Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:23 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum sărbătoresc dobrogenii Ziua Dobrogei

ro

14 Nov, 2023 07:57 2402 Marime text
În data de 14 noiembrie 2023, autoritățile din Constanța și Tulcea sărbătoresc 145 de ani de la revenirea Dobrogei la Patria-mamă.

Pentru a marca acest eveniment important, au fost organizate o serie de evenimente tematice în Constanța.

Vă prezentăm în continuare lista evenimentelor organizate la Constanța pentru a marca această zi importantă:

Evenimentul „Istorie și Civilizație în Dobrogea Multiculturală” – Ediția I, la Biblioteca Județeană Constanța

Inspectoratul Școlar Județean Constanța și Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța, împreună cu Palatul Copiilor și Universitatea „Ovidius” Constanța, organizează, în data de 14 noiembrie 2023, proiectul județean „Istorie și Civilizație în Dobrogea Multiculturală” – Ediția I, dedicat aniversării a 145 de ani de la reintegrarea Dobrogei la statul român. 

Proiectul va debuta cu simpozionul „Dobrogea multiculturală”, în Aula Bibliotecii, începând cu ora 10:00, având ca participanți cadre didactice, părinți, elevi, reprezentanți ai comunității locale. Simpozionul este dedicat elevilor de nivel liceal și studenților și se desfășoară pe trei secțiuni cu participare  directă: Personalități dobrogene în perioada sec. al XIX-lea – prima jumătate a sec. al XX-lea; Dobrogea în literatura și presa vremii și Viața cotidiană în Dobrogea în perioada sec. al XIX- lea – prima jumătate a sec. al XX- lea, transmit reprezentanții Bibliotecii Județene. 

În deschidere, vor lua cuvântul prof. univ. dr. habil. Angelo Mitchievici, managerul Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța, prof. Sorin Mihai, inspector școlar general la Inspectoratul Școlar Județean Constanța, conf. univ. dr. Emanuel Plopeanu, decanul Facultății de Istorie și Științe Politice din cadrul Universității „Ovidius” din Constanța, conf. univ. dr. Cosmin Căprioară, conf. univ. dr. Nistor Bardu și dr. Lavinia Dumitrașcu, muzeograf, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

Evenimentul se dorește a deveni o tradiție de celebrare a patrimoniului cultural și istoric, o ocazie deosebită de a sărbători și de a înțelege mai profund moștenirea noastră culturală. Cu acest prilej, ziua dedicată aniversării a 145 de ani de la reintegrarea Dobrogei la statul român ne delectează cu un program artistic – „Armonii interculturale dobrogene” care include o varietate de elemente culturale, ce reflectă diversitatea    etnică a zonei, prin dansuri, muzică și port popular, desfășurat la Palatul Copiilor, începând cu ora 15:00.


Proiectul face parte din seria de evenimente dedicate Zilei Dobrogei și culturii dobrogene și subliniază profilul identitar multicultural al acestei regiuni, precum și valorile care o edifică, a mai punctat sursa citată. 


Vernisajul expoziției foto-documentare Comunitatea britanică din Kustendjie (1857-1882), la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța organizează marți, 14 noiembrie, la ora 12.00, în Sala Vasile Canarache, vernisajul expoziției foto-documentare Comunitatea britanică din Kustendjie (1857-1882) - Portrete din trecut (The British Community of Kustendjie (1857-1882) - Portraits from the Past).

Potrivit MINAC, în anul 1857, la doar un an după încheierea Războiului Crimeii, consorțiul britanic Danube & Black Sea Railway and Kustendie Harbour Limited (DBSR) a obținut de la Imperiul Otoman concesiunea construirii căii ferate Kustendjie (Constanța - Tchernavoda (Cernavoda), precum și pe cea a portului Kustendjie. Acest contract a condus la crearea în mica așezare din Dobrogea a unei "colonii", a unei comunități britanice. Inginerii, specialiștii, muncitorii sau medicii din Regatul Unit s-au stabilit aici împreună cu familiile lor, locuind în case trainice din piatră, ridicate pe coasta dinspre portul orașului. Această comunitate s-a închegat la scurt timp după semnarea celor două concesiuni și a locuit la Kustendjie până în anul 1882, când statul român a răscumpărat de la DBSR, proprietățile și activele mobile.



Evenimentul „Dobrogenerații” dedicat Zilei Dobrogei, organizat la Universitatea Ovidius din Constanța

Marți, 14 noiembrie, Instituția Prefectului - Județul Constanța, în parteneriat cu Universitatea Ovidius Constanța și Inspectoratul Școlar Județean Constanţa, organizează „Dobrogenerații”, eveniment dedicat Zilei Dobrogei, transmite un comunicat din partea Prefecturii Constanța.

Cum văd tinerii dobrogeni, de difererite etnii, viitorul pe aceste plaiuri, vom afla în cadrul evenimentului de celebrare a 145 de ani de la revenirea Dobrogei la patria mamă, începând cu ora 11:00, în campusul Universității Ovidius Constanța, corp B, aula A.

La acțiune vor participa membri ai minorităților reprezentantive ale regiunii și conducători ai instituțiilor publice din județul Constanța.


Oficialitățile sărbătoresc Ziua Dobrogei

De la ora 14.00, va avea loc o ceremonie de depunere de coroane la Monumentul dedicat eroilor Războiul de independență al României, situat în parcul de la Casa de Cultură. De la ora 16.00, va avea loc o ședință solemnă comună a Consiliilor Județene Constanța și Tulcea.


Dobrogea 145, expoziție despre cetățile antice și Palatul Reginei Maria din Mamaia, în Parlament

ZIUA de Constanța, Info Sud-Est și Heritage Constanta organizează Expoziția „Dobrogea 145”, în perioada 14-22 noiembrie 2023, la Palatul Parlamentului, pentru a marca 145 de ani de la intrarea Dobrogei între granițele românești. 
 
Vernisajul are loc marți, 14 noiembrie, ora 14:00, la Palatul Parlamentului (Camera Deputaților, intrare din Strada Izvor nr. 2-4, intrarea S1, nivel P1, în fața Sălii de Plen). 
 
Expoziția cuprinde două secțiuni, referitoare la Palatul Reginei Maria din stațiunea Mamaia și la cetățile dobrogene, și prezentarea volumului „Dobrogea 145 - De la grecii din Milet la generația millenials”. 

Expoziția este organizată de două publicații locale cu experiență și tradiție în monitorizarea patrimoniului cultural și istoric al Dobrogei și în campanii de mediatizare a monumentelor istorice aflate în pericol. 
 
Evenimentul este organizat sub forma unui manifest menit să atragă atenția autorităților locale și centrale asupra patrimoniului cultural și a nevoii de conservare și reabilitare a acestuia, în contextul în care, în ultima perioadă, crizele profunde cu care s-a confruntat societatea românească au făcut să fie abătută atenția de la importanța protejării memoriei locurilor în care trăim.


Jurnalistul britanic Charlie Ottley prezintă la Constanța documentarul Flavours of Romania – Dobrogea

La Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”, începând cu ora 17:00, va avea loc proiecția documentarul FLAVOURS OF ROMANIA-DOBROGEA iar Charlie Ottley, jurnalistul britanic îndrăgostit iremediabil de meleagurile românești, va povesti despre frumoasă călătorie gastronomică, culturală şi istorică prin autenticul dobrogean și despre fascinația pe care a exercitat-o asupra sa mereu surprinzătoarea Dobroge.

După proiecția documentarului, sunteți invitați la un spectacol al tradițiilor dobrogene. Vor evolua pe scena Centrului Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”: Ansamblul „Iholu” – Comunitatea Aromână din România, Grupul folcloric aromân „Lilici dit mai” - Comunitatea Aromână din România, Ansamblul Canlar – Uniunea Democrată a Turco Tătarilor Musulmani din România,  Ansamblul „Fidanlar” – Uniunea Democrată Turcă din România – Comisia de Tineret, Ansamblul „Elpis” Constanța – Comunitatea Elenă Elpis Constanța, Ansamblul „Reabina” Ghindărești – Comunitatea Rușilor Lipoveni, Trupa „Șatra” – Asociația Cultural Educativă „Zestrea Callatiană”, Ansamblul „Mugurașii Cumpenei” – Primăria Comunei Cumpăna, Ansamblul „Luminițe Dobrogene” – Primăria Comunei Lumina, Ansamblul Studențesc „Ovidius”  - Facultatea de Arte Universitatea „Ovidius” din Constanța, Ansamblul „Plai de dor” – Primăria Comunei Albești, Ansamblul „Izvorașul Dobrogean” Fântânele – Primăria Comunei Fântânele, Ansamblul Dobrogeanca – Centrul Cultural „Elena Roizen” Ovidiu, Ansamblul Armânamea – Centrul Cultural „Elena Roizen” Ovidiu, Ansamblul Qanara – Centrul Cultural „Elena Roizen” Ovidiu, Ansamblul Balkaneros – Centrul Cultural „Elena Roizen” Ovidiu.

Evenimentul este organizat de Primăria Municipiului Constanța, Consiliul Județean Constanța și Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”.

Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile!


Citește și:
 
Dobrogea 145, expoziție despre cetățile antice și Palatul Reginei Maria din Mamaia, în Parlament. Semnal pentru autorități despre nevoia de protejare a patrimoniului
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii