Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
15:49 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum să faci un cozonac pufos, cu umplutură perfectă, chiar și pentru începători!

ro

22 Dec, 2024 11:10 220 Marime text
foto: wikipedia.org Pentru a obține cei mai pufoși și gustoși cozonaci, secretul constă în alegerea ingredientelor de calitate și în respectarea pașilor corecți. Începând cu un aluat moale, care trebuie lăsat să crească bine, până la umpluturi delicioase cu nucă, rahat sau cacao, fiecare detaliu contează.

Cozonacii trebuie coaceți la temperatura potrivită și lăsați să se răcească înainte de a fi savurați, pentru o textură fină și un gust deosebit. 


Rețetă Cozonac Clasic cu Nucă:

Ingrediente:

1 kg făină
200 g zahăr
300 ml lapte călduț
100 g unt
4 ouă
25 g drojdie proaspătă

1 linguriță esență de vanilie
500 g nucă măcinată
150 g zahăr pentru umplutură
200 g stafide (opțional)

Mod de preparare:

Dizolvați drojdia în laptele călduț cu puțin zahăr și lăsați să dospească.
Amestecați făina cu zahărul, adăugați ouăle, untul topit, esența de vanilie și drojdia activată. Așezați aluatul pe o suprafață curată și frământați până devine elastic.

Lăsați aluatul să dospească 1-2 ore.
Întindeți aluatul și umpleți cu nuca amestecată cu zahăr și stafide.
Rulați și puneți cozonacii în tavă.
Coaceți la 180°C pentru 40-50 minute. Lăsați să se răcească.


Cozonac cu Mac și Lămâie:

Ingrediente:

1 kg făină
200 g zahăr
300 ml lapte
25 g drojdie
4 ouă
150 g mac
1 lămâie (coajă rasă)

Mod de preparare:
Urmează pașii din rețeta clasică, dar înlocuiește umplutura cu macul fiert și răcit, amestecat cu coaja de lămâie și zahăr.

Cozonac cu Ciocolată

Ingrediente:

1 kg făină
200 g zahăr
200 g ciocolată neagră
100 g unt
4 ouă
25 g drojdie

Mod de preparare:
Pregătește aluatul ca în rețeta clasică, iar în umplutură folosește ciocolata topită amestecată cu puțin lapte.


Cozonac cu Gem de Caise

Ingrediente:

1 kg făină
200 g zahăr
200 g gem de caise
100 g unt
4 ouă
25 g drojdie

Mod de preparare:
Umple aluatul cu gem de caise în loc de nucă și urmează aceiași pași pentru coacere.


Aceste rețete oferă o varietate de umpluturi delicioase care pot transforma cozonacul într-un desert unic pentru sărbători!



Ce nu știați despre cozonac

Cozonacul este o prăjitură tradițională românească și bulgărească (bulgară kozunak), fiind în mod tradițional gătită de Paște sau de Craciun. O prăjitură asemănătoare este Panettone, care este gătit de Crăciun în Italia în regiunea Lombardia. Diferența cea mai vizibilă fiind forma lui dreptunghiulara și înaltă.

Un alt echivalent al cozonacului este și Colomba Pasquale, o prăjitură specifică Sfintelor Sărbători de Paști în Italia. Consistența seamănă mult cu cea a panettone-lui dar este diferit de acesta prin formă și prin glazura crocantă de migdale.



Citește și:

Vremea se răcește drastic! Va fi un Crăciun „ca pe vremuri“
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii