Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:31 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cooperare romano-bulgara pentru omagierea eroilor (galerie foto)

ro

14 Sep, 2009 01:29 2809 Marime text

bulgaria.jpgOmagierea eroilor căzuţi în luptele Primului Război Mondial i-a adus împreună pe români şi bulgari cu ocazia ceremoniei de finalizare a restaurării mormintelor eroilor români din Cimitirul Militar Dobrich

Vineri, în cadru solemn, autorităţile Bulgare, împreună cu reprezentanţi ai României, au depus coroane de flori la monumentul eroilor şi au ţinut un moment de reculegere. La ceremonie fost prezent, pentru a aduce un omagiu eroilor, şi senatorul PSD Nicolae Moga, în calitate de membru al Comisiei de Apărare a Senatului şi totodată unul dintre finanţatorii proiectului.

Iniţiativă românească

Cei care au marcat începutul proiectului şi, totodată, cei care au reuşit reunirea româno-bulgară sunt membrii Asociaţiei Naţionale „Cultul Eroilor" Filiala Constanţa - organizaţie nonguvernamentală bazată pe voluntariat, în parteneriat cu Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor Bucureşti, din cadrul Guvernului României, şi Muzeul Regional de Istorie Dobrich. Parteneriatul a fost demarat în 2006, atunci când membrii Asociaţiei „Cultul Eroilor" au vizitat pentru prima oară vestigiul istoric şi s-a concretizat în acordul de colaborare bistatal, semnat pe 7 iulie 2009, la propunerea din partea României. Acesta este primul proiect al „Cultului Eroilor" în afara graniţelor ţării. Lucrările au fost coordonare de vicepreşedintele filialei Constanţa, Remus Macovei, cu participarea a peste 20 de voluntari ai Asociaţiei, 11 cadre militare în rezervă şi retragere, precum şi a doi tineri din cadrul Facultăţii de Istorie a Universităţii Ovidius Constanţa. În nici trei luni de zile, voluntarii au reuşit să ofere Cimitirului Militar din Dobrich o nouă înfăţişare.

Cimitirul din Dobrich, vestigiu istoric româno - bulgar

Cimitirul Militar din Dobrich este cel mai mare de pe teritoriul Bulgariei, după Primul Război Mondial, şi adăposteşte rămăşiţele a peste patru mii cinci sute de eroi militari aparţinând armatelor a şase naţiuni: Bulgaria, România, Germania, Rusia, Serbia şi Turcia, care s-au jertfit în Primul Război Mondial, în timpul luptelor din această regiune. Potrivit referinţelor istorice, doar 500 dintre trupurile neînsufleţite au fost identificate - 27 dintre acestea aparţinând românilor. Vestigiul istoric a fost amenajat începând cu data de 16 septembrie 1916, a fost reamenajat în anii 1920, de către Societatea Mormintele Eroilor căzuţi în război.

Punte între generaţii

Cei care au inaugurat proiectul de restaurare a Cimitirului Militar Dobrich au acordat o atenţie deosebită implicării tinerilor în acest demers. La recondiţionarea elementelor istorice din cimitir au participat activ şi doi tineri studenţi în Anul III ai Facultăţii de Istorie şi Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii „Ovidius" Constanţa, Aygul-Nurgian Geanbai şi Costel Coroban. „Suntem preocupaţi de tot ce înseamnă conservarea trecutului, şi mai ales în ceea ce priveşte Primul Război Mondial, pentru ca lumea să poată vedea rezultatele războiului şi aşa ceva să nu se mai repete. În plus, evenimentul a reprezentat o ocazie clară de a le demonstra bulgarilor că pentru noi nu mai au absolut nicio importanţă conflictele din trecut şi că ne-am integrat şi mental nu numai «de jure» în Uniunea Europeană. Deşi generaţiile tinere tind să se distanţeze de cei în vârstă, pentru noi a fost extraordinar să putem pătrunde în acel colectiv de ofiţeri în rezervă. Am constatat cu plăcere că atât generaţiile în vârstă, cât şi cele tinere au lăsat deoparte orice fel de resentimente sau atitudini naţionaliste. Atât de partea bulgarilor, cât şi la noi, toată lumea a avut un comportament exclusiv profesional, şi obiectul esenţial a fost restaurarea acelui cimitir. Pentru noi, toţi sunt eroi, atât românii, cât şi bulgarii care au căzut în lupte acolo", acesta fiind punctul de vedere al unuia dintre cei doi tineri voluntari şi participanţi la ceremonia de final.

Colaborarea româno-bulgară creează un precedent

Potrivit declaraţiilor autorităţilor bulgare în cadrul unei conferinţe de presă la Primăria oraşului Dobrich, activităţile întreprinse în ultimele luni pentru restaurarea şi întreţinerea vestigiului istoric creează un precedent în realizarea proiectelor bulgaro-române. Oficialităţile celor două ţări sunt în tratativele de instaurare a unui cadru juridic, inexistent la ora actuală, pentru realizarea unor viitoare proiecte de acest gen.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • scurtu petre_bucuresti 05 Feb, 2010 06:32 cu regret va aduc la cunostinta,ca placa memoriala de pe monumentul eroilor din popesti_leordeni jud. ilfov,ce cuprindea numele ostasilor cazuti la turtucaia,in primul razboi, a fost demontata si nerepusa de foarte mult timp,printre acei ostasi cazuti au fost si bunici ai nostri,bulgari din popesti(pavlikeni).
  • me 18 Sep, 2009 17:31 Impresionanta declaratia tanarului voluntar dar si poza care vorbeste de la sine. Un articol curat si un subiect foarte interesant. Felicitari autoarei!
  • SPQR 14 Sep, 2009 15:04 Bun articolul, frumos si comentariul lui redivivus.
  • redivivus 14 Sep, 2009 03:28 Calitatea articolului este la inaltimea evenimentului.Tanara si frumoasa ziarista are talentul si calitatile necesare unui reporter.Stilul limpede si concis,un spirit de observatie pe masura si obiectivitate.Trebuie subliniate in mod deosebit initiativa si eforturile dlui Remus Macovei,care a dovedit si de data asta ca este un bun organizator de care PD-L nu are nevoie.De remarcat faptul ca,desi au fost invitati la ceremonie atat dl Banias,care detine o functie importanta in Comisia de Aparare din Senat,cat si dna Stavrositu,au binevoit sa lipseasca,sustinand tacit prezenta dlui Moga,un parlamentar pesedist care stie sa faca politica.Sa fim intelegatori;cei doi,sunt prea ocupati cu ruperea coalitiei locale,ambii fiind specialisti in ruperea propriei lor organizatii.