Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:09 26 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum să-ți recuperezi puterea și mobilitatea cu orteza de genunchi

ro

11 Jul, 2023 16:44 1122 Marime text

 
Unul dintre cele mai populare tipuri de produse ortopedice este orteza de genunchi. Purtarea acesteia este recomandată pentru multe persoane. Prin urmare, este foarte important să îți faci o idee despre ce sunt acestea și cum să alegi o orteză de genunchi. Scopul acesteia este de a fixa articulația, ceea ce asigură poziția sa corectă din punct de vedere anatomic.

Principalele funcții ale ortezei

Orteza pentru genunchi se folosește la:
  • fixarea articulației - completă sau cu posibilitatea de flexie limitată;
  • ușurarea sarcinilor excesive;
  • corectarea articulației.
Prin îndeplinirea acestor funcții, produsele încetinesc sau opresc dezvoltarea modificărilor patologice, previn re-lezarea articulației și îmbunătățesc funcția acesteia. Pentru a obține un efect maxim, este important să selectezi corect o orteză pe articulația genunchiului.

Indicații pentru purtarea ortezelor

Purtarea unei orteze pentru genunchi este recomandată în prezența următoarelor indicații principale:
  • leziuni ale meniscului;
  • leziuni sau entorse ale ligamentelor laterale și încrucișate;
  • în timpul perioadei de recuperare după leziuni sau intervenții chirurgicale asupra articulației genunchiului;
  • poziția instabilă a rotulei;
  • artrită și osteoartrită;
  • efort fizic semnificativ (recomandat sportivilor și persoanelor angajate în munci grele).
Principalele contraindicații pentru purtarea ortezei de genunchi sunt prezența unor probleme cu circulația sângelui în picioare. În cazul venelor varicoase, acestea sunt prescrise de către un medic cu precauție specială, după o evaluare atentă a efectelor pozitive și a posibilelor efecte negative așteptate. În același timp, produsele ortopedice împotriva varicelor trebuie utilizate în paralel. 

Tipuri de orteze de genunchi

Pentru a înțelege cum să alegi și să porți corect o orteză pe articulația genunchiului, este necesar să înțelegi clasificarea acestor produse. Se efectuează în funcție de o serie de semne:
  • profilactic - utilizat atunci când sunt detectate mici modificări patologice în articulație, precum și într-un stil de viață asociat cu un efort fizic semnificativ;
  • de reabilitare - utilizat în cursul reabilitării după intervenții chirurgicale asupra articulației, precum și după traumatisme ale acesteia;
  • funcțional-permanent - utilizat în cursul terapiei pe termen lung pentru diverse patologii ale articulației genunchiului.
Există și alte principii de clasificare a acestor produse. Acestea includ o distincție între orteze rigide pe articulația genunchiului, semi-rigide și moi. În funcție de caracteristica de proiectare, există orteze de genunchi deschise, închise, articulate.
Atunci când utilizezi aceste produse ortopedice, este foarte important să știi cum să le pui și să le porți corect pe articulația genunchiului. De aceasta depinde efectul terapeutic și preventiv. 
Purtarea unei orteze de genunchi este necesară pentru a oferi susținere, protecție și stabilitate articulației genunchiului, contribuind astfel la prevenirea leziunilor și ameliorarea durerilor, în timp ce facilitează recuperarea și menținerea unei activități fizice sănătoase.

Sursa foto: pexels.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii