Cozonacul a ajuns un desert de lux. Cu cât a crescut prețul față de anul trecut?
Cozonacul a ajuns un desert de lux. Cu cât a crescut prețul față de anul trecut?
03 May, 2024 10:44
ZIUA de Constanta
642
Marime text
- Cozonacul a ajuns să fie un desert de lux în acest an. Prețurile încep de la 40 de lei și urcă până la 120 de lei, în băcăniile de specialitate. Sunt mai scumpi în medie cu 10% față de anul trecut, asta din cauza costurilor ridicate la zahăr și ciocolată, spun patiserii.
Estimarea este că se vor vinde anul acesta 7,2 milioane de cozonaci, dintre care o parte vor ajunge la românii de peste hotare, potrivit știripesurse.ro.În patiserii și brutării se lucrează la foc continuu.Însă doar cine își permite cumpără. Un cozonac tradițional costă 90 de lei, iar unul cu afine ajunge chiar și la suma de 120 de lei.
”Prețurile sunt un pic mai mari față de anul trecut, cam cu 10% mai mari din cauza creșterilor materiilor prime. Ne-au obligat cumva să avem și o creștere asupra prețurilor.
Foarte multă lume nu are timpul necesar de a sta, de a lăsa la dospit un cozonac, de a frământa, și atunci se îndrumă către oamenii care fac acest lucru natural și care fac acest lucru ca cei de casă”, a mărturisit George Moraru - patron patiserie.
Prețuri mai mici sunt la brutăriile de cartierNici la piață prețurile nu sunt mai mici anul acesta. Pentru un cozonac tradițional românesc, oamenii scot din buzunar chiar și 140 de lei.
Prețuri ceva mai mici se regăsesc la brutăriile de cartier, acolo unde coada se formează în aceste zile chiar și de la 7 dimineața.
”În perioada sărbătorilor vindem sute de cozonaci pe zi. Este un preț avantajos și foarte bun”, spune Gabriela Lungu - vânzătoare.
Estimări: se vor vinde peste 7 milioane de cozonaci
Deși prețurile sunt mai mari decât anul trecut, românii nu pot sta departe de desertul tradițional.
Conform estimărilor, anul acesta se vor vinde peste 7 milioane de cozonaci, dintre care 10% vor ajunge peste hotare, la românii care petrec Paștele departe de casă.”Probabil aș fi stat în bucătărie cel puțin o jumătate de zi. Așa vin, cumpăr și am plecat. E mai simplu”, spune un român.
Citește și
Joia Mare. Tradiții și superstiții. În ziua celor 12 denii se prepară cele mai importante copturi
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii