Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
06:36 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cu încuviinţarea municipalităţii Avocatul „vârfurilor“ din Constanţa, Marius Mocanu se lansează în afaceri...la apă (document)

ro

16 Apr, 2015 23:59 12691 Marime text

 
În luna iunie 2014, avocatul Marius Mocanu, cel care s-a evidenţiat în ultima perioadă prin reprezentarea lui Nicuşor Constantinescu în dosarele sale penale, dar şi a lui Sorin Strutinsky sau Radu Mazăre a înregistrat la Agenţia de Protecţia a Mediului Constanţa o cerere pentru obţinerea acordului de mediu, în vederea construirii unui restaurant pescăresc. De atunci, proiectul său nu a stat pe loc, astfel că pe 14 aprilie, Primăria Constanţa a acordat solicitanţilor Mocanu Marius şi Mocanu Consuela Ştefănia (n.r. soţia să) autorizaţia de construire cu numărul 618 privind construirea unui imobil P+1E - punct debarcare şi adăpost pescăresc - investitor: Asociaţia Ro-Pescador - Pescuit Marin Costier. Documentul este valabil 12 luni, până în aprilie 2016, însă lucrările se pt întinde pe durata a 36 de luni. În cererea de anul trecut de la APM Constanţa, avocatul lui Nicuşor preciza că este, deopotrivă cu soţia actuală Ştefania-Consuela, proprietarul terenului situat pe bulevardul Mamaia, în zona Pasteur. Abia acum, din autorizaţia de construire aveam să aflăm că proiectul va fi edificat pe Bulevardul Mamaia, nr. 312. Însă cum a început istoria proiectului şi de ce un avocat de talia lui Marius Mocanu s-ar apuca de... pescuit?

Cu „binecuvântarea“ şefului suspendat al CJC
Povestea este una interesantă, având în ecuaţie o serie de personaje interesante. Pe 22 mai 2013Consiliul Judeţean Constanţa, Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură, Asociaţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral şi Asociaţia „Pro-pescador” – pescuit marin costier au încheiat un acord de parteneriat pentru realizarea proiectului „Punct de debarcare şi adăpost pescăresc Năvodari – Digul de sud”. Proiectul „Punct de debarcare şi adăpost pescăresc Năvodari – digul de sud” fiind unul finanţat prin Programul Operaţional pentru Pescuit 2007-2013 (Fondul European pentru pescuit). Asociaţia „Pro-pescador” - pescuit marin costier are sediul în Tulcea, strada Iuliu Maniu, şi este reprezentată de Daniel Buhai.
Asociaţia RO- Pescador a fost înfiinţată în anul 2005 sub forma unei organizaţii de producători recunoscute de Agenţia Naţională de Pescuit şi Acvacultură, în conformitate cu Ordinul nr. 418/2003 al MADR, privind criteriile de recunoaştere a organizaţiilor de producători din sectorul pescuitului şi acvaculturii. Membrii fondatori ai asociaţiei sunt reprezentaţi de trei societăţi comerciale: SC Miadmar SRL, SC Brivas Fish SRL şi SC Black Sea Sturgeon SRL, ce au ca obiect de activitate pescuitul. În prezent asociaţia numără şase membri – societăţi comerciale din domeniul pescuitului comercial. Un lucru interesant îl vedem în ceea ce priveşte asociatul Miadmar HDP SRL, înfiinţată în anul 2002 în municipiul Tulcea. Activitatea principală conform codificării este „comerţul cu amănuntul al peştelui, crustaceelor şi moluştelor, în magazine specializate”. Asociaţi în societatea sunt Daniel Buhai, născut în anul 1967, şi Daniela Buhai, născută în anul 1969. Administratorul societăţii este Daniel Buhai.

Firma care se va ocupa însă de dezvoltarea investiţiei pescăreşti este Pontica Star SRL, înfiinţată în martie 2014 de către Marian Sorinel Mănăilă şi Dragoş-Sidor Buhai. Mănăila a fost, în urmă cu mai bine de cinci ani, şeful Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA). Deşi nu mai ocupă fotolii atât de înalte ca atunci el şi acum are un cuvânt de spus în ANPA. Dragoş-Sidor Buhai, asociatul lui Mănăilă este fiul lui Daniel Buhai cel care are o parte bine determinată din Asociaţia Ro-Pescador, beneficiarul proiectului...

Din lotul hotărârilor care i-au atras lui Constantinescu un dosar la DNA
Lucrurile devin şi mai interesante atunci când, în mai 2013, Buhai devine asociat cu CJC-ul, condus atunci de Nicuşor Constantinescu, şeful suspendat al Consiliul Judeţean. La acea vreme tocmai în şedinţa în care au fost adoptate şi alte hotărâri de consiliu judeţean Controversate, precum finanţarea uni festival la Ghindăreşti şi alocarea unor fonduri pentru Ziua Veteranilor – Hotărâri care i-au adus lui Constantinescu un nou dosar la DNĂ, consilierii judeţeni adoptau nouă hotărâri epocale pentru dezvoltarea pescuitului maritim. Astfel s-au aprobat încheierea unor parteneriate între Judeţul Constanţa, ANPA şi câteva asociaţii nonguvernamentale.Pe ordinea de zi s-au regăsit atunci nu mai puţin de 74 de proiecte de hotărâre. Proiectul verbal al şedinţei poate fi consultat în secţiunea „Documente “. Aproape jumătate dintre acele acorduri au fost semnate cu acest Daniel Buhai, care, prin asociaţiile unde deţinea funcţii avea de construit porturi pescăreşti la Eforie Sud, Mamaia Sud şi Năvodari – digul de sud. Federaţia pentru Dezvoltarea Pescuitului Marin Românesc „Ro-Pescador Marea Neagră”, reprezentată - cum altfel - de Daniel Buhai, era prezentată ca partener pentru „Modernizarea portului Midia prin realizarea de facilităţi pentru desfăşurarea activităţilor specifice pescuitului”. Şi mai interesant este că această asociaţie are sediul tocmai într- unul dintre cartierele generale ale afacerilor lui Sorin Strutinsky - Bulevardul Mamaia nr. 296, acolo unde îşi au sediul, printre altele, Soti Cable Neptun şi Telegraf Advertising.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii