Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
15:00 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum a reușit un bărbat din Iași să nu devină victima unei infracțiuni de fraudă online

ro

21 Dec, 2023 09:55 1040 Marime text

În ziua de 05 decembrie a.c., polițiștii au fost sesizați de către un bărbat, în vârstă de 73 de ani, cu privire la faptul că, la data de 04 decembrie a.c., ar fi accesat un site care promitea câștiguri rapide si consistente prin investirea unei sume de bani.

La scurt timp, bărbatul a fost contactat telefonic de o persoană necunoscută, care i-a transmis o serie de instrucțiuni, solicitându-i și diverse informații.
La un moment dat, potențiala victimă a comunicat necunoscutului datele personale și ale cardului bancar, iar la scurt timp a fost atenționat de aplicația de internet banking că din contul său s-ar fi efectuat o tranzacție bancară în valoare de 1.250 de lei, transmite IPJ Iași. 

Bărbatul a realizat atunci că este victima unei fraude online, a încetat conversația și a contactat imediat banca, blocând tranzacția în cauză și evitând ca banii să îi fie sustrași de escroci.


Aducem în atenție faptul că reprezintă unul dintre cazurile fericite, prin faptul că persoana vătămată a conștientizat pericolul și a acționat cu celeritate, a mai punctat susra citată. 



Recomandări IPJ Iași 

De asemenea, vă propunem să aveți în vedere următoarele recomandări:

• Atenție sporită la link-uri/atașamente provenite din surse necunoscute, nedivulgarea datelor personale, autentificare multi-factor.
• Verificați cu atenție firma/platforma prin intermediul căreia urmează să vă plasați investițiile: Orice firmă sau individ care oferă servicii de investiții trebuie să fie licențiat și autorizat. Verificați întotdeauna background-ul unei companii și asigurați-vă că au licența adecvată. Vă recomandăm să vizitați și site-ul.

• Nu oferiți informații personale sau financiare altor părți decât celor autorizate. Cumpărarea de acțiuni nu poate fi realizată decât printr-un intermediar autorizat și acesta nu solicită plăți sau date personale prin intermediul unei pagini de internet.
• Solicitați întotdeauna informații scrise, cum ar fi prospectele de investiții, detaliile companiei sau orice alt document relevant. Citiți cu atenție aceste documente și asigurați-vă că înțelegeți toate aspectele implicate.
• Consultați un expert financiar terț: Dacă sunteți nesigur cu privire la o oportunitate de investiții, consultați un expert financiar independent. Aceștia vă pot oferi sfaturi și pot evalua legitimitatea investiției.
• Nu cedați presiunii de transfer de bani: Promotorii fraudelor pot folosi tactici agresive pentru a determina investitorii să acționeze rapid, precum termene limită sau oportunități exclusive care „dispar rapid”.
• Raportați fraudele: Dacă sunteți victima unei fraude cu investiții sau suspectați că cineva vă încearcă să vă înșele, raportați situația autorităților financiare și poliției.


Citește și:


DNSCAtenție la postări care promovează falsele oportunităţi de investiţii vizează utilizatori din România ai platformelor Meta!
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii