Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:19 20 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Copii fara... parinti

ro

30 Oct, 2009 02:18 1714 Marime text
Mulţi constănţeni iau drumul străinătăţii în speranţa unor câştiguri ceva mai mari şi, implicit, din dorinţa de a oferi un trai decent celor rămaşi acasă. De cele mai multe ori, în goana aceasta după „mai bine", copiii sunt cei care au de suferit, ori al căror viitor este pus sub semnul întrebării tocmai din cauza lipsei oamenilor maturi care să le traseze o cale dreaptă.

Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa a realizat, pentru anul şcolar 2008 - 2009, o statistică a elevilor care nu au lângă ei întreaga familie. La nivel de judeţ, din 1.997 de elevi aflaţi în această situaţie, 1.616 au doar un părinte plecat în străinătate, iar 381 au atât mama, cât şi tatăl plecaţi la muncă în altă ţară.

Grav este, pe lângă faptul că nu au şansa de a copilări într-o familie normală, că 886 dintre ei sunt fără tutelă şi, teoretic, nimeni nu răspunde pentru faptele lor şi pentru tot ceea ce li se întâmplă.

Pe de altă parte, există şi părinţi care au luat şi copiii în străinătate. Unii dintre ei au fost înscrişi şi acolo la şcoală, doar că, fie din cauza faptului că părinţii au rămas fără locurile de muncă, fie pentru că nu s-au adaptat, ei s-au întors în ţară.

Astfel, în anul şcolar 2008 - 2009, 77 de elevi s-au reînscris în unităţile de învăţământ din judeţ. Dintre aceştia, 30 în clasele primare, 32 în gimnaziu, unul la şcoala de arte şi meserii, iar 14 la liceu.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • surmelis argentina pusa 01 Nov, 2009 14:51 Primarul orasului Harsova de Constanta,d-l TUDOR NADRAG si Consilierii Locali in frunte cu d-l liberal IONEL CHIRITA,au dat ordin de a se lua materialele de constructie din incinta cladirii nefinalizate din strada CARSIUM ,nr. 34, unde se doreste infiintarea unui CAMIN DE COPII SCOLARI. Nu-i doare nici in COT , deoarece sunt proveniti de la sate, unde educatia este precara la "cei sapte ani de acasa".
  • surmelis argentina pusa 31 Oct, 2009 16:56 CAMIN DE COPII SCOLARI GRADINITA CU PROGRAM PRELUNGIT CRESA DE COPII = PROTECTIA ADEVARATA A COPIILOR LINISTEA PARINTILOR RESPECTAREA LEGILOR ROMANIEI IN VIGOARE
  • surmelis argentina pusa 30 Oct, 2009 20:31 CAMINUL DE COPIII SCOLARI ,este singura scapare a acestor copii si a celor lasati singuri in casa ,cat timp parintii sunt la munca opt ore pe zi. Si orasul Harsova de Constanta are copii in situatii critice,dar PRIMARUL SI CONSILIERII LOCALI se fac ca nu pot rezolva problema.De ce? NESIMTIRE si INCOMPETENTA crasa.