Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
23:47 26 02 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cristian Popescu Piedone, președintele ANPC, explică cum s-a putut contamina gheața de la un fast-food amendat

ro

26 Feb, 2025 20:11 309 Marime text

Cristian Popescu Piedone- Foto: Facebook







Cristian Popescu Piedone, președintele ANPC, a dezvăluit, la România TV, în urma analizelor de laborator efectuate de autoritatea pe care o conduce, de unde provin bacteriile fecale desoperite în gheața folosită în răcoritoarele dintr-un celebru restaurant fast-food din Capitală, relatează știripesurse.ro.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a identificat prezența unor bacterii periculoase în gheața folosită de Premier Restaurant SRL (McDonald’s), conform unui raport emis de Institutul de Cercetări Alimentare.

„În urmă cu 10 zile când am fost cu comisarii ANPC în Mall Băneasa, în afară de diverse magazine, am intrat și în lanțurile de fast-food să constatăm exact. În clipa în care am intrat în mai multe lanțuri care aveau spre vânzare la dozatoare produse răcoritoare, am procesat probe din diverse lăzi frigorifice de fabricare, care este asimilat exact ca apa potabilă, gheața, având rezultat la analiză zero, așa trebuie să fie peste tot dacă este apa potabilă.


Tot ce este sub zero nu sunt semnificative, sunt suportabile de corpul uman, iar tot ce trece peste zero este dăunătoare corpului uman și s-a constatat la probele de laborator, care se procedează în felul următor: în timpul controlului se prelevează în trei recipiente, unul este proba, unul este contraproba și unul este proba care se lasă la agentul economic. Noi am luat proba și contraproba și am dus-o la laboratorul omologat pentru siguranța alimetară și proba martor rămâne la agentul economic care are posibilitatea să ducă spre analiză la orice laborator de pe raza României omologat.

Au fost trei ipoteze. Prima dată furnizorul de apă potabilă care livrează până la intrarea în mall, în cazul ăsta Apa Nova, care la intrarea în mall apa prezenta zero apă potabilă 100%, de la intrarea în mall intervin acele rețele telescopice care furnizează pe tot mall-ul, această parte dintre țevi intră și în apele cu alimentare a acestor microfăbricuțe de gheață, mașinile de gheață de tip industrial cum le au fast-food-urile mari.

Probele nu se iau în timpul fabricației de gheață la cuburile care sunt deasupra sau care urmează să cadă, că niciodată la 30 – 40 de kg de gheață angajatul care vine să ia gheață ori bagă mâna fără mănuși, ori bagă lopățica de inox, nu știm ce a făcut, pe unde a umblat, în schimb, acele bacterii care se transmit și din ridicarea capacului și închiderea capacului cu mâna. Probele se prelevează de pe cele patru laturi de pe fundul aparatului de gheață, din colțuri, pentru că acolo niciodată nu sunt luate și puse. Vina este a celui care nu a dezinfectat sau nu a schimbat filtrele mașinii de gheață. Te duci la WC, nu te speli pe mâini și bagi mâna în cubul de gheață și gata”, a declarat Cristian Popescu Piedone, directorul ANPC.

Citește și
McDonalds din Băneasa a fost sancționat cu amendă de inspectorii ANPC
 

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii