Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
21:22 09 03 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum să prepari mucenici delicioși pe 9 martie. Rețete în funcție de zonă

ro

09 Mar, 2025 11:36 289 Marime text

Mucenici, foto: Wikipedia






Sărbătoarea Mucenicilor, sărbătorită pe 9 martie, este un prilej de comemorare a celor 40 de sfinți martiri din Sevastia, dar și un moment de regenerare spirituală și de celebrare a trezirii naturii la viață.
 
Unul dintre cele mai cunoscute obiceiuri este pregătirea „mucenicilor” de către gospodine.

Potrivit Muzeului de Artă Populară Constanța, pentru a-i pomeni pe cei 40 de sfinți, dar și pentru sufletul celor răposați din familie, femeile din satul tradițional împărțeau colăcei din grâu curat, miere și miez de nucă sub formă antropomorfă.

Tradiții de mucenici și cum se prepară în funcție de zonă

 
Fiecare regiune a României are propria variantă de mucenici, iar rețetele s-au transmis din generație în generație, păstrând savoarea autentică a acestei sărbători.

În Muntenia, mucenicii fierți sunt preparați cu apă, miere, scorțișoară și nucă, formând un fel de mâncare ușor dulceagă, cu o aromă deosebită. Nucile simbolizează fertilitatea și prosperitatea, iar mierea reprezintă dulceața vieții și binecuvântarea cerească, conform Învietradiția.ro

În Moldova, mucenicii copți sunt mai crocanți, iar după ce se coc, sunt unși cu miere și nucă, păstrând astfel o simplitate a gustului care pune în valoare ingredientele naturale.

Sursa foto: Wikipedia



 
Cum să pregătești mucenici gustoși fierți?

Foto: Wikipedia


 
Ingrediente
  • 200 g mucenici Băneasa
  • 2 litri apă plată
  • 1 linguriță sare
  • 100 g zahăr alb (sau după gust)
  • coajă rasă de la 1 lămâie
  • 3 lingurițe zahăr vanilat
  • 2 lingurițe estență de rom
  • 300 g miez de nucă
  • scorțișoară pudră (după gust)
 
Mod de preparare: Se pune pe  foc o oală cu apă în care se adaugă sare. Aștepți ca apa să dea în clocot, exact ca la pastele obișnuite. Când apa a dat în clocot,  adaugi mucenicii. Se lasă să fiarbă la foc mic timp de 8 minute, timp în care se amestecă din când în când.
 
Când mucenicii încep să se ridice la suprafață, înseamnă că sunt gătiți pe jumătate. Se continua gătirea lor până la cele 8 minute. Adaugi zahărul alb, zahărul vanilat și coaja de lămâie și  amesteci din nou, până ce zahărul s-a topit complet.

În acest moment, mucenicii încă nu sunt fierți complet, însă nu îi fierbi mai mult, căci tind să se dezintegreze la fiert. Stingi focul și acoperi oala cu un capac. În felul acesta, mucenicii continuă să se gătească în căldură reziduală.

Între timp, prăjești miezul de nucă în cuptor. Poți folosi miezul de nucă neprăjit, însă nuca prăjită are un gust fenomenal, Apoi se toacă grosier miezul de nucă. Tradițional, miezul de nucă se dă prin mașina de tocat. În timpurile noastre moderne, putem macina miezul de nucă la blender.
 
După două ore, mucenicii sunt gata. La final, poți adăuga esență de rom, se amestecă bine încă o dată, ca să se îmbine toate aromele.
 
Rețetă pentru mucenici pufoși și delicioși, gătiți la cuptor, în stil moldovenesc



Foto: Wikipedia

 

Aluat mucenici:
 
  • 500-600 g făină,
  • un plic de drojdie uscată sau un cub de 25 g de drojdie proaspătă,
  • două plicuri de zahăr vanilat, 250 ml apă,
  • o fiolă esenţă de vanilie,
  • 100 ml ulei;

Sirop mucenici: 200 g zahăr, 400 ml apă, o fiolă esenţă de vanilie; pentru uns – 200 g nucă măcinată, miere după gust.
 
Cum se prepară?
 
Se amestecă într-un vas apa călduţă, uleiul, drojdia şi zahărul vanilat, plus fiola de esenţă de vanilie. Se încorporează treptat făina şi, după ce aceasta începe să se îngroaşe, se frământă cu mâna. Se adăugă atâta făină cât este necesară pentru a obţine un aluat nelipicios şi destul de tare.


Frămânți foarte bine aluatul de pâine, vreo 10-15 minute, apoi acoperi cu un prosop curat şi se lăsă la crescut într-un loc călduros.
Se tapetează cu făină blatul de lucru şi, după o jumătate de oră (când aluatul şi-a dublat volumul), se împarte în bucăţi egale.

În acest timp pregătim repede siropul - într-o cratiță turnați 300ml de apă, adăugați zahărul, amestecați și puneți la fiert.
 
După ce fierbe, închideți focul și lăsați siropul să se răcorească.
 
Începem să formăm mucenicii.

Luați câte o bucată de aluat și pe masa curată (fără făină, sau foarte puțină doar cât să nu se lipească de masă sau mâini), formați baghete cât mai subțiri.
 
Îndoiți și tăiați această baghetă în jumătate. Le mai modelați puțin, până fiecare din ele are aproximativ 50cm. Și împletiți.
Împletiturile le puteți face pe jumate, apoi întoarceți și răsuciți marginile opuse.

Formați opt-ul, marginile le ascundeți în mijloc, pe dedesubt.
 
Se ung cu un ou bătut deasupra și se pun în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 25-30 de minute, sau până se rumenesc uniform.

 
Cât stau mucenicii la cuptor, terminați să pregătiți siropul pentru ei:
- adăugați în compoziția de apă cu zahăr câte 1 linguriță de esență de rom și vanilie, plus coajă rasă de lămâie, amestecați.

 
Mucenicii se scot din cuptor, cât sunt fierbinți se ung abundent (folosiți o pensulă) cu jumătate din cantitatea de sirop (cealaltă jumătate de sirop se folosește pentru tava 2), apoi cu puțină miere.
 
Peste mierea lipicioasă se presară nuca măcinată.

 
Lăsați-i așa în tavă aproximativ jumătate de oră, în acest timp vor mai absorbi din sirop și se vor frăgezi și mai bine.
 
 
Tradiția de Mucenici mai spune să se bea 40 de pahare de vin sau rachiu.
 
Citește și
Muzeul de Artă Populară ConstanțaTradiții de Mucenici, Sfințișorii sau Moșii de Mărțișor
 



 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii