Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:10 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum arată grădinile urbane din proiectele mixte dezvoltate de Grupul IULIUS în Iași, Timișoara și Cluj-Napoca

ro

15 Nov, 2023 17:00 1226 Marime text
Grupul Iulius se dedică dezvoltării urbane sustenabile, prin proiectele inovatoare mixed-use din Iași, Timișoara și Cluj-Napoca, care sunt concepute în acord cu o generație de oameni responsabili și preocupați de schimbări climatice și dezvoltare durabilă. Principiul sustenabilității este central în acest tip de proiecte și implică crearea unor ecosisteme urbane care promovează un mediu prielnic pentru starea de bine a comunității locale și a vizitatorilor.

Dezvoltator și-a făcut o carte de vizită prin crearea de grădini urbane, de la zero, care devin atracții principale. Aceste spații verzi nu doar că înfrumusețează peisajul urban, ci și susțin comunitatea prin furnizarea de locuri de socializare și crearea contextului unor evenimente culturale semnificative. Anual, grădinile urbane Iulius găzduiesc aproximativ 1000 de evenimente și sunt, zi de zi, un spațiu ideal pentru alte activități în aer liber.

Ele completează un pachet mai amplu livrat prin intermediul proiectelor de regenerare urbană, care are un rol cheie în transformarea mobilității urbane, promovând mijloace de transport sustenabile, precum deplasarea pietonală, cu bicicleta și mașinile electrice, îmbunătățind în același timp infrastructura urbană din proximitate prin drumuri, poduri, alei și parcări subterane.

Până acum, Grupul Iulius a investit peste 18 milioane de euro în cele trei grădini urbane din proiectele sale mixte, care au devenit nelipsite și din proiectele în dezvoltare. Vegetația urbană este impresionantă în cele trei grădini urbane, cu o suprafață totală de peste 135.000 de metri pătrați de spațiu verde: 80.000 de arbori maturi și arbuști și gazon special transformă aceste spații în adevărate oaze de relaxare în mijlocul orașelor aglomerate cum sunt cele trei. Așezate deasupra unor parcări subterane, realizarea grădinilor a implicat o serie de lucrări ample, dar care îi permit vegetației să se dezvolte similar ca în spații verzi naturale.

Toate cele trei grădini se remarcă prin prezența de platani, tei, castani, arțari roșii, stejari piramidali, ginkgo biloba, carpeni și metasequoia, copaci deja maturi cu înălțimi de până la 13 metri și vârste de până la 60 de ani, aduși din Italia și aclimatizați cu grijă. Acești copaci au necesitat decenii pentru a atinge dimensiunile impresionante pe care le au astăzi, ceea ce contribuie la rezistența și frumusețea lor. În plus, pentru a nu suferi pierderi semnificative, selecția a fost realizată cu atenție de specialiști pentru a se adapta și dezvolta natural în noile locuri. Acești arbori reprezintă un element vital în absorbția a peste 75 de tone de dioxid de carbon anual, contribuind semnificativ la menținerea unui mediu mai curat în orașe, potrivit raportelor de sustenabilitate ale Iulius.

Fiecare grădină oferă o experiență unică, o atmosferă prietenoasă și relaxantă, invitând oamenii să se bucure de viața urbană într-un mod sustenabil. Sunt numeroase zone de relaxare și divertisment, ideale pentru a evada din agitația urbană. Aici, gazonul verde și mobilierul urban variat se potrivesc gusturilor și nevoilor tuturor membrilor familiei.
 

Parcul Palas din Iași



De la primul copac plantat în 2011, la cei 1000 de copaci și 50.000 de arbuști care formează astăzi sufletul unei grădini de 5 hectare, așa cum i se cuvine unui palat, parcul din Palas Iași este o destinație încântătoare tot timpul anului, datorită diversității mari de vegetație care își schimbă culoarea în funcție de anotimp.




Peisagiștii au proiectat zona astfel încât, indiferent de momentul în care este vizitat, parcul să fie pregătit pentru a oferi o atmosferă inedită privitorilor. Cea mai spectaculoasă fiind aleea de Ginkgo Biloba și magnoliile care se întâlnesc la tot pasul, dar și pergolele de glicină, aleile de trandafiri și copacii Lichidambar care completează peisajul.
 

IULIUS Gardens din Timișoara



Cel mai tânăr parc al grupului, din Timișoara, găzduiește peste 1.400 de abori și 10.000 de arbuști pe o suprafață de 55.000 de metri pătrați, aproape de locuitorii orașului care se întâlnesc pentru evenimentele care au loc constant aici sau pur și simplu pentru a se bucura de un loc plin de natură fără să fie nevoiți să iasă din oraș.

IULIUS Parc din Cluj



Un parc impresionant a fost realizat de IULIUS și la mall-ul său din Cluj, în 2013. Acesta se întinde pe o suprafață de 30.000 metri pătrați și întâmpină vizitatorii cu 18.000 de arbori și arbuști de diferite dimensiuni, precum și 10.000 de mp de gazon.


Tot în Cluj, compania va mai realiza un parc, de această dată într-un proiect de reconversie a unei foste platforme industriale, pe care intenționează  să o transforme într-o oază urbană verde, pe malul râului care o delimitează pe laterală. Peste 600 de arbori maturi, de 50 de ani, cu înălțimi de 12-13 metri, dar și mulți alți arbuști, aduși din Italia se află în acest moment în pepinieră și așteaptă momentul în care vor înflori pe o suprafață generoasă de 50.000 metri pătrați. Arborii vor fi replantați pe suprafața fostei platforme industrială alături de vegetația existentă, care a trecut printr-un proces minuțios de verificare pentru conservare. Acest efort oferă și oportunități educaționale, copacii fiind găzduiți de Stațiunea de Cercetare Horticolă a Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca. 

La fel ca în toate proiectele Iulius, un parc de anvergură va fi realizat și în proiectul anunțat pentru reconversia urbană a unui teren de peste 38 de hectare deținut de Oil Terminal, care nu mai este folosit de peste 10 ani, după ecologizarea acestuia. Va fi o oază de verdeață de care orașul are nevoie, cu atât mai mult cu cât conceptele grădinilor urbane realizate de IULIUS dezvoltă oportunități de interacțiune socială și experiențe în aer liber, în natură. 
 
 
 
Citește și
Cel mai ambițios proiect de reconversie urbană, în Constanța, printr-un parteneriat între Oil Terminal și IULIUS. Investiția companiei specializată în astfel de proiecte depășește 800 milioane de euro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii