Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:19 20 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum explică specialiştii GEOECOMAR Constanţa „Triunghiul Bermudelor"

ro

08 Jun, 2011 20:00 4855 Marime text
cap_4.jpgPovestea referitoare la existenţa unui aşa-numit triunghi al Bermudelor în Marea Neagră, în care periodic s-ar întâmpla fenomene ciudate cu navele care ajung în zonă, este resuscitată de la an la an, de fiecare dată cei care o povestesc adăugând alte amănunte menite să-i înfricoşeze pe cei care traversează zona.

Ieri, pe site-ul dacialiberă.com, apărea din nou informaţia potrivit căreia în Marea Neagră, în imediata vecinătate a Insulei Şerpilor, aflată la 45 de kilometri nord-vest de Sulina, se află un misterios Triunghi al Bermudelor. „Deşi zona este cunoscută încă din Evul Mediu, puţini au auzit despre acest triunghi, supranumit al «morţii», care «călătoreşte» prin apele Mării Negre. Surprinzătoare sunt şi unele povestiri ruseşti din secolele XIII şi XIV care relatează despre un «vârtej alb» care târa la fundul mării păsări, corăbii şi chiar mici insule! Relatările erau făcute de către oameni care au fost de faţă şi au scăpat cu greu din aceste vârtejuri", se precizează în materialul din sursa citată.

Au existat mai mulţi cercetători care au studiat acest fenomen al magnetismului. În anii '70, Ivan Sanderson, unul dintre cei mai cunoscuţi cercetători ai Triunghiului Bermudelor, a elaborat o hartă cu douăsprezece regiuni malefice, printre care se numără şi o zonă din Marea Neagră, situată lângă Insula Şerpilor. Cercetătorii ruşi şi ucraineni ar fi ajuns la concluzia că este vorba despre o suprafaţă de aproximativ 8 - 10 km - relativ triunghiulară - în care se manifestă o formă stranie de magnetism. Experţii susţin că falia magnetică formată în misteriosul triunghi din Marea Neagră se deschide de la o fracţiune de secundă până la câteva minute, timp în care absoarbe orice obiect sau vietate aflată în zonă. Această anomalie magnetică s-ar „deplasa" lent prin Marea Neagră şi, la ora actuală, spre litoralul românesc, mai precis spre Sulina.

Contactaţi telefonic, specialiştii din cadrul Sucursalei Constanta a GEOECOMAR (Institutul National de Geologie si Geoecologie Marina)
ne-au spus că fenomenul este mult dus spre senzaţional şi că povestea nu este recentă, despre acest fenomen vorbindu-se aproape în fiecare an. „Depinde de stratul tectonic existent. Este vehiculat de mai demult acest tip de fenomene legate de anumite catastrofe care au avut loc de-a lungul timpului şi au fost legate de situaţiile geofizice ce există în partea de Sud a Crimeei. Totul depinde de stratul tectonic existent în locul în care două plăci tectonice se freacă, zona este mai intens magnetizată. Iar zona indicată este într-adevăr una mai intens magnetizată. Degradarea plăcilor tectonice se face şi din cauza gazelor de sulf. Sunt unele alunecări sub mare, iar plăcile tectonice se pot autodegrada", ne-a spus dr. Caraivan Glicherie, directorul GEOECOMAR, Sucursala Constanta.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii