Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:05 25 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Corespondenţă Strasbourg. Regulamentul Biroului Procurorului European, votat de Comisia LIBE Instituţia care va investiga fraudele din bani europeni, mai aproape de realitate

ro

10 Mar, 2015 12:09 2160 Marime text
Comisia LIBE a votat, luni seară, raportul pentru Regulamentul privind Biroul Procurorului European, ceea ce înseamnă că instituţia care va investiga frauda din bani publici este cu un pas mai aproape de a deveni realitate. Monica Macovei, raportor al Parlamentului European pe Regulamentul Biroului Procurorului European, a atras atenţia, ori de câte ori a avut ocazia, asupra necesităţii înfiinţării acestei instituţii, al cărei obiectiv primordial va fi acela de a sancţiona fraudele cu fonduri europene. Amintim că, potrivit Tratatului de la Lisabona, Biroul Procurorului European trebuia să îşi înceapă activitatea la 1 ianuarie 2015.

Regulamentul Biroului Procurorului European a fost votat, la începutul acestei săptămâni, de Comisia LIBE, raportor al Parlamentului European pe acest regulament fiind europarlamentarul român Monica Macovei. Regulamentul urmează să fie discutat şi joi, în Consiliul JAI (Justiţie şi Afaceri Interne). La finalul votului de luni, Macovei şi-a exprimat speranţa ca, până la finalului anului 2015, regulamentul să primească votul final al Parlamentului şi al Consiliului. Potrivit explicaţiilor Monicăi Macovei, instituţia care va urmări îndeaproape infracţiunile care afectează bugetul comunitar va fi condusă de un procuror-şef şi de 24 de procurori europeni. Procurorul-şef va fi audiat de Parlamentul European. Interesant este faptul că nu toate statele membre UE sunt de acord cu funcţionarea acestui Birou al Procurorului European, Marea Britanie, Irlanda şi Danemarca neagreând iniţiativa.
În ceea ce îi priveşte pe cei 24 de procurori europeni, europarlamentarul român a menţionat: „Am cerut competiţie deschisă pentru a asigura independenţa acestor procurori europeni. Asta înseamnă că statele membre trimit unul, două, trei nume. Aceşti candidaţi propuşi de statele membre vor fi audiaţi aici de o comisie formată din judecători,  procurori, jurişti cu mare experienţă, independenţi, care nu fac parte din niciun organism european”. Cei 25 de procurori europeni vor funcţiona în formula camerelor. Nu mai puţin important este că, la nivelul fiecărui stat membru, va exista un procuror european delegat. „Acesta fi cureaua de legătură dintre procurorii din ţara respectivă şi procurorul european”, a precizat Monica Macovei. Cât despre sediul central al Biroului Procurorului European, acesta va fi stabilit într-o capitală a unuia dintre statele membre.
Rolul care îi va reveni acestui Birou al Procurorului European este cu atât mai important cu cât, la nivelul UE, se vorbeşte despre o fraudă din banii europeni care se ridică, oficial, la 500 de milioane de euro. De fapt, ar fi vorba despre o cifră mai realistă, anume 3 miliarde de euro.
În Regulamentul Biroului Procurorului European nu este prevăzută retroactivitatea. Vor fi însă preluate acele cazuri de fraudare cu fonduri europene aflate în curs de cercetare, de anchetă. Potrivit spuselor Monicăi Macovei, în cazul în care Regulamentul Biroului Procurorului European va fi adoptat până la finalul acestui an, Biroul va deveni funcţional ca instituţie europeană în mai puţin de un an.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii