Ce expoziții și activități vă așteaptă în această săptămână la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța
Ce expoziții și activități vă așteaptă în această săptămână la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie
30 Aug, 2022 08:56
ZIUA de Constanta
1253
Marime text
Vara încă nu s-a terminat , iar instituțiile de cultură din Dobrogea au pregătit numeroase de activități, expoziții sub diferite teme. Este și cazul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța care lansează pentru perioada 29 august - 04 septembrie 2022 o mulțime de expoziții, printre care:
La sediul instituției – Expoziția permanentă a muzeului.
Implementarea proiectului transfrontalier ARHICUP. Proiect cultural Black Sea programme (Municipalitatea Nessebar, Muzeul de Istorie a Moldovei Chișinău, MINAC) ARHICUP Black Sea Archaeology, History and Culture Portal - până în noiembrie 2022.
Proiect cultural - LDL Living Dabube Limes - MINAC Partener.
Expoziția arheologică , Muzeul Carsium –„Viața pe malul Dunării în mileniile V-IV a Chr”.
Expoziția din Sala Tezaur este din nou completă, de curând reîntorcându-se de la Madrid cele 19 piese cu care muzeul nostru a participat la expoziția internațională Tesoros arqueológicos de Rumanía. Las raíces dacias y romanas (01 octombrie 2021 – 27 februarie 2022), inclusiv faimosul Șarpe Glykon, piesă unicat, dar și statuile zeităților Isis, Nemesis și Venus.
Perioada iulie - august 2022 - Cea mai mare expoziție outdoor de benzi desenate organizată până în prezent în România, la Constanța. Tema expoziției: FRICA în ISTORIE! Expoziția este prezentată în Piața Ovidiu, în fața Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, începând de mâine.
Trăim vremuri în care frica de moarte își arată supremația covârșitoare. Pentru prima oară de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, tema morții a cuprins întreaga lume, trasând zi după zi caracteristicile spațiului public și chiar ale celui privat. Viața noastră s-a schimbat fulgerător, dramatic, înfricoșător. Frica de moarte a pus pentru mulți viitorul Lumii într-o nouă cumpănă. În contextul crizei actuale, confruntată cu șocul social, economic, politic și cultural provocat de pandemia de COVID-19 și, apoi, de războaiele de la granițele României, recursul la partea întunecată a istoriei oferă înțelesuri și speranță. De aici și oportunitatea tematicii „Frica în Istorie” pentru o expoziție de benzi desenate istorice!
Expoziția outdoor reunește lucrările realizate pentru Festivalul Internațional de Benzi Desenate Istorice Brașov 2021: 39 de benzi desenate istorice, cu 198 de planșe, realizate de 42 de autori din România, Croația, Serbia, Bulgaria, Muntenegru și Polonia.
Până în prezent expoziția ,,Frica în Istorie”, cea mai mare expoziție outdoor de benzi desenate organizată până în prezent în România, a mai fost prezentată în Piața Sfatului din Brașov, în București, la Biblioteca Națională a României, și în centrul istoric al orașului Deva.
La Constanța, expoziția produsă de Festivalul Internațional de Benzi Desenate Istorice Brașov este organizată de Muzeul Județean de Istorie Brașov și Asociația Forums, în parteneriat cu Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, cu sprijinul Consiliului Județean Constanța și suportul Primăriei municipiului Constanța.
Expoziție ceramică în Sala pictată a Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, autor Diana Cârjaliu Meliu, perioadă iulie - august.
„Bijuteriile timpului” – expoziție de ceasuri de la Muzeul Ceasului „Nicolae Simache” Ploiești, vernisaj 29 iulie 2022, perioada 29 iulie – 01 octombrie 2022.Grupând 86 de piese de colecție, reprezentând ceasuri de buzunar, de masă și de șemineu, ceasuri de perete și tablouri cu ceas, expoziția oferă vizitatorilor o perspectivă deosebită a evoluției orologeriei în secolele XVIII-XX, ilustrând rafinamentul deosebit care a însoțit acest mesteșug de-a lungul timpului.
Colecția însumează ceasuri provenind din ateliere și manufacturi din Franța, Elveția sau Germania, unele din ele fiind piese lucrate pe comandă specială pentru România. Amintim, în acest sens, un ceas de mână aniversar, un omagiu adus Centenarului Marii Uniri, realizat de firma Tissot, dar și un ceas de mână produs în Elveția de firma Tavannes, cu scopul de a celebra eroismul lui Tudor Vladimirescu și importanța mișcării sale în clădirea statului român modern.
Expoziția „Zeități la Pontul Euxin” care merge în teritoriu la: Adamclisi, Histria și Capidava, perioada iulie – august.
Expoziție de reproduceri după hărți medievale „Marea Neagră în cartografia europeană”, în județ la cetățile: Adamclisi, Histria și Capidava.
Expoziției permanente „COMUNISMUL ÎN DOBROGEA“ – eveniment organizat de către Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, în parteneriat cu Asociația Foștilor Deținuți Politic din România – Filiala Constanța.Expoziția, structurată pe trei secțiuni: Aspecte din evoluția politică, economică și culturală a Dobrogei (1945-1989); Gulagul comunist în Dobrogea și Viață cotidiană, reliefează în documente, fotografii și mărturii de epocă diferite momente din istoria regiunii, în mod deosebit a Constanței, într-o perioadă de timp foarte apropiată nouă, cu profunde implicații și în prezent.
Proiectul expozițional a fost realizat în parteneriat cu următoarele instituții: Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), Penitenciarul București Jilava, Arhivele Naționale ale României, Muzeul Național de Istorie a României, Muzeul de Istorie și Arheologie Tulcea (ICEM), Serviciul Județean al Arhivelor Naționale Constanța, „Biblioteca Județeană ”I.N.Roman„ Constanța.
Vernisajul expoziției va fi urmat de proiecția filmului CANALUL MORȚII (2017), în regia lui Nicolae MĂRGINEANU.
Realizarea expoziției a fost susținută financiar de Grupul de firme CELCO S.A. - SOCEP S.A.
Evenimentul va avea loc la sediul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, din Piața Ovidiu, nr. 12, etaj II.
ȘCOALA DE VARĂ DE LA CETATEA CARSIUM -Hârșova, județul Constanșa, Ediția 1, în perioada 05 - 09 septembrie 2022.Institutul Național al Patrimoniului, în parteneriat cu Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Consiliul Județean Constanța, Primăria Orașului Hârșova, Uniunea Democrată Turcă din România, alături de Universitatea București, inițiază prima ediție a Școlii de Vară de la Cetatea Carsium, sit arheologic de grupă valorică A.
Scopul acestei Școli de vară este cunoașterea arheologiei, a cercetării erheologice, a metodelor și tehnicilor, a investigațiilor non-invazive și interdisciplinare care contribuie la înțelegerea, cunoașterea și protejarea unui sit arheologic, precum și la protejarea și promovarea monumentelor istorice și a patrimoniului natural.
Se vor iniția acțiuni de igienizare și inventariere în necropola otomană, care se vor finaliza cu un catalog ce va cuprinde date despre necropolă, cetatea medievală și geamia de la Hârșova.
Școala de vară se adresează elevilor, studenților și tinerilor care au preocupări și activități în domeniile: istorice, arheologice, patrimoniu cultural, antropologie, natură dar și pasionați de cultură și apropiați ai patrimoniului cultural și natural.
Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) duce Constanța la Făgăraș și „Podul de la Cernavodă” la vila „Florica” a Brătienilor!Cu alte cuvinte … expoziții:
- Miercuri, 17 august 2022, ora 13:00, în colaborare cu Muzeul Țării Făgărașului „Valer Literat”, MINAC vernisează expoziția de fotografii Salutări din Constanța. Această prezentare a orașului nostru este completată de expoziția de grafică și tehnici alternative fotografice ale artistei plastice constănțene Mihaela Florescu.
- Vineri, 19 august 2022 ora 12:00, MINAC, în colaborare cu Muzeul Național Brătianu, aduce un omagiu politicianului I.C. Brătianu și inginerilor Ionel și Vintilă Brătianu, care au lucrat pentru și la construirea Podului „Carol I” de la Cernavodă. Expoziția foto documentară Amprenta Brătienilor în Dobrogea - Podul „Carol I” de la Cernavodă realizată de MINAC, completată de expoziția de pictură, grafică și tehnici alternative fotografice ale artistei plastice Mihaela Florescu, va fi vernisată, în casa Brătienilor de la Florica, la Muzeul Național Brătianu.
Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța va lansa, în data de 21 septembrie 2022, un volum dedicat reședințelor regale de la Marea Neagră, volum care reconstituie evoluția acestui palat și impactul deosebit pe care l-a avut în modernizarea stațiunii Mamaia. Volumul, semnat de muzeograf dr. Delia Roxana Cornea, este rodul unei cercetări de doi ani de zile și are la bază documente și fotografii de epocă aflate în Arhivele Naționale ale României, publicarea sa realizându-se prin
Proiectul cultural cu co-finanțare AFCN P 0197/02.03.2021 „Reședințele Regale de la Marea Neagră: Casele de vis ale Reginelor României”.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii