Controverse la Palatul Copiilor Constanța Părinții acuză deturnarea fondurilor pentru renovarea bazinului de înot. Ce s-a întâmplat cu banii strânși?
Controverse la Palatul Copiilor Constanța: Părinții acuză deturnarea fondurilor pentru renovarea bazinului![](/static/www_v2/img/logo.jpg)
![](images/stories/2025/01/20/palatul-copiilor-bazin-2.jpg)
![Bazinul de înot de la Palatul Copiilor Constanța](https://www.ziuaconstanta.ro/images/stories/2025/01/20/palatul-copiilor-bazin-2.jpg)
- Părinții din Constanța acuză că banii adunați în evenimentului caritabil Maratonul de Iarnă – Înot continuu 12 ore nu au fost folosiți pentru reabilitarea bazului de la Palatul Copiilor.
- Evenimentul a fost inițiat de Vicecampionul Mondial Cristian Tranulea și organizat de Asociația Părinților Palatului Copiilor Constanța.
- Din donațiile părinților, a sportivilor și a organizațiilor care au dorit să susțină modenizarea bazinului public de înot, unde peste 400 de copii practică gratit înotul a fost adunată suma de 22.322 lei.
Părinții din Constanța s-au mobilizat pentru bazinul de înot al Palatului Copiilor, dar banii au fost folosiți pentru altceva!
Pe 25 ianuarie 2025, sute de oameni au participat la Maratonul de Iarnă – Înot continuu 12 ore, un eveniment caritabil inițiat de Vicecampionul Mondial Cristian Tranulea și organizat de Asociația Părinților Palatului Copiilor Constanța.
Banii adunați în urma maratonului urmau să fie folosiți pentru renovarea și dotarea bazinului de înot al Palatului Copiilor Constanța. Din donațiile părinților, a sportivilor și a organizațiilor care au dorit să susțină modenizarea bazinului public de înot, unde peste 400 de copii practică gratit înotul a fost adunată suma de 22.322 lei.
Acum unii părinți acuză că directorul Palatului Copiilor Constanta, Albu Eugen și președintele Asociației Părinților președintele Asociației Părinților Palatul Copiilor Constanța, Dan Vrană au folosit banii pentru altceva.
„Ne-au furat banii! Vă las două imagini concludente dintr-o știre superbă despre mobilizare pentru o cauză bună. S-au strans bani pentru bazin. Și-au cumpărat aparate de aer condiționat din banii noștri, din banii donați de noi pentru renovarea bazinului. Asta a decis directorul Palatului Copiilor Constanta, Eugen Albu și președintele Asociației Părinților Palatul Copiilor Constanța, Dan Vrană. Să vă fie rusine domnilor. Încercați să distrugeți singurul sport care are performanță la Palatul Copiilor, înotul. Eu îmi vreau banii înapoi, și ceilalți părinți la fel! Banii erau pentru bazin! Inspectoratul Școlar Județean Constanța așteptăm banii înapoi!“, susțin unii părținți.
Ce spune președintele Asociației Părinților Palatul Copiilor Constanța, Dan Vrană
„Acest eveniment caritabil a fost posibil ca urmare a inițiativei și a implicării directe a Vice-Campionului Mondial, Cristian Tranulea, a avut loc pe 25.01.2025 la Bazinul de înot al Palatului Copiilor Constanța și a fost organizat de către Asociația Părinților Palatul Copiilor Constanța. Scopul acestuia a fost strângerea de fonduri pentru renovarea și dotarea bazinului de înot al Palatului Copiilor Constanța, pentru a le oferi copiilor din Constanța oportunitatea de a face sport gratuit și în condiții optime. Suma strânsă la acest eveniment a fost de 22.322 lei.
Astfel, în urma analizei de nevoi efectuate de către beneficiarul direct (cu calcule și monitorizări concrete ale cosumului de energie electrică și termică), toți împreună, organizatorul, beneficiarul și inițiatorul am hotărât ca din fondurile strânse, cumulate și cu cele de la spectacolul caritabil Hai să dăm mână cu mână, și considerând prioritar, în primă fază, menținerea în funcțiune a Bazinului de înot (fabrică de campioni), să fie achiziționate 16 bucăți Pompe de căldură aer/ aer, inverter cu capacitatea de min 12.000 BTU, pentru următoarele motive și considerații tehnice și economice:
- aceste 16 pompe de căldură aer-aer inverter și wi-fi vor fi instalate în 16 clase de curs în corpurile de clădire A+B, corpurile centrale ale Palatului Copiilor Constanța, în beneficiul confortului termic al copiilor/ elevilor și profesorilor care frecventează acele clase câteva ore pe zi. În prezent încălzirea clădirilor aferente (corpurile A+B, Sala de sport, Bazinul de înot) se face cu agent termic furnizat de către Termoficare Constanța, fost RADET, printr-o instalație interioară și exterioară învechită (țevi, calorifere, robineți etc.) și fără posibilitatea de reglaj. Cel mai mare consummator fiind Bazinul de înot, datorită condițiilor specific (standardul cu privire la temperature apei și a ambianței).
- prin instalarea acestor pompe de căldură aer-aer inverter și Wi-Fi vom obține o scădere semnificativă a facturii de termoficare (cea mai mare factură de utilități, dintre toți furnizorii, pe care trebuie să o achite Palatul Copiilor Constanța și la care se înregistrează cele mai mari arierate). Datorită faptului că aparatele vor funcționa strict pe durata orelor de curs, la un randament termic superior și datorită funcțiilor avansate de control la distanță, pot fi pornite/ oprite ori de câte ori este nevoie și sălile sunt folosite, eliminându-se astfel riscul unor noi avarii la rețea și risipa de agent termic.
- prin instalarea acestor echipamente în sălile de curs vom obține un confort termic mai eficient și superior celui prezent, atât pe timp de iarna - căldură, cât și pe timp de vară, în beneficiul copiilor și profesorilor ce își desfășoară activitatea în respectivele săli.
- după realizarea acestei investiții, se va opri agentul termic în corpurile de clădire A+B, reducând semnificativ costurile la termoficare și implicit beneficiarul net al acestei reduceri a facturii la termoficare va fi Bazinul de Inot.
Cei care, prin generozitatea lor, au făcut posibil ca lucruri bune să se întâmple și cărora le mulțumim, sunt: Cristian Tranulea, Asociația Caravana Fericirii, Oglinda Magica Delice Constanta - Selfie 360 - Cabina Foto, ISU Constanta, toți cei care au donat/ înotat pe parcursul celor 12 ore!
Aceste proiecte organizate de către Asociația Părinților Palatul Copiilor Constanța în beneficiul direct al tuturor copiilor care participă la activități non-formale și al Palatului Copiilor Constanța ca și instituție simbol al orașului nostru, ne arată că membrilor comunității constanțene le pasă și doresc să se implice activ pentru a obține schimbările de care au nevoie în beneficiul copiilor“, a precizat președintele Asociației Părinților Palatul Copiilor Constanța, Dan Vrană.
La rândul său, directorul Palatului Copiilor Constanța, Eugen Albu, a declarat că banii adunați au fost investiți după mai multe calcule.
„Palatul Copiilor este cel mai mare consumator de energie termică. Într-o zi fruguroasă, 8-10 grade, consumăm engergie termică de circe 5000-6000 lei pe zi. Pe lună ar însemna minim 150.000 lei, în funcție de temperatura exterioară.
În urma maratonului de înot s-au adunat 22.322 lei. Ne-am gândit să investim banii în 16 pompe de căldură, care reduc considerabil consumul de energie termică. Adică putem înjumătăți consumul cu ajutorul pompelor de caldură.
Astfel, consumăm energie termică de 100 de euro pe zi. Cu ajutorul pompelor încălzim clădirea Palatului Copiilor, dar și bazinul. Niciun copil nu stă în frig“, a explicat Eugen Albu pentru ZIUA de Constanța.
PRECIZĂRI
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Constanța: „Maratonul de Iarnă 2025 - Înot continuu 12 ore“, acțiune caritabilă pentru renovarea și dotarea bazinului de la Palatul Copiilor
Palatul Copiilor din Constanța a rămas fără director. Reacția ISJ Constanța!
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp