Curtea de Conturi, verificări la APIA! Constatări (DOCUMENT)
Curtea de Conturi, verificări la APIA! Constatări (DOCUMENT)
19 Apr, 2022 00:00
ZIUA de Constanta
2543
Marime text
- Curtea de Conturi arată că „urmare a calculării și acordării eronate a ajutorului de stat sub formă de rambursare pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură, aferent anului 2019, a fost prejudiciat bugetul de stat cu suma de 39.156 mii lei“.
Curtea de Conturi a făcut public rezultatul controlului desfășurat la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – aparat central.
Conform raportului în cauză (ce poate fi citit integral accesând secțiunea Documente), Curtea de Conturi arată că „urmare a calculării și acordării eronate a ajutorului de stat sub formă de rambursare pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură, aferent anului 2019, a fost prejudiciat bugetul de stat cu suma de 39.156 mii lei“.
„Ajutorul de stat a fost stabilit, aprobat și acordat eronat la nivelul accizei standard de 1,8959 lei/litru, și nu la nivelul diferenței dintre rata accizei standard și rata accizei reduse de 0,099498 lei (21 euro/1000 litri), respectiv de 1,7964 lei/litru. Cauza stabilirii eronate a nivelului rambursării de acciză la un litru de motorină a fost introducerea greșită a datelor în aplicația informatică prin care APIA gestionează acest ajutor“, se mai arată în raportul Curții de Conturi.
Conform aceleiași surse, „schema de ajutor de stat instituită pentru plata accizei reduse la motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate din agricultură în sectoarele vegetal, zootehnic şi îmbunătăţiri funciare se putea aplica în condițiile în care exista o reducere fiscală plătită de către beneficiari de cel puțin nivelul minim de impozitare prevăzut în Directiva 2003/96/CE (21 euro/1.000 litri) și nu nivelul standard al accizei“.
„În timpul misiunii de audit, în vederea prevenirii reapariției acestei situații, entitatea a inițiat demersurile necesare în vederea completării HG nr. 1174/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură, prin adăugarea unor prevederi din care rezultă valoarea unitară a ajutorului de stat acordat sub formă de rambursare, aferentă
anului 2021 (proiect legislativ aflat în dezbatere publică pe site-ul MADR). Prin raportarea unei valori nete eronate a activelor necurente, cheltuielile operaționale (cheltuielile cu amortizarea) au fost supradimensionate cu suma de 12.627 mii lei, având drept consecință denaturarea situațiilor financiare încheiate la data de 31.12.2020 şi, implicit, majorarea deficitului patrimonial“, potrivit raportului.
„Componentele de extindere și dezvoltare a sistemelor informatice au fost tratate ca active fixe necorporale distincte, deși au fost cheltuieli ulterioare aferente sistemelor existente pentru îmbunătățirea parametrilor funcționali, cheltuielile cu amortizarea sistemelor/programelor informatice fiind calculate eronat. Entitatea a efectuat și înregistrat în evidențele contabile corecția amortizării. APIA nu a înregistrat și nici nu a virat la bugetul de stat venituri din prescripție în sumă de 424 mii lei, reprezentând plăți efectuate de debitori în plus față de sumele individualizate prin titluri de creanță sau sume plătite fără a fi datorate, pentru care s-a prescris dreptul plătitorilor de a solicita restituirea sau compensarea cu alte obligații“, se mai arată în constatările Curții.
„Plătitorii aveau dreptul să solicite restituirea acestor sume în interiorul termenului de cinci ani, iar în condițiile neexercitării acestui drept, prin prescriere, sumele respective se cuveneau bugetului de stat. Pe parcursul misiunii de audit, entitatea a virat la bugetul de stat suma de 424 mii lei și a procedat la scăderea acesteia din evidența contabilă. La nivelul celor 39 de centre județene din subordinea APIA exemplificăm unele aspecte semnificative identificate cu privire la acordarea ajutoarelor de stat în domeniul agriculturii, astfel: Ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor, acordat în baza HG nr. 1179/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor, care a avut ca obiectiv acoperirea costurilor administrative aferente întocmirii şi menținerii Registrului genealogic, precum şi costurile aferente testelor pentru determinarea calității genetice sau a randamentului genetic al şeptelului, cu excepția controalelor efectuate de proprietarul şeptelului sau a controalelor de rutină cu privire la calitatea laptelui“, conform raportului.
În privința APIA - Centrul Județean Constanța Curtea de Conturi arată că „a acordat ajutoare de stat în sumă de 167 mii lei, reprezentând despăgubiri secetă pedologică, în condițiile în care pe numele agentului economic solicitant era instituit un dosar de urmărire penală de către APIA - aparat central, centrul județean fiind constituit și ca parte civilă în recuperarea prejudiciului“.
„La data plății ajutorului de stat, pe numele beneficiarului în cauză era instituit un sechestru asigurator în favoarea APIA - aparat central, într-un dosar penal aflat pe rolul Tribunalului Constanța, având ca obiect infracțiuni de corupție“, conform raportului.
Contactat telefonic, directorul executiv al APIA Constanța, Dan Burlacu, nu a dorit să facă declarații pe marginea raportului. „Aș vrea să mă rețin în a da un punct de vedere. Aș vrea să văd ce scrie în acest raport. Ulterior, fără niciun fel de problemă, indiferent care ar fi constatările“, a conchis directorul executiv al APIA Constanța, Dan Burlacu.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
Curtea de Conturi a găsit „management defectuos“ la ARSVOM (DOCUMENT)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii