Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:33 19 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum depășim teama de vorbit în public. Mărturisiri despre secretele unui discurs de succes

ro

15 Mar, 2022 15:02 1874 Marime text
  • Astăzi este Ziua mondială a discursului.
  • Glosofobia sau teama de a vorbi in public afecteaza 3 din 4 persoane.
  • Specialistii spun ca acestea experimenteaza stari de anxietate atunci cand trebuie sa vorbesca in public sau se gandesc la asta.

Discursurile au devenit unele dintre cele mai influente modalităţi de promovare şi impulsionare a schimbării în lume, nu numai în mediul academic, ci şi în cultura generală. În timp ce vorbitorii au cu siguranţă o influenţă uriaşă în modelarea societăţii, cei care scriu discursuri pot fi consideraţi la fel de puternici şi influenţi.

Ziua mondială a discursului (#WorldSpeechDay) a fost creată pentru a oferi o oportunitate de a împărtăşi idei noi, de a-i educa pe ceilalţi şi de a-i inspira să producă schimbări în lume. Este o manifestare globală în care cei care au avut un impact asupra comunităţilor lor îşi pot spune poveştile, îşi pot împărtăşi obiectivele şi îi pot inspira pe alţii să facă lucruri măreţe.

Toastmasters International este o organizație non-profit care gestionează cluburi din întreaga lume, cu scopul de a-şi ajuta membrii să își dezvolte abilități de vorbit în public și leadership.

Membrii Toastmasters Constanța au împărtășit secretele unui discurs de succes pentru ZIUA de Constanța.

 
Loredana Maria Mincă, președintele Toastmasters Constanța, susține că atunci când suntem capabili să vorbim fără rețineri în fața unui public, încrederea de sine va ajunge la cu totul alt nivel.
 
„Drumul pentru a vorbi fără retineri în fata unui public este greu pentru mulți dintre noi. Insa, promit ca merita. La final, încrederea de sine va ajunge la cu totul alt nivel. Pentru mine, vorbitul în public reprezinta ieșirea din anonimat, șansa de a străluci, a avea ceva de spus și astfel a atinge oameni. Nu cred ca ii poți schimba printr-un discurs insa, cu siguranta ii poți face sa se gândească puțin mai mult și poate le dai imboldul sa facă un mic pas. ”-Loredana Maria Mincă.



 
Ionel Cacipu, unul dintre fondatorii filialei Toastmasters Constanța, spune că abilitatatea de a vorbi in public este cea care poate face diferenta intre esec și success în proiectele sale.
 
„Ce inseamna vorbitul in public pentru mine? Inseamna multe lucruri. Daca ma gandesc la misiunea mea personala de a vorbi despre lucrurile care conteaza oamenilor carora le pasa, vorbitul in public nu mai este doar o abilitate oarecare, ci este abilitatea fara de care nu mi-as putea indeplini misiunea. Asta echivaleaza cu a spune ca, pentru mine, abilitatatea de a vorbi in public este cea care poate face diferenta intre esec si succes in proiectele mele privind promovarea educatiei pe tot parcursul vietii.” - Ionel Cacipu.
 
Care sunt secretele unui discurs de success?

„Secretul pentru un discurs de succes este multă muncă, practica și un strop de încredere în tine. Încredere care se poate construi cu timpul. Teama mi-am depasit-o ieșind din zona de confort și exersând în cadrul clubului saptamana de saptamana.  Este varianta poate nu cea mai rapida dar, cu siguranta, cea mai sigura. În plus, am avut oamenii potriviți lângă mine care m-au învățat unde nu știam și mi-au dat încredere.”-–Loredana Maria Mincă.
 

Ionel Cacipu susține că unul dintre secretele unui discurs de success este valoarea pe care o aduce în viața celor  cărora este adresat.
 
„Sunt multe aspecte care ar putea fi numite “secrete” ale unui discurs de succes. Eu ma voi referi doar la unul dintre ele si anume la cel care determina, in cea mai mare masura, gradul de success al discursului. Ori, dupa mine, cel mai important aspect al unui discurs este impactul pe care-l are asupra audientei, adica valoarea pe care o aduce in viata celor carora le este adresat. Restul aspectelor sunt doar tehnici prin care te asiguri ca vei avea impactul scontat asupra audientei.”-Ionel Cacipu.

Andreea Laura Amzu spune că poveștile și conectarea cu publicul sunt  foarte importante, iar oamenii vor lua dintr-un discurs ceea ce rezoneaza cu ei.


„Nu stiu daca este neaparat un secret, dar ce merge la mine e sa nu generalizez o “ecuatie” a discusului pe care o tot repet. Nu suntem robotei. Oamenii se conecteaza cu oameni, cu povestile lor, cu partea umana, cu flexibilitatea, creativitatea, cu senzatiile si experientele prin care trecem. Doar ca trebuie sa le prezinti prin ochi de copil: sincer, curios si fara sa judeci. Iar publicul tau o sa ia de acolo ce rezoneaza cu el”.-Andreea Laura Amzu.
 
 
Cum depășim teama de vorbit în public?

Glosofobia sau teama de a vorbi in public afecteaza 3 din 4 persoane. Specialistii spun ca acestea experimenteaza stari de anxietate atunci cand trebuie sa vorbesca in public sau se gandesc la asta.
 
„Nu cred ca mi-am depasit teama de a vorbi in public complet, emotii o sa am mereu daca ce vreau sa transmit ajunge la public. Ce cred ca mi-am depasit este teama de ce o sa zica lumea cand o sa ma asculte. Atata timp cat esti tu insuti in fata publicului, nu ar trebuii sa te rusinezi cu cine esti si ca vrei sa inveti sa devii mai bun.”-Laura Amzu.
 
 „Prin a ma impinge in fata, iar si iar, si la propriu si la figurat, si a vorbi in fata oamenilor in pofida oricaror “pitici” din capul meu care-mi spuneau sa stau in banca mea si sa nu ies din rand, ca ce-mi trebuie mie sa ma expun riscurilor de a fi judecat sau de a nu performa la nivelul la care mi-as fi dorit! ”–Ionel Cacipu.
 
Cu toții am avut un prim moment în care am fost nevoiți să vorbim în fața unui public. Iată ce spun membrii Toasmesters Constanța despre prima lor încercare de a vorbi în public.
 

„Mi-ar placea sa spun ca a fost un succes rasunator, dar istoria evenimentului a consemnat altceva. Nu, n-a fost un succes, ci doar unul dintre momentele vieti cand am invatat, pe de o parte, o lectie, iar, pe de alta parte, mi-am jurat in barba ca voi fructifica acea lectie. Atunci a fost momentul in care am decis ca voi persevera atat cat va fi nevoie, pentru a reusi sa vorbesc foarte bine in public, astfel incat sa aduc in viata publicului meu toata valoarea pe care mi-am propus s-o aduc”-Ionel Cacipu.

„Prima oara când am vorbit în public a fost foarte înspăimântător! Am vorbit doar 10 secunde, fără sens, și am uitat tot când am ajuns înapoi pe scaun. ”–Loredana Maria Mincă.
 
„Vocea imi tremura, mainile imi transpirau, nu stiam unde sa ma uit cu privirea … dar ce m-a ajutat sa fiu prezenta acolo si sa vorbesc a fost sa nu mai am atentia atat de mult asupra publicului, ci asupra mesajului pe care vroiam sa-l transmit. Si cand se mai aduna curajul poti sa-ti inchipui ca ai o conversatie cu un prieten bun si incepi sa privesti mai mult publicul. Asa a fost pentru mine prima data la un interviu, prima data la o intalnire, prima data pe scena dupa un curs de actorie si prima data la Toastmasters Constanta cand mi-am spus discursul in care m-am prezentat. Initial credeam ca munca este singurul mod in care ma pot exprima si conecta cu ceilalti. Apoi mi-am dat seama ca vorbitul in public poate aduce un impact mai mare decat sa lucrezi in tacere. Asa impartasesti mai mult din experienta ta, te conectezi cu oameni minunati si dai curaj si altora sa faca acelasi lucru.”-Andreea Laura Amzu.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii