Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:26 18 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„CTV dăruieşte" Familia Tămâianu, de la numărul 13, îl roagă pe Moş Crăciun să alunge frigul din casă (video)

ro

08 Dec, 2010 02:20 2211 Marime text
cap_4.jpgPostul de televiziune Constanţa TV a demarat o campanie umanitară prin care îşi propune să bucure câteva familii sărace din judeţul nostru, cu ocazia sfintelor sărbători de Crăciun.

cumpana_familie_ctv_daruieste.jpgNouă suflete. Doi părinţi şi şapte copii. Nouă oameni într-o singură încăpere. Aşa trăiesc, de ani de zile, membrii familiei Tămâianu din comuna Cumpăna. Singura lor sursă sigură de venit ajunge la suma de patru sute de lei pe lună. Sunt, de fapt, alocaţiile de stat ale copiilor, însumate. Chiar dacă pare incredibil, este povestea unor oameni ca noi. A unor copii care, deşi zâmbesc, se joacă şi visează, se izbesc în fiecare zi de povara sărăciei, prea mare şi prea grea ca să apese pe umerii lor tineri. Victoria şi Gheorghe nu mai au de ani buni un loc de muncă. Amândoi au lucrat la căminul de bătrâni din Constanţa, ea ca infirmieră, el ca paznic. Din cauza unor afecţiuni pulmonare, mama nu mai poate munci şi stă acasă pentru a avea grijă de copii. Tatăl însă e în putere, dar găseşte extrem de rar ceva de muncă. Familia Tămâianu locuieşte într-o gospodărie formată doar dintr-o cameră şi un hol ce serveşte drept bucătărie. Nu au unde dormi, aşa că se înghesuie cum pot. De ani buni nu au curent electric, pentru că înaintea lor aici au locuit nişte nepoţi care au acumulat datorii foarte mari la furnizorul de energie electrică, fapt pentru care au fost deconectaţi de la sursă. Pentru că nu are bani, familia Tămâianu nu a reuşit niciodată să se racordeze la curent electric. Trei dintre cei şapte copii, Ramona, Claudia şi Sebastian, sunt la şcoală, în clasele a şaptea, a patra, respectiv clasa întâi. Atunci când vine vorba despre pregătirea temelor pentru acasă, micuţii care învaţă de dimineaţă se grăbesc să-şi facă temele imediat ce termină orele de curs, astfel încât să mai prindă lumină de afară. Fata care este acum în clasa a şaptea îşi face lecţiile dimineaţa, căci ea învaţă după-amiaza la şcoală. Odată cu lăsarea serii, casa familiei Tămâianu se cufundă în beznă. Singura pâlpâire este flacăra de la candelă, care le luminează casa şi sufletele. Şi mai au o rază de lumină: vine de afară, de la stâlpul de iluminat public. Victoria Tămâianu vorbeşte, cu o tristeţe pe care nu şi-o poate reprima, despre zilele în care nu are ce să le dea de mâncare copiilor. Susţine că au noroc că cinci dintre ei pot mânca o masă caldă pe zi, de cinci ori pe săptămână, la cantina din comună. Alexandru, Ramona, Claudia, Sebastian, Dragoş, Mihai şi Mihaela, mezina familiei, în vârstă de nici doi anişori, nu se confruntă doar cu întunericul şi cu foamea. Ci şi cu frigul. Căci lemnele din magazie le vor ajunge cu greu până la finalul lunii decembrie. Părinţii lor, Victoria şi Gheorghe, se tem cumplit de iarna geroasă care bate la uşă, căci nu ştiu cum să împartă banii între mâncarea copiilor şi căldura din casă. De toate temerile părinţilor, copiii nu au habar. Ei ştiu doar că în tot frigul iernii, bate un vânt de sărbătoare. Ştiu de la alţi copii că în această perioadă vine moş Crăciun, care aduce daruri la cei care, peste an, au fost ascultători. Iar ei au fost atât de cuminţi... sigur moşul trebuie să le treacă pragul.

Marele vis al acestor oameni este să-şi poată construi o cameră, în care să poată locui copiii. Şi-ar mai dori un generator, ca să poată avea seara o pâlpâire de lumină în coliba atât de sărăcăcioasă...

Familia Tămâianu locuieşte pe strada Narciselor, la numărul 13. În pofida disperării, niciun membru al familiei nu crede în ghinion. Ajutoarele pentru familiile prezentate în cadrul campaniei „CTV Dăruieşte" se strâng la sediul CTV, de la Hotel Parc din Mamaia. La finalul campaniei, toate cadourile vor fi adunate, iar o echipă CTV va duce darurile în locul lui Moş Crăciun, celor care, probabil, nu au mai simţit de mult bucuria sărbătorilor.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii