Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:35 26 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum putem ajuta fiecare din noi Psihologul Fănica Darie și medicul oncolog Ovidiu Rogojinoiu, despre Ziua copilului bolnav de cancer

ro

15 Feb, 2021 16:02 2254 Marime text
  • Psihologul constănțean Fănica Darie reinterează faptul că fiecare dintre noi în putem sprijini pe acești copii, care suferă de cancer.
  • Ovidiu Rogojinoiu, medic specialist în oncologie medicală în Constanța spune că drumul parcurs în lupta cu boala este marcat de o durere imensă, stress, și de aceea colaborarea copilului, familiei cu medicul oncolog pediatru, cu psihologul este foarte importantă.
În fiecare an, la 15 februarie este marcată Ziua internaţională a copilului bolnav de cancer. Iniţiativa a fost luată în 2002, de organizaţia Childhood Cancer International.

Cancerele depistate și tratate în stadiile incipiente pot fi vindecate, iar cancerele depistate în stadii avansate sau netratate evoluează invariabil către deces. Potrivit OMS, cancerul este una dintre cauzele principale de deces în întreaga lume.
 
În anul 2008, cancerul a cauzat 7,7 milioane de decese la nivel mondial, iar 1,5 milioane dintre acestea au fost provocate de infecții care ar fi putut fi prevenite sau tratate.  Un raport al Agenției Internaționale pentru Studiul Cancerului (IARC) - agenție a Organizației Mondiale a Sănătățtii – arată că, în 2030, vor ajunge să moara de cancer circa 13,2 milioane de oameni în fiecare an – aproape de două ori mai mulți decât în 2008., scrie Wikipedia.org. 
 
În SUA, cancerul ucide aproximativ 1.500 de oameni pe zi și este a doua cea mai răspândită boală, după afecțiunile de inimă. În România, ultimele statistici monitorizau 420.000 de bolnavi, iar anual sunt diagnosticate alte 95.000-96.000 de persoane, din care peste jumătate - în fază incurabilă.
 
Speranța de viată a bolnavilor cu cancer, poate fi considerabilă, dacă diagnosticul este pus în stadiile incipiente ale bolii, iar tratamentul este început, de asemenea, devreme și urmat cu grijă.
 
Psihologul Fănica Darie reinterează faptul că fiecare dintre noi în putem sprijini pe acești copii. În mod cert, copiii au nevoie de multă înțelegere din partea părinților, medicilor, psihologilor, psihiatrilor, într- un cuvânt de întreaga echipă interdisciplinară de tratament.

Este greu să vorbesc despre un subiect atât de dureros, însă, în același timp mulțumesc pentru prilejul de a o face.
 
Sunt mamă, și de fiecare dată când aflu că un copil este diagnosticat cu cancer, corpul meu reacționează involuntar, efectiv mă cutremur.Este devastator și traumatizant. Nimeni și nimic nu ne pregătește pentru situația în care poți afla că propriul copil este diagnosticat cu o boală care îi amenință viața,  în mod real așa cum este cancerul.
 
Ca părinți, și mai ales ca mame, ne dorim să ne protejăm copiii. Este în menirea noastră! Însă, atunci când trebuie să accepți că nu ține de tine, că ești limitat în a face ceva pentru copilul tău, sentimentul neputinței pune stăpânire pe tine, și astfel este foarte dureros. Dincolo de tine, poate fi o ieșire cel puțin de moment, astfel încât să te poți organiza și să iei cele mai bune decizii pentru momentul prezent.


 
În mod cert, copiii au nevoie de multă înțelegere din partea părinților, medicilor, psihologilor, psihiatrilor, într- un cuvânt de întreaga echipă interdisciplinară de tratament. Și, chiar din partea celor apropiați. Ei au nevoie de ajutor pentru a putea depăși depresia și auto izolarea, date fiind perioadele lungi de timp în care își fac tratamentul și sunt departe de colegi și de prieteni. Boala în sine este trăită ca un pericol permanent, pericol de distrugere.

Este necesar ca și familia și comunitatea, să înțeleagă eventualele sentimente care apar

De aceea, este necesar ca și familia și comunitatea, să înțeleagă eventualele sentimente care apar cum ar fi: furia, frustrarea, anxietatea și atacurile de panică.
 
Cum putem ajuta chiar noi, pentru ca lucrurile să funcționeze, poate mai bine? Păi, fiind aproape de familiile în cauză, dezvoltând empatia față de acești copii, sau de aceste familii, să înțelegem cum ar fi dacă ne putem învăța proprii copii să fie blânzi cu colegii și prietenii lor care trec prin aceste momente dificile.  Putem susține companiile care sprijină acești copii, sau chiar putem fi voluntari în programele de sprijin ale acestor copii., a concluzionat psihologul Fănica Darie.

 Ovidiu Rogojinoiu, medic specialist în oncologie medicală în Constanța spune că drumul parcurs în lupta cu boala este marcat de o durere imensă, stress, și de aceea colaborarea copilului, familiei cu medicul oncolog pediatru, cu psihologul este foarte importantă.

În 2002, părinții din toată lumea s-au unit pentru prima oară pentru o cauză comună: toți copiii bolnavi de cancer să primească cel mai bun tratament și îngrijire. În 2003, Confederația Internațională a Organizațiilor Părinților cu Copii Bolnavi de Cancer a declarat 15 februarie ca fiind Ziua Internațională a Copilului cu Cancer.
 
Ziua Internaționala a Copilului cu Cancer este marcată în fiecare an, fiind o campanie globala de colaborare pentru sensibilizarea privind copii diagnosticați cu cancer, accesul la tratament precum și îngrijirea copiilor bolnavi de cancer.
 
Organizatii nonguvernamentale, spitale, medici din întreaga lume participă la acest eveniment pentru a informa populația despre situația copiilor bolnavi, urmărind conștientizarea necesității de a se oferi sprijinul copiilor și adolescenților care suferă de aceste boli, dar și familiilor lor de al căror consimțământ informat este nevoie.
 

Există 12 tipuri de cancer care se dezvoltă în perioada copilăriei

Drumul parcurs în lupta cu boala este marcat de o durere imensă, stress, și de aceea colaborarea copilului, familiei cu medicul oncolog pediatru, cu psihologul este foarte importantă.


 
Statistic, cancerul la copii reprezinta un procentaj mic raportat la îmbolnăvirile care au loc la nivel global, iar dacă investigatiile medicale periodice sunt făcute, atunci majoritatea cazurilor pot fi soluționate pozitiv, dacă este făcut tratamentul esențial la timp. Există 12 tipuri de cancer care se dezvoltă în perioada copilăriei, leucemia fiind una din cele mai frecvente la copii. În România, cancerul este considerat a doua cauză de deces printre copii cu vârste între 4 -15 ani, afectând anual circa 400 de copii., a precizat medicul Ovidiu Rogojinoiu.

Sursă foto (cu rol ilustrativ): Arhivă ZIUA de Constanța
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii