istoria se repetă, Stavrositu din nou contestată
Situaţia organizaţiei municipale Constanţa a fost una neclară timp de un an şi jumătate. Totul a început pe 5 iunie 2010, când Consiliul de Coordonare Local a ales o nouă conducere la organizaţia municipală a PDL Constanţa. În urma acelor alegeri, deputatul Maria Stavrositu a devenit preşedinte al organizaţiei municipale, fiind, de altfel, şi singurul candidat pentru acest post. Decizia luată în cadrul Consiliului de Coordonare Local a fost contestată de către preşedintele Organizaţiei Judeţene a PDL Constanţa din acea perioadă, Mircea Banias, iar Comisia de Etică şi Litigii a PDL Constanţa a hotărât că alegerile sunt nestatutare. Pentru a fi sau nu validate alegerile de la organizaţia municipală, pe data de 31 iulie 2010 s-a întrunit Consiliul de Coordonare Judeţean al PDL Constanţa, dar şedinţa respectivă s-a transformat într-un imens scandal între taberele conduse de Maria Stavrositu şi Mircea Banias. CCJ nu a dus la niciun rezultat, pentru că fiecare dintre cele două tabere şi-a revendicat succesul. Din acest motiv, a fost nevoie de intervenţia Comisiei de Etică şi Litigii a Partidului Democrat Liberal, care a hotărât că atât CCL, cât şi CCJ nu au fost statutare. În luna martie a acestui an, Biroul Permanent Naţional al PDL a decis ca funcţia de preşedinte interimar al organizaţiei să fie deţinută de Maria Stavrositu până la organizarea unor alegeri. În urma alegerilor organizate pe 5 noiembrie, Stavrositu s-a ales cu o nouă contestare a legitimităţii calităţii sale de preşedinte al organizaţiei municipale. „Poate să rămână preşedinte (n.r. Maria Stavrositu) încă 20 de ani de acum înainte. Problema este că nu a fost aleasă în mod legitim. În cazul în care la vot s-ar fi prezentat 340 de delegaţi, pentru câştigarea alegerilor era nevoie de jumătate plus unu din voturile celor prezenţi în sală, respectiv 171. Ori Maria Stavrositu a obţinut 155 de voturi din partea celor prezenţi", spune Constantin. Alexandru Maxim, preşedintele Comisiei de Statut, Etică, Litigii şi Integritate Morală de la nivel judeţean, a declarat că până în acest moment nu a luat act oficial de contestaţia formulată de Constantin Florian, dar că o va face în următoarele zile, având în vedere faptul că, potrivit statului, are la dispoziţie 20 de zile de la momentul încredinţării contestaţiei pentru soluţionare. La rândul său, preşedintele organizaţiei judeţene, Gigi Chiru, spune că, indiferent de nemulţumiri, contestaţiile se vor opri la Comisia judeţeană de litigii şi nu va răzbate până la Bucureşti. Mai mult decât atât, Chiru spune că are şi o versiune proprie a situaţiei, însă nu vrea să se pronunţe înaintea Comisiei de Litigii. Totuşi, Chiru lasă să se înţeleagă că se vor lua în considerare toate voturile exprimate aflate în urnă şi că este o chestiune de interpretare asupra ceea ce înseamnă voturi valabil exprimate.
Pe 19 noiembrie se convoacă un nou CCL
Cu sau fără contestaţie rezolvată, democrat-liberalii sunt chemaţi, pe 19 noiembrie, la un alt Consiliu Local de Coordonare, unde urmează să fie aleşi cei doi prim-vicepreşedinţi, un secretar general, doi secretari generali adjuncţi, zece vicepreşedinţi, şapte secretari executivi şi un trezorier.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp