Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:03 16 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum putem avea un somn bun în timpul „codului ROȘU de caniculă“? Recomandările cadrelor medicale

ro

13 Jul, 2024 15:10 578 Marime text
Foto: PixabayManagerul Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta'' din București, Beatrice Mahler a transmis pe pagina de Facebook a institiuției sanitare câteva sfaturi pentru a avea un somn bun în timpul ”codului ROȘU de caniculă”. 

- Încercăm păstrarea unei igiene cât mai riguroase a somnului.
- Evităm somnul de prânz, care poate accentua insomnia.
- Ne îmbrăcăm adecvat cu haine lejere care să permită absorbția transpirației.
- Încercăm crearea unei temperaturi optime în dormitor, fără să uităm că și umiditatea aerului trebuie să fie ajustată - dacă nu aveți un ventilator, încercați să umpleți o sticlă cu lichid rece ca gheața, care să scadă temperatura în patul în care dormiți, sau alternativ, puteți utiliza șosete răcoritoare ( umede sau ținute la rece), răcirea picioarelor scade temperatura generală a pielii și a corpului.
- Hidratați-vă bine, chiar și noaptea.
- Încercați să rămâneți calmi, starea de iritare și nervozitate suprasolicită organismul care oricum este afectat de temperatura crescută.
- Nu uitați de copii și vârstnicii din preajma dvs , care sunt mult mai fragili.

„În mod normal temperatura corpului nostru tinde să scadă ușor cu 1-2 ore înainte de culcare, acest lucru ne ajută să adormim mai ușor și să avem un somn mai profund. În esență când este foarte cald este afectat somnul REM, somnul cu vise, cel care ne ajută să resetăm organismul pentru o nouă zi, cel care ajută la întărirea sistemului imunitar și procesarea amintirilor și emoțiilor.
Temperatura ridicată din mediul înconjurător îngreunează semnificativ autoreglarea temperaturii corpului, afectează în mod direct calitatea somnului, crește frecvența respiratorie, frecvența cardiacă și umiditatea tegumentelor, în dorința de a realiza răcirea corpului, și nu în ultimul rând induc o stare de iritabilitate în organism.
Astfel chiar dacă adormim la fel de ușor, pentru că temperatura crescută din timpul zilei epuizează energetic organismul, somnul este întrerupt frecvent și durează mai puțin. Trezirile repetate sunt datorate fie transpirației excesive, fie aerului uscat din încăpere“ - a transmis dr. Beatrice Mahler.

Medicul a mai menționat că, efectele negative ale somnului la temperaturi ridicate se traduc pentru persoanele sănătoase prin senzație de oboseală pe tot parcursul zilei, iritație la factori externi aparent banali și epuizare.

„Pacienții cu boli cronice, inclusiv afecțiuni respiratorii cronice, asociază somnului ineficient riscul acutizării afecțiunilor cronice prin infecții acute, prin efectul direct al particulelor poluate din aerul respirat, cum este ozonul, a cărui cantitate crește în orașele cu trafic intens mai ales în perioadele de caniculă“ - a mai precizat Dr. Beatrice Mahler. 

Citește și: 

România fierbe! La începutul săptămânii următoare, cod roșu de caniculă în județele Constanța și Tulcea
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii