Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:17 15 08 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cumulul pensiei cu salariul în contextul noii legi a pensiilor

ro

13 Aug, 2024 13:46 1552 Marime text

Pensionari. foto. PixabayDupă pensionare, multe persoane aleg să continue să câștige un ban în câmpul muncii, fie pentru beneficii financiar, fie pentru a evita sedentarismul.
 
În general, legislația în materie permite angajarea pensionarilor, neexistând o interdicție generală pentru cumul pensie cu salariu. Cu toate acestea, libertatea de angajare nu este una absolută, aceasta fiind afectată de o serie de limitări, mai ales în ceea ce privește beneficiarii de pensie de invaliditate și pensie anticipate, se arată într-un material realizat de specialiștii Legal Badger.
 
În acest sens, potrivit dispozițiilor art. 118 din Legea nr. 263/2010, în sistemul public de pensii pot cumula pensia cu venituri realizate din activităţi dependente, următoarele categorii de persoane:

  • pensionarii pentru limită de vârstă;
  • nevăzătorii;
  • pensionarii de invaliditate gradul III, precum şi copiii, pensionari de urmaş, încadraţi în gradul III de invaliditate;
  • copiii, pensionari de urmaş;
  • pensionarii care realizează venituri în calitate de consilieri locali sau judeţeni.
 
Totodată, pot cumula pensia cu veniturile realizate din activități dependente și pensionarii de invaliditate încadraţi în gradul I, II sau III de invaliditate, precum şi pensionarii de urmaş încadraţi în gradul I, II sau III de invaliditate, pensionarii beneficiari ai unei pensii anticipate sau ai unei pensii anticipate parţiale, respectiv soţul supravieţuitor, beneficiar al unei pensii de urmaș. Cumulul în cazul acestor categorii de persoane nu este însă nelimitat, Legea nr. 263/2010 prevăzând o serie de excepții.
 
Astfel, pensia de invaliditate, pensia de urmaș și pensia anticipată, respectiv pensia anticipată parțială nu pot fi cumulate cu veniturile realizate de persoanele care desfăşoară activităţi pe bază de contract individual de muncă, funcționarii publici și persoanele care îşi desfăşoară activitatea în funcţii elective sau care sunt numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului, precum şi membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti.
 
De asemenea, în sistemul public de pensii, pensionarii pot cumula pensia cu venituri realizate din activităţi independente şi din drepturi de proprietate intelectuală, fără a exista vreo altă limitare în privința acestor categorii de venituri.
 
Noua Lege a pensiilor, Legea nr. 360/2023 care va intra în vigoare pe 1 septembrie 2024 aduce o serie de modificări, printre altele, și în ceea ce privește posibilitatea de a cumula pensia cu salariul. Astfel, conform art. 105 din Legea menționată în sistemul public de pensii, pensionarii pot cumula pensia cu venituri dintr-o activitate pentru care se datorează contribuţii de asigurări sociale. Totodată, ca noutate, Legea nr. 360/2023 introduce și dreptul persoanelor care desfăşoară activitate în calitate de prestator casnic, potrivit Legii nr. 111/2022, şi care datorează contribuţia de asigurări sociale, de a cumula pensia cu salariul. 
 
Cu toate acestea, nici potrivit noii legi a pensiilor, cumulul pensiei cu salariul nu este nelimitat, art. 105 din Legea nr. 360/2023 prevăzând două excepții de strictă interpretare. Astfel, nu pot cumula pensia cu veniturile realizate:
  • soţului supravieţuitor beneficiar al unei pensii de urmaş care realizează venituri din activități desfășurate pe baza unui contract individual de muncă, din activități desfășurate în funcţii elective sau care sunt numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului, precum şi membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti, respectiv care realizează venituri în calitate de funcționar public; interdicția se aplică doar dacă veniturile sunt mai mari decât salariul minim brut pe ţară garantat în plată;
  • pensionarul, beneficiar al unei pensii anticipate, care realizează venituri lunare din activități desfășurate pe baza unui contract individual de muncă, din activități desfășurate în funcţii elective sau care sunt numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului, precum şi membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti, respectiv care realizează venituri în calitate de funcționar public.

Decizie CCR cumul pensie cu salariu



Având în vedere jurisprudența recentă a Curții Constituționale, dreptul de a cumula pensia cu salariul beneficiază acum și de o recunoaștere la nivel constituțional. Prin Proiectul de Lege al Senatului nr. 421/2021 au fost reglementate o serie de interdicții, acest proiect intenționând să interzică aproape în mod absolut cumulul pensiei cu salariul. Printr-o intervenție a Curții Constituționale, însă, acest proiect a fost declarat neconstituțional, Curtea reținând în esență următoarele:
  1. Prin urmare, ținând seama de faptul că legea criticată condiționează dreptul la pensie de neexercitarea dreptului la muncă, limitându-l până la anihilare, sunt încălcate dispozițiile art.1 alin.(5) și ale art.47 alin.(2) din Constituție. Aceste aspecte sunt valabile și în privința pensiilor de serviciu, care chiar dacă nu își au fundamentul direct în art.47 alin.(2) din Constituție, ca natură juridică, acestea sunt tot prestații sociale din partea statului.
  2. De asemenea, având în vedere că exercitarea dreptului la pensie exclude posibilitatea suspendării plății pensiei, precum și pierderea cuantumului pensiei aferent perioadei de suspendare, Curtea constată că are loc și o încălcare consecutivă a art.44 din Constituție privind dreptul de proprietate privată.
  3. În consecință, fiind încălcate dispozițiile art.1 alin.(5), ale art.41 alin.(1), ale art.44 și ale art.47 alin.(2) din Constituție, Curtea reține și încălcarea exigențelor statului de drept, prevăzute în art.1 alin.(3) din Constituție, având în vedere că impactul major al soluției legislative criticate asupra esenței unor drepturi constituționale expres reglementate, ce constituie fundamentul laturii sociale a statului român, nu poate decât să conducă la concluzia afectării principiului statului de drept, în componenta sa de garantare a efectivității supremației Constituției.

În consecință, nu numai că posibilitatea cumulului pensiei cu salariul este reglementată legal, dar interzicerea acestui cumul este acum declarată neconstituțională.

Cumul pensie cu salariu la stat



Cumul pensiei cu salariul este un drept de care beneficiază atât persoanele care lucrează în domeniul privat, cât și persoanele care lucrează în domeniul public. Potrivit Legii nr. 360/2023, există anumite limitări care se referă la acele persoane care desfășoară activități pe baza unui contract individual, funcționarii publici și persoanele care dețin funcții elective, legislative sau judecătorești. Limitarea nu vizează însă orice categorie de pensii. Astfel, funcționarii publici și persoanele care dețin funcții elective, legislative sau judecătorești nu pot cumula veniturile realizate cu pensia anticipată, respectiv pensia de urmaș de care beneficiază soțul supraviețuitor, toate celelalte categorii de pensii putând fi cumulate cu salariul.
 
 


PRECIZĂRI:

 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menționează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecția datelor cu caracter personal.


Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.


Citește și:
 
 Peste 1,145 milioane de pensionari au primit indemnizaţie socială în noiembrie 2022. Iată județele cu cei mai mulți beneficiari

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii