Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:20 13 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum să navighezi pe piața complexă a mașinilor uzate în 2024

ro

13 Sep, 2024 12:10 153 Marime text
 
Românii iubesc mașinile de lux, fapt care se observă cu ochiul liber pe șosele. Prețurile ridicate nu sunt un impediment, pentru că cei mai mulți dintre șoferii noștri aleg variantele second hand. Această opțiune este ușor de înțeles, dacă luăm în calcul faptul că vehiculele noi își pierd rapid din valoare. Și totuși, apetitul ridicat pentru modele de lux nu este legat exclusiv de devalorizarea vehiculelor, ci mai degrabă de avantajele legate de confort și utilizarea celor mai noi tehnologii de siguranță. Descoperă în rândurile următoare un tool important pentru o achiziție sigură și câteva recomandări utile care te vor ajuta să analizezi cât mai obiectiv ofertele din piața auto de lux SH.

Mașini second hand de lux - nu fără istoricul vehiculului!

Vrei un bolid de lux sigur, fără probleme legale, fără kilometraj modificat, fără probleme tehnice ascunse? Atunci nu trebuie decât să faci un lucru simplu: să verifici istoricul mașinii, un document pe care îl poți obține online prin carvertical.com/ro/verificare-vin. Șoferii români apreciază luxul, însă au devenit prudenți când achiziționează mașini din această clasă. Un raport realizat de o platformă online care elaborează rapoarte VIN arată că numărul de solicitări a crescut în 2024 cu 50% față de 2022. Același raport arată că în primul semestru al anului 2024,  60% dintre cumpărători au solicitat istoricul mașinii înainte de a face vreo investiție.  

De ce preferă românii mașinile de lux second-hand?

Șoferii români sunt recunoscuți pentru pasiunea pentru lux “accesibil” așa că cei mai mulți preferă să achiziționeze vehicule ale brandurilor de top, bine tehnologizate, cu o vechime maximă de 2-3 ani, în detrimentul modelelor noi prezente în showroom-urile dealerilor auto. Această poftă pentru tehnologie de top este reconfirmată, printr-o statistică elaborată în 2023 de APIA, instituție care a raportat că vânzările de mașini de lux uzate au crescut cu 18% comparativ cu anul anterior. Practic, acest segment a avut un ritm de creștere mai rapid decât cel al vânzărilor de mașini noi. 
Apetitul crescut al șoferilor pentru mașini de lux SH este ușor de înțeles. Românii apreciază performanțele oferite de brandurile premium, iar vehiculele second-hand de lux oferă multe beneficii la prețuri mult mai accesibile. O mașină de lux ce iese de pe porțile fabricii, poate depăși lejer suma de 100.000 de euro, însă varianta SH poate fi achiziționată după cca. 3 ani cu 40-50% din prețul inițial. Mașinile de lux sunt bine întreținute, comparativ de cele din clasele inferioare, vin cu istoric de service transparent și sunt vândute cu garanție, iar aceste aspecte inspiră încredere cumpărătorilor, mai ales când sunt cumpărate prin intermediul dealerilor auto.

Starea pieței auto de lux second-hand în 2024

Lipsa de componente și cipuri electrice din anii precedenți, a dus la modificări neașteptate pe piața auto de lux second-hand din Europa și România, manifestate prin creștere susținută a prețurilor. Practic, pentru o bună perioadă, mașinile second hand de lux nu au mai fost la fel de ieftine, ba chiar aveau prețuri comparative cu cele noi. Anul acesta lucrurile s-au echilibrat și asistăm la o stabilizare a sectorului.  O analiză a Frost & Sullivan arată că segmentul de piață al vehiculelor premium uzate a înregistrat o creștere de 15% în 2024. Această mișcare a fost alimentată de reluarea la capacitate maximă a producției de vehicule de lux noi, ceea ce a condus la un dezechilibru pe segmentul de ofertă cerere, și implicit la o redresare a prețurilor pentru categoria SH. 

Cum să faci achiziționezi inteligent un brand de lux SH?

Piața mașinilor uzate de lux este în 2024 mai ofertantă, însă achiziția vehiculului necesită o abordare atentă. Verificarea istoricului vehiculului și evaluarea corectă a valorii acestuia sunt pași pe care trebuie să-i urmezi dacă dorești să faci o investiție inteligentă.

Sursa foto: pexels.com
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii