Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:13 20 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum şi cine ajunge cetăţean de onoare al municipiului (galerie foto)

ro

18 May, 2011 00:25 6131 Marime text

cap_4.jpgMunicipiul Constanţa a început să acorde distincţii de cetăţeni de onoare constănţenilor care s-au remarcat în plan local abia din 1995. Cel puţin aşa arată datele înscrise pe site-ul Primăriei Constanţa

Postmortem, au primit astfel de titluri deputatul Corneliu Dida, cel care a fost mentorul actualului primar al Constanţei, Radu Mazăre, şi jucătorul de baschet originar de la malul mării Antonio Alexe, care a decedat într-un accident de maşină în 2005.

Fie că sunt artişti, medici, sportivi, antrenori, întemeietori ai şcolii naţionale de coregrafie, veterani sau au alte preocupări prin care au adus onoare Constanţei, autorităţile locale au început, din 1995, să-i răsplătească pe aceştia prin acordarea unor titluri de onoare, dar şi a unor beneficii constând în suprafeţe de teren sau a unor facilităţi fiscale.

Prima hotărâre emisă în acest sens, concretizată printr-o hotărâre de Consiliu Local din septembrie 1995, i-a conferit titlul de cetăţean de onoare celui care a pus bazele Şcolii Naţionale de Coregrafie, maestrul Oleg Danovski, fiind urmat, în şedinţa din 31 octombrie 1995, de sportivii boxeri Leonard Doroftei şi Francisc Vaştag, de jucătoarea de tenis Emilia Ciosu, de fotbalistul Gheorghe Hagi şi de gimnasta Simona Amânar, la acel moment campioni mondiali. cetateni_de_onoare_-_Corneliu_Dida.jpgÎn 1997, doar două personalităţi constănţene au primit de la autorităţile locale distincţia: veteranului Zonel Gheorghiu, fost colonel de război (în şedinţa din 30 iunie 1997), şi preşedintelui Comitetului de Prietenie Yokohama - Constanţa, Mutsuo Ariyama, pentru activitatea pe care a desfăşurat-o în această calitate (în şedinţa din 3 septembrie 1997). Anii următori, în 1998 şi 1999, autorităţile locale nu au mai dat decât câte un titlu onorific, în 1998 lui Valeriu Forminte - antrenorul echipei de gimnastică a Clubului Sportiv „Farul" Constanţa, iar în 1999, actorului Jean Constantin - în şedinţa din 27 mai 1999. Anul 2000 a venit cu cinci trofee, care au fost înmânate, începând cu luna martie, lui Michael C. Dow, primarul oraşului Mobile din Statul Alabama - SUA, sportivei Camelia Voinea Maneca, medicului profesor doctor Vasile Sârbu, maiorului Emanoil Moraru - comandant al Detaşamentului de Poliţie pentru Intervenţie Rapidă al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa şi maestrului naiului, Gheorghe Zamfir. În următorul an, doar decanul Facultăţii de Matematică şi Informatică din cadrul Universităţii „Ovidius" Constanţa, Silviu Florian Sburlan, a primit distincţia, urmat în 2002 de Ioan Mătăsăreanu, unul dintre cei mai buni artişti plastici pe care îi are Constanţa, de Andrei Filimon, de Aram Agop - iulie 2002 şi de Nicolae Răscanu - noiembrie 2002. Acesta din urmă a înfiinţat Analele Universităţii Ovidius - seria Chimie în 1990, iar în prezent este profesor universitar la Catedra de Chimie de la Facultatea de Fizică, Chimie şi Tehnologia Petrolului. Autorităţile locale i-au acordat avocatului Aram Agop, membru liberal vechi, în septembrie 2002, un teren în suprafaţă de 475,4 metri pătraţi pe strada Mihai Eminescu. Din păcate, în martie 2004, acesta a părăsit pentru totdeauna scena vieţii. Era membru PNL încă din 1936, rămânând statornic acestei formaţiuni politice până în ultima clipa a vieţii sale. S-a numărat printre cei zece membri de onoare ai PNL. Andrei Filimon a primit de la primărie, în martie 2007, un teren în suprafaţă de 500 de metri pătraţi.

Sportivi mai mulţi decât artişti

În 2004, au obţinut titluri cei doi antrenori ai lotului naţional de gimnastică, Maria Bitang - antrenoare a lotului naţional de gimnastică la momentul 2004 şi Octavian Bellu - antrenor emerit al lotului naţional de gimnastică şi antrenor la CS Farul Constanţa. Octavian Bellu şi Mariana Bitang au obţinut cel mai frumos palmares din istoria gimnasticii prin rezultatele obţinute cu sportive din municipiul Constanţa: Simona Amânar, Camelia Voinea, Andreea Munteanu - din cadrul CS Farul Constanta, Cătălina Ponor şi Daniela Sofronie. Acestea au obţinut cinci medalii de aur la Jocurile Olimpice de la Atena din 2004. În mai 2005, primăria i-a acordat antrenorului Belu un teren de 511,3 metri pătraţi situat în zona Constanţa Sud Cumpăna.

cetateni_de_onoare_-_Agop.jpgDe asemenea, au mai primit distincţia, în septembrie 2004, şi gimnasta Cătălina Ponor şi antrenoarea Mirela Szemerjai. Ambele au primit, printr-o hotărâre a Consiliului Local Municipal din iunie 2004, câte un teren de 500 de metri pătraţi în zona Constanţa Sud Cumpăna.

În aprilie 2005, autorităţile locale i-au acordat titlul de cetăţean de onoare post mortem lui Antonio Alexe, care a jucat la echipa de juniori de baschet din Constanţa, care a decedat într-un accident de maşină. În mai 2005, artistul plastic recunoscut internaţional Ion Nicodim a primit şi el distincţia de la autorităţile locale. Demersul de iniţiere a proiectului de hotărâre privind acordarea titlului de cetăţean de onoare al municipiului Constanta a fost susţinut şi de Uniunea Artiştilor Plastici din România, filiala Constanţa. Cetăţean de onoare a fost desemnat şi antrenorul Cătălinei Ponor, Matei Stănei, care a primit de la autorităţile locale un teren de 500 de metri pătraţi în zona Constanţa Sud. Pentru activitatea sa laborioasa şi pentru implicarea în viaţa şi dezvoltarea urbei, a primit titlul de cetăţean de onoare şi Emil Trandaş, în şedinţa din aprilie 2007. Post mortem a primit acest titlu, în ianuarie 2008, şi Corneliu Ioan Dida, fost medic, deputat şi personalitate marcantă a vieţii politice constănţene, care i-a propulsat şi pe actualii şefi ai administraţiei locale şi judeţene în funcţii. În şedinţa din mai 2008, tenismenul constănţean Andrei Pavel a primit, la rându-i distincţia de onoare pentru activitatea desfăşurată.

Primii patru consilieri cu titlu de cetăţeni de onoare

cetateni_de_onoare_-_Oleg_Danovsky.jpgÎn 2009, acelaşi titlu l-a primit şi artistului plastic Ion Tiţoiu, iar în 2010, în martie, aleşii locali s-au pus de acord cu acordarea acestor distincţii pentru cei doi handbalişti constănţeni Rudi Ionuţ Stănescu şi Laurenţiu Mihail Toma, care, în 2010, au obţinut cea mai mare performanţă a unui club românesc în cupele europene, calificarea în optimile de finală ale Ligii Campionilor.

Preşedintele asociaţiei de prietenie Brest - Constanţa, Jean Noel Kerdraon, este înscris şi el, din martie 2010, pe lista cetăţenilor de onoare ai oraşului Constanţa. În iulie 2010, patru consilieri locali, Gheorghe Stoica, Dănuţ Moisoiu, Felix Stroe şi Mircea Dobre, au fost recompensaţi cu această distincţie de către autorităţile locale pentru îndelunga activitate pe care au avut-o în cadrul Consiliului Local. Cei patru au precizat încă de când au primit titlurile că renunţă la vreun beneficiu ce li s-ar cuveni de pe urma distincţiei. Ultimul dintre cetăţenii de onoare ai urbei de la malul mării a fost Hary Tavitian, celebrul constănţean pianist de jazz, care a primit titlul ca urmare a proiectului votat de aleşii locali în 10 februarie a.c.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii