„Crucea comemorativă a Eroilor români din Primul Război Mondial”. Atelier multidisciplinar la Universitatea „Ovidius” din Constanța
„Crucea comemorativă a Eroilor români din Primul Război Mondial”. Atelier multidisciplinar la Universitatea
14 Jun, 2022 10:06
ZIUA de Constanta
1411
Marime text
- Ateliere dedicate promovării simbolisticii și istoriei Monumentului „Crucea comemorativă a Eroilor români din Primul Război Mondial”
Ministerul Apărării Naționale organizează vineri, 17 iunie, în colaborare cu Universitatea „Ovidius” din Constanța și Fundația Colegiului Național de Apărare, în sala Senatului universității, un atelier multidisciplinar pe teme de istorie, simbolistică, arhitectură, protecția monumentelor împotriva vandalismului, turism și protecția mediului, în cadrul măsurilor de promovare și informare cu privire la simbolistica, semnificația și istoria Crucii comemorative a Eroilor români din Primul Război Mondial”, cod SMIS 116377.
De asemenea, la data de 18 iunie, în colaborare cu Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria” - Filiala Constanța la sediul Muzeului Național al Marinei Române se va desfășura un atelier având ca obiect derularea unei campanii privind simbolistica monumentului istoric, a gravității fenomenului de vandalism asupra obiectivelor cultural-istorice și a importanței protecției mediului.
Cu această ocazie, va fi lansată competiția deschisă de elaborare de planuri de marketing și promovare a monumentului, pe termen mediu și lung. La competiție pot participa studenți ai facultăților de istorie, turism, geografie, marketing sau specializări similare. Lucrările pot fi transmise până sâmbătă, 10 septembrie la adresa de email finantare_externa@mapn.ro, acestea urmând a fi prezentate miercuri, 14 septembrie, în cadrul unui atelier organizat cu ocazia desfășurării ceremonialului de la amplasamentul monumentului „Crucea Caraiman” de Ziua Înălțării Sfintei Cruci.
Pentru a celebra împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire precum și pentru a aduce cuvenita cinstire eroilor ce s-au jertfit pentru unitatea tuturor românilor, în perioada 2016-2021, Ministerul Apărării Naționale (MApN) a implementat proiectul „Restaurarea, reabilitarea, conservarea și amenajarea unui spațiu expozițional în cadrul Monumentului Crucea comemorativă a Eroilor români din Primul Război Mondial”.
În cadrul proiectului, activitatea administrativă s-a realizat pe parcursul a doi ani, 2016 - 2018, interval în care s-au desfăşurat procedurile legale privind transferul Crucii Caraiman de la oraşul Buşteni la MApN, întocmirea documentaţiilor tehnice, întocmirea şi depunerea cererii de finanţare din fonduri europene, semnarea contractului de finanţare, atribuirea prin licitaţie a contractului de lucrări și obţinerea avizelor legale pentru fiecare etapă.
Lucrările propriu-zise de restaurare a monumentului s-au desfăşurat pe parcursul a 11 luni, preponderent în perioada caldă, astfel: o lună în anul 2018, 5 luni în anul 2019 (iulie - noiembrie) și 5 luni în anul 2020 (iulie - noiembrie).
Proiectul a fost cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Regional 2014 - 2020, Axa prioritară 5, Prioritatea de investiţii 5.1 - Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii