Cu sprijinul dr. Radu Deac În ciuda „bâlbâielilor“ managerului Căpăţînă, angiograful va ajunge la SCJU până pe 24 noiembrie
Cu sprijinul dr. Radu Deac: În ciuda „bâlbâielilor“ managerului Căpăţînă, angiograful va ajunge la
20 Nov, 2015 00:00
ZIUA de Constanta
5485
Marime text
Profesorul doctor Radu Deac este o personalitate marcantă a chirurgiei cardiovasculare, cu numeroase performanţe înregistrate de-a lungul anilor, materializate în atestate europene în chirurgia cardiovasculară, cât şi prin brevete de invenţii cu recunoaştere internaţională în domeniul valvelor cardiace. Membru titular şi vicepreşedinte al Academiei de Ştiinţe Medicale, prof. dr. Radu Deac s-a manifestat şi ca un foarte bun manager, calitate pe care a dovedit-o în modul în care a coordonat activitatea Institutului de Boli Cardiovasculare Târgu Mureş şi a Agenţiei Naţionale de Transplant.
Dincolo de personalitatea şi competenţa profesională colosală, profesorul Deac ne-a mărturisit că iubeşte oraşul Constanţa. Tocmai din acest motiv, şi-a dorit ca şi pacienţii constănţeni să poată beneficia de un angiograf performant la ei acasă. „Nu toţi pacienţii îşi permit să plătească servicii la privat. Ştiu că există un angiograf la Constanţa, dar în sistem privat. În câteva zile (n.r. în jurul datei de 24 noiembrie), angiograful va ajunge la Constanţa. Instalarea lui va dura aproximativ o săptămână şi sperăm ca începutul lunii decembrie să găsească aparatul funcţional, spre bucuria celor care au nevoie de el ca de aer“, ne-a declarat profesorul Radu Deac.
Academia de Ştiinţe Medicale derulează trei proiecte majore pe dotare, instruire şi transplant
Vicepreşedintele Academiei de Ştiinţe Medicale, profesor doctor Radu Deac, a mai spus că, la nivel naţional, se derulează trei proiecte cu un impact major asupra sănătăţii populaţiei, pe partea de dotare cu angiografe, pe instruirea personalului și pe impulsionarea activităţii de transplant de organe. Proiectele implică fonduri europene, iar valoarea cea mai mare o are cel de dotare a 17 centre medicale cu angiografe. „Valoarea proiectului angiografelor este de 25 de milioane de euro, în care vor fi implicate 17 centre, care vor fi dotate cu aceste aparate, pentru a ridica nivelul de performanţă și a duce performanţa în diagnosticul și tratamentul bolilor cardiovasculare către populaţie. Este, de fapt, o salbă de centre, începând cu Constanţa, Buzău, Iași, Suceava, Târgu Mureș, Brașov, Cluj, Timișoara, Arad și Craiova. Am insistat pentru că este într-adevăr o cercetare foarte importantă“, a precizat prof. dr. Radu Deac.
Doctori îngrijoraţi de nepăsarea managerului Căpăţînă!
Anual, între 50 şi 100 de pacienţi cu anevrisme iau drumul capitalei pentru că au nevoie de un angiograf care, la Constanţa, există doar în regim privat. Noul angiograf va permite, printre altele, şi efectuarea intervenţiilor chirurgicale din sfera neourologică. Cu ajutorul angiografului, pacienţii sunt reperfuzaţi prin angioplastie primară, un procedeu ce trebuie aplicat pacientului în primele 12 ore de la producerea infarctului miocardic şi care constă în dezobstrucţia arterelor coronariene şi introducerea unui stent, adică a unui dispozitiv medical sub forma unui cilindru, care menţine artera deschisă, costul mediu pentru un pacient fiind de 4.300 de lei.Chiar dacă, în calitate de manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, Dănuţ Căpăţînă a fost nevoit să semneze parteneriatul între spital şi Academia de Ştiinţe Medicale în baza căruia aparatul folosit în orice tip de intervenţii pe vasele de sânge, în valoare de peste jumătate de milion de euro, va ajunge la Constanţa, medici din spital ne-au declarat, sub protecţia anonimatului, că directorul nu a fost niciun moment încântat de idee. Oare de ce? Probabil din acelaşi motiv pentru care şi angiogramele, şi implantarea de stimulatoare reprezintă un contract exclusiv cu firma Cardiolife, care datează din 2012. Mai exact, pe 23 aprilie 2012, Nicuşor Constantinescu, pe atunci preşedinte en titre şi candidat pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Constanţa, a inaugurat, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, centrul de cardiologie intervenţională Cardiolife. Cu mare fast, anunţat cu ceva timp înainte, centrul a presupus o intervenţie de vreun milion de euro. Şi culmea, a fost inaugurat în plină campanie electorală.
SC Cardiolife SRL, cu sediul în Timişoara, a fost înfiinţată în 2011, iar asociaţi sunt SC Medicorclinics (50%), reprezentată prin Bogdan Mut-Vitcu, şi Bogdan Mut-Vitcu, persoană fizică (50%). Societatea are un sediu secundar în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, în conformitate cu contractul de asociere în participaţiune nr. 466 din 1 iunie 2011 valabil până pe 1 iunie 2060. Printre partenerii Cardiolife se numără Synevo şi Pozimed, de la prima dintre ele provenind chiar managerul Căpăţînă.
„Cardioscan în asociere cu CJC“, aceştia sunt părinţii clinicii de cardiologie intervenţionistă. SC Cardiolife SRL are sediul în Timişoara, a fost înfiinţată în 2011, şi are ca asociaţi SC Medicorclinics (50%), reprezentată prin Bogdan Mut-Vitcu, şi pe Bogdan Mut-Vitcu, „pe persoană fizică“ (50%).
Citeşte şi: Marca înregistrată Cardiolife a intrat în insolvență
Marca înregistrată Cardiolife a aparţinut iniţial societăţii Cardioexpert SRL Braşov; cu puţin timp înainte de intrarea în insolvenţă, marca fost pasată societăţii Medicorclinics SRL Timişoara. Aceasta din urmă deţine înclusiv marca Glucomed şi părţi sociale la 3 firme: Cardioscan SRL Constanţa, Gluconet SRL Timişoara şi Invatech SRL Timişoara.
Iată că, după ani lungi de aşteptare, Spitalul Clinic Judeţean Constanţa a intrat, în sfârşit, în Programul Naţional de Infarct Miocardic, în ciuda calculelor personale ale domnului manager.
Profesorul Deac a lăudat implicarea lui Cristinel Dragomir
Pentru anul viitor, administraţia judeţului va repartiza o sumă pentru reabilitarea Secţiei de Neurologie. Cristinel Dragomir, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, a precizat că, din informaţiile sale, data-limită pentru darea în folosinţă a angiografului a fost devansată pentru 7 decembrie şi a dat asigurări că, dacă acest termen va fi depăşit, CJC va aloca suma necesară instalării aparatului, care poate ajunge până la 10.000 de euro. „Eu nu pot să fac anchetă. Eu nu ştiu dacă doctorul Căpăţînă a răspuns la telefon sau nu responsabililor de proiect, tot ce pot eu să spun este că, dacă se va depăşi termenul-limită din proiect, ne angajăm, noi, CJC, să suportăm costul instalării. Păi când primeşti un angiograf care costă atâtea sute de mii de euro, cum să nu scoţi bani din buget să nu pierzi proiectul?! Astăzi, în spital există un singur angiograf, care este în proprietatea unui privat, unde este doctorul Mut (n.r. Bogdan Mut-Vitcu). Avem un protocol, ei ne prestează nişte servicii şi noi le plătim. Dar vom avea un angiograf al nostru“, a precizat Cristinel Dragomir.
Prof. dr. Deac dă însă asigurări că nu vor fi probleme. Cu o delicateţe demnă numai de o personalitate imensă ca a domniei sale, doctorul Radu Deac aproape că a pasat informaţiile legate de bâlbâielile managerului Căpăţînă, în schimb, a lăudat implicarea Consiliului Judeţean. „Situaţia s-a rezolvat, iar acum colaborăm foarte bine. M-am întâlnit cu domnul Dragomir (n.r. Cristinel Dragomir), a mers personal în spital să verifice stadiul lucrărilor încăperii, să urgenteze lucrările de amenajare în care va fi instalat angiograful, a luat problema ca pe o responsabilitate personală şi vom fi gata la timp“, transmite Radu Deac pacienţilor constănţeni şi lumii medicale din SCJU Constanţa. Managerul Căpăţînă nu a putut fi contactat.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii