Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:47 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum să ai o factură cu preț fix la energie?

ro

04 Nov, 2021 08:00 1780 Marime text


O parte dintre români încă nu au ales un furnizor de energie electrică din piața concurențială, plătind tarifele standard, care pot fi semnificativ mai mari decât cele negociate. Dacă vă regăsiți în această situație, primul lucru pe care trebuie să îl faceți este să consultați lista furnizorilor de energie din platforma Autorității Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). După ce introduceți toate datele în câmpurile din platformă, veți primi oferta personalizată sau pe baza criteriilor selectate, cum ar fi dacă doriți ca oferta să conțină o componentă fixă, modalitatea în care preferați să primiți factura sau dacă preferați energie din resurse regenerabile.

A doua etapă a acestui proces este aceea de a alege oferta care conține, printre altele, mențiunea unui preț fix la energie, fie că este pentru o lună, pentru mai multe luni sau pe tot parcursul relației contractuale. Ultima etapă include verificarea celor mai importante elemente ale ofertei: preţul energiei electrice (fix sau variabil) care este inclus în cel de furnizare, facturarea unei componente fixe stabilite în lei/zi sau lei/luna, perioada în care se va aplica preţul menţionat în ofertă, durata contractului, comisioanele de încetare a contractului înainte de ajungerea la termen, în măsura în care acestea există. De asemenea, trebuie să acordați o atenție deosebită termenelor şi condiţiilor de plată a facturilor, modalităţilor de transmitere a indexului și a facturii, drepturile şi obligaţiile părţilor, condiţiilor în care se poate realiza reînnoirea, prelungirea, rezilierea sau denunţarea unilaterală anticipată a contractului şi garanţiile solicitate, dacă acestea există. În fina, urmează semnarea contractului, care de multe ori se poate face prin intermediul e-mail-ului sau prin trimiterea contractului semnat olograf prin poștă.

Experții în energie electrică recomandă ca fiecare persoană să cunoască exact cantitatea medie de energie consumată în fiecare lună și să nu declare mai mult decât aceasta deoarece, dacă într-o lună se omite transmiterea indexului, factura va fi emisă pe baza estimării. Acest fapt vă va determina să plătiți mai mult decât ați consumat, iar diferența să o recuperați abia în momentul regularizării, care poate fi odată la trei sau la șase luni.

Pe lângă aceste soluții, puteți aplica și alte metode de a controla consumul de energie. În interiorul locuinței puteți monta un termostat eficient care să păstreze o temperatură ambientală constantă, puteți aerisi întreg spațiul timp de 10 minute deschizând ferestrele și apoi închizându-le pe tot parcursul zilei deoarece orice fereastră deschisă aduce de afară aer rece care scade temperatura setată.

În exteriorul locuinței este foarte importantă grosimea și calitatea izolației pereților exteriori și a acoperișului pentru a preveni pierderea căldurii din interior, precum și etanșeitatea suprafețelor vitrate deoarece orice mic orificiu reprezintă o ușă de ieșire a căldurii.

Așadar, în cazul în care sunteți un consumator casnic sau non-casnic trebuie să acordați o atenție deosebită unui număr crescut de indicatori atunci când alegeți un furnizor de energie electrică. Nu uitați că o factură din piața concurențială include un preș fix sau variabil al energiei, la care se adaugă alte costuri care împreună alcătuiesc prețul final al energiei pe care va trebui să îl plătiți în fiecare lună.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii