Cum au marcat copiii din Rezervația Biosferei Delta Dunării, Ziua Zonelor Umede
Cum au marcat copiii din Rezervația Biosferei Delta Dunării, Ziua Zonelor Umede
05 Feb, 2022 19:55
ZIUA de Constanta
2328
Marime text
Perioada 2 - 4 februarie a fost dedicată celebrării Zilei Zonelor Umede de către copiii din Rezervația Biosferei Delta Dunării.
Elevi împreună cu cadre didactice ai școlilor din Sulina, Chilia Veche și Crișan au participat la acțiuni de marcare a Zilei Zonelor Umede desfășurate în coordonarea responsabililor Centrelor de Vizitare, Informare și Educație Ecologică ale ARBDD din localitățile respective.
În fiecare an, în 2 februarie, se sărbătorește „Ziua mondială a zonelor umede”, care marchează adoptarea Convenției de la Ramsar (Iran) din 1971 – primul tratat internațional pe probleme de protecția mediului.
Anul acesta se împlinesc 50 de ani de la semnarea tratatului, încheiat cu scopul de a opri dispariția sau degradarea zonelor umede.
Doar 2,5% din apa de pe Pământ este dulce
Potrivit reprezentanților Agenției Naționale pentru Protecția Mediului Constanța, zonele umede pot fi „de apă dulce sau de apă sărată, interioare sau de coastă, naturale sau create de om“.
Conform acestora, deși planeta Pământ pare inundată de apă, doar 2,5% din aceasta este apă dulce, fiind depozitată în cea mai mare parte în ghețari, calote de zăpadă sau straturi acvifere.
În continuare, mai puțin de 1% din apa dulce este utilizabilă, iar 0,3% se află în râuri și lacuri.
Specialiștii în mediu din Constanța atrag atenția asupra faptului că „dezvoltarea nedurabilă, creșterea populației, urbanizarea și consumul au devastat zonele umede, punând o presiune insuportabilă asupra aprovizionării cu apă dulce“.
Folosim prea multă apă
Aceștia spun că utilizarea apei a crescut de șase ori în ultimii 100 de ani și crește cu 1% în fiecare an.
„Folosim mai multă apă decât poate să producă pământul“, este semnalul de alarmă tras de Agenția pentru Protecția Mediului Constanța.
De asemenea, specialiștii spun că se așteaptă o creștere a consumului de apă în industrie și energie de până la 24% până în 2050.
Sursa foto: Facebook/ ARBDD - Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii