Cum se distribuia apa la particulari „Fiecare proprietate va fi deservită printr-o ţeavă particulară"
Cum se distribuia apa la particulari:„Fiecare proprietate va fi deservită printr-o ţeavă particulară"regulament pentru distribuţia apei la particulari şi la aşezămintele publice
Capit. I.
Art. 1. Orice cerere relativă la furnitura apei, trebuie adresată Primarului oraşului. Cererea va indica strada şi numărul imobilului unde urmează a se face instalaţiunea, precum şi diametru conductei ce doreşte a avea.
Art. 2. Primarul transmite cererea inginerului şef al serviciului tehnic, care va întocmi devisul acestei instalaţiuni pe calea publică, după seria de preţuri anexată la caietul de sarcini al concesionarului acelor lucrări şi în conformitate cu Cap. III al acestui regulament, mărit cu 15% pentru întreţinerea lor, plus o taxă fixă de 5 lei pentru tăbliţa indicatoare de abonament.
Art. 3. Primarul autorizând lucrarea de luare de apă, va da ordin casei Comunale a încasa suma de lei rezultând din devizul lucrării. Interesatul achitând suma casieriei, chitanţa o va anexa unei declaraţii în care va preciza în acelaşi timp numele instalatorului, autorizat de Primărie, prin care-şi va executa lucrările de distribuţiune din interiorul proprietăţii lui.
Art. 4. Declaraţia petiţionarului va fi transmisă Inginerului şef al serviciului tehnic, care va da ordin concesionarului să înceapă imediat acea lucrare.
Art. 5. Lucrările de luare de apă sub calea publică, ce vor consista din racordul luărei de pe conducta publică, din conducta ce leagă acest racord cu proprietatea particulară, dintr-un apometru, un robinet vană aşezat pe calea publică şi dintr-un robinet de descărcare instalat în interiorul proprietăţii, nu se vor putea executa decât de concesionarul Primăriei.
Restul lucrărilor din interiorul proprietăţii se vor putea executa prin orice instalator autorizat de Primărie şi în condiţiunile art.10 din acest regulament.
Art. 6. Fiecare proprietate va fi deservită printr-o ţeavă particulară, dar pentru fiecare proprietate nu va fi permisă decât o singură comunicaţie cu conducta de distribuţiune.
Art. 7. Conductele ce leagă proprietăţile cu conductele de distribuţiune vor fi de diametrele şi materialele următoarele:
Conducte de plumb de 25 m/m şi 30 m/m diametru
Conducte de fontă de 40, 50, 60 şi 70 m/m diametru
Conducte mai mici de 25 m/m diametru şi mai mari ca 70 m/m nu sunt admise.
Legături de 25 m/m nu se vor autoriza decât pe conductele de distribuţie de 70 şi 80 m/m.
Pe conductele de 70 şi 80 m/m nu se admit legături mai mari ca 40 m/m.
Pentru ,, ,, 110 ,, ,, ,, ,, ,, ,, ,, ca 50 m/m.
,, ,, 150 ,, ,, ,, ,, ,, ,, ,, ca 60 m/m.
Pe conductele de la 180 m/m în sus se pot lega toate dimensiunile afară de cele de 25 m/m.
Legăturile de plumb vor fi cositorite în interior cu un strat de ½ m/m grosime cositor. Ele vor trebui să aibă următoarele greutăţi:
Conductele de plumb de 25 m/m pentru legăturile de distribuţiune supuse la o presiune de 2 atmosfere sau mai mici vor cântări minimum 4,7 kgr. pe m.l.
Conductele de plumb de 25 m/m supuse la o presiune mai mare de 2 atmosfere vor cântări minimum 7,3 kgr. pe m.l.
Conductele de plumb de 30 m/m supuse la o presiune de 2 atmosfere sau mai puţin vor cântări minimum 6,2 kgr. pe m.l.
Conductele de plumb de 30 m/m supuse la o presiune mai mare de 2 atmosfere vor cântări minimum 9,2 kgr. pe m.l.
Art. 8. Fiecare legătură va fi obligată a avea:
a) Un robinet sau vană de concesie instalată pe trotuar în dreptul proprietăţei.
b) Un apometru instalat în subsol la adăpost de îngheţ şi într-o cutie de lemn la adăpost de praf , în caz când proprietarul nu are curte între casă şi trotuarul stradei cu care se face legătura conductei de distribuţiune. În caz când există curte, apometrul va fi instalat la limita proprietaţei lângă trotuar într-un puţ zidit şi acoperit cu un capac.
c) Un robinet cu descărcare automatică, pentru a putea goli ţeava din proprietatea privată sau publică, robinet instalat în interiorul proprietăţii la adăpost de îngheţ şi imediat după apometru.
Art. 9. Dimensiunea şi numărul apometrului se va fixa de inginerul şef al serviciului tehnic, după diametrul ţevei cerute şi presiunea apei în acel punct.
Art. 10. Instalaţiile din interiorul caselor vor fi supuse la următoarele obligaţiuni:
Proprietarul va trebui să prezinte spre aprobare un plan detaliat de distribuţiune al ţevelor în casă. Ţevile de plumb vor trebui să aibă diametrele şi greutăţile următoare:
Diametre greutate (până la 2 atmosf) Greut. (pentru mai mult 2 atmosf.)
13 m/m 2,40 kgr. 3,40 kgr.
15 '' 3,10 '' 4,00 ''
20 '' 3,90 '' 5,60 ''
25 '' 4,70 '' 7,30 ''
Ele vor fi cositorite în interior cu un strat de ½ m/m grosime.
În interiorul locuinţelor se vor întrebuinţa diametrele următoare:
Pentru un lavabo de la 13-15 m/m
'' o bae '' 20 m/m
'' un robinet la bucătărie'' 13-15 m/m
'' closet '' 20 m/m
'' o cişmea sau robinet de stropit 25m/m
Toate ţevile, robinete şi alte aparate trebuiesc să fie conform tipului şi modelelor depuse de autorizaţi de Primărie.
Toate robinetele vor fi cu închidere şi deschidere lentă.
Art. 11. Abonaţii vor plăti volumul exact de apă întrebuinţată în nici un caz însă nu vor plăti un volum lunar mai mic ca 5 m.c.
Preţul metrului cub se fixează la 40 bani.
La finele fiecărei luni, un agent al Primăriei va însemna volumul indicat pe apometru, Primăria prin agenţii săi va încasa de la abonaţi preţul apei în fiecare lună. Când apometrul va arăta un cub de apă întrebuinţat în intervalul unei luni mai mic ca 5 m.c., se va exige de la proprietar preţul de 2 lei corespunzător acestui minimum.
Art. 12. Primăria 'şi rezervă dreptul de a opri furnitura apei în caz când sumele datorate (de particulari) pentru apă nu ar fi plătite în termen de una săptămână de la prezentarea chitanţei.
Art. 13. Inspectorii şi agenţii Primăriei însărcinaţi cu serviciul apei vor avea dreptul între orele 6 a.m. şi 6 p.m. a intra în orice casă sau proprietate deservită cu apă pentru a examina dacă contorul şi robinetul de oprire funcţionează în bune condiţiuni. În caz când impiegaţilor de mai sus li se vor refuza intrarea în menţionatele proprietăţi, Primăria va avea dreptul a opri furnizarea apei în acele proprietăţi.
Art. 14. În caz când Primăria conform acestui regulament va fi întrerupt furnitura apei cheltuielile ocazionate prin această întrerupere va fi în sarcina persoanelor ce erau abonate şi Primăria va putea urmări achitarea.
Art. 15. Primăria nu va fi responsabilă pentru stricăciunile în casele sau proprietăţile deservite, ocazionate prin stricarea sau debordarea ţevilor, din cauza gerului sau altă cauză.
Art. 16. Orice proprietar va fi dator a înştiinţa pe Primărie cu 3 zile mai înainte de terminarea lucrărilor de instalaţie în interiorul proprietăţilor de un autorizat al Primăriei, ca Primăria să trimeată la timp un agent ce va verifica lucrările executate şi le va încerca la presiune de 10 atmosfere. Dacă instalaţiunea s-a găsit bună, se va autoriza întrebuinţarea ei, deschizându-se robinetul sau vana de concesiune şi se va înscrie proprietarul printre abonaţi.
Art. 17. Orice abonat e obligat a înştiinţa imediat pe Primărie, ori de câte ori va observa vreun defect sau neajuns în distribuţiunea apei.
Art. 18. Primăria îşi rezervă dreptul a putea opri distribuţia apei la abonaţi în caz de reparare a conductelor sau din orice altă cauză de interes public.
Art. 19. În devizul întocmit de Primărie prin inginerul ei, lungimea conductei de legare, de la conducta de distribuţiune până la marginea externă a trotuarului ce limitează proprietatea se va socoti ca lungime fixă de 6,50 metri pentru fiecare proprietar celelalte preţuri se vor stabili pe unităţi de executat prevăzute în seria de preţuri a caietului de sarcini, a concesionarului însărcinat cu aceste lucrări şi în conformitate cu art. 2 al acestiu regulament.
Art. 20. Nici o legătură de luare de apă pentru particulari sau aşezăminte publice nu se autorizează până la complecta terminare şi încercare a lucrărilor de instalaţiune a conductelor de distribuţiune.
Art. 21. Instalaţiile de luări de apă nu se vor autoriza decât proprietăţilor situate pe străzile pe unde trec conductele de distribuţiune.
Art. 22. Proprietăţile situate pe străzi pe unde nu sunt conducte de distribuţie, dar unde urmează a se aşeza prin executarea planului definitiv de alimentare, li se vor putea autoriza legătura lor cu conductele de distribuţiune în următoarele condiţiuni:
1-o) Să avanseze Primăriei bani necesari pentru instalarea de pe acum a conductelor de distribuţiune prevăzute în planul general conform preţurilor deja stabilite în acele planuri.
2-o) Legătura între aceste conducte din urmă şi proprietăţile petiţionare, se va face în aceleaşi condiţiuni şi preţuri ca cele prevăzute în acest regulament.
3-o) Comuna va restitui bani avansaţi, fără nici o dobândă, prin costul apei întrebuinţate şi restul sumei eventual se va restitui când urma a se face plata punerei conductei pentru care s-a avansat banii. Cel mai târziu însă la 1 mai 1905.
Art. 23. Proprietăţilor situate pe străzi unde nu sunt prevăzute nici în proiectul definitiv, a se aşeza conducte li se vor autoriza legătura lor cu conductele de distribuţiune în condiţiunile art. 22. Banii avansaţi se vor restitui numai prin costul apei întrebuinţate lunar. Autorizarea nu se va acorda însă decât la acei ce îşi iau angajamentul de a plăti lunar, apa întrebuinţată pe o cantitate minimă calculată astfel ca întreaga sumă să fie rambursată prin aceste plăţi în intervalul a 2 ani.
Art. 24. Preţul metrului cub a apei vândute în gheretă se fixează la 50 bani.
Art. 25. În fiecare gheretă din oraş va fi instalat un vânzător al comunei însărcinat a debita apa atât la sacalele ce o distribuie în oraş cât şi la particularii ce vin a o lua cu vase. Dânsul va avea la dispoziţie în baracă:
1) Carnete a souche ce va purta numărul gheretei, un număr de ordine a fiecărei foi, şi în care va însemna cubul vândut fiecărei persoane precum şi preţul achitat.
2) Un vas de lemn cu capac de o capacitate de 20 litri care va vinde apa la cei ce vor cere-o debitată în vase.
3) Un tablou de toate sacalele menţionate la art. 26 şi 27 conţinând indicaţiunile ce va purta tăbliţele acestor sacale.
Art. 26. Proprietarii sacalelor cu care doresc a lua apa de la gheretele comunei, spre a o vinde în oraş vor face la timp cerere verbală serviciului tehnic al comunei, spre a se cuba exact sacaua D-lor. Ei vor fi obligaţi a fixa pe saca o tăbliţă de fontă, purtând numărul de ordine al sacalei, cubul fixat de serviciul tehnic, preţul acestui cub precum şi preţul maximum cu care sunt obligaţi a vinde apă la particulari. Numărul de ordine al sacalei va fi imprimat şi pe lemnul sacalei.
Art. 27. Proprietarii sacalelor, ce vor lua apa pentru trebuinţele lor personale, vor fi supuşi la aceeaşi obligaţie arătată la art. 26 de mai sus, însă tăbliţa, nu va purta decât numărul de ordine al sacalei şi cubul ei.
Art. 28. La prezentarea unei sacale spre a lua apă, conducătorul sacalei va achita mai întâi preţul apei după indicaţia tăbliţei şi a tabloului din gherete. Vânzătorul va deschide robinetul coloanei pentru a umple sacaua şi va elibera sacagiului un bilet din carnetul a souche arătat la numărul 1 din art. 25. Sacagiul e dator a-l lipi pe saca şi a-l arăta la orice cerere din partea controlului.
Art. 29. Debitarea apei în vase se va face prin ajutorul vasului arătat la nr.2 art. 25 şi se va face în condiţiunile arătate mai sus la art. 28.
Art. 30. Orice contravenţie la prezentul regulament din partea cumpărătorilor de apă, va atrage după sine refuzul a li se mai vinde apă.
Art. 31. Banii încasaţi de vânzători se vor vărsa în mâinile Casierului Comunal.
Art. 32. La predarea gheretelor ca şi la finitul fiecărei luni, controlorul apelor va însemna în faţa vânzătorilor indicaţiunile arătate de apometre aşezate în gherete. Cubul apei debitate în intervalul unei luni rezultând din însemnarea carnetelor, trebuie să corespundă cubul arătat de apometru în limitele admise de caietul de sarcini a instalării apometrelor.
Fragment din lucrarea „Constanţa - Mărturii documentare, Regulamente ale administraţiei locale, vol. I (1879 -1949)", ediţie coordonată de Constantin Cheramidoglu şi de Virgil Coman.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp