Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:06 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Dacă proprietarul animalului globit nu se prezintă în termen de 8 zile, animalul va fi declarat de pripas"

ro

28 Aug, 2012 02:43 2483 Marime text
arhive_veci.jpgÎn prima zi a lui iulie 1946 se semna la Constanţa Regulament pentru organizarea şi funcţionarea serviciului pentru adăpostitul vitelor fără stăpân în oborul de pripas al municipiului Constanţa, în cadrul Serviciului de întreţinere a oboarelor şi pieţelor. Textul documentului se regăseşte în volumul „Constanţa - Mărturii documentare, Regulamente ale administraţiei locale, vol. I (1879 -1949)", ediţie coordonată de Constantin Cheramidoglu şi de Virgil Coman. Documentul se află în patrimoniul Direcţiei Judeţene a Arhivelor Naţionale

REGULAMENT

Pentru organizarea şi funcţionarea serviciului pentru adăpostitul vitelor găsite fără stăpân în oborul de pripas al Municipiului Constanţa în cadrul serviciului de întreţinerea oboarelor şi pieţelor

Art. 1. Pe baza art. 167 din legea ad-tivă, modificat prin legea 334 din 6 Mai 1946, în cadrul organizaţiei serviciului pentru întreţinerea oboarelor şi pieţelor se înfiinţează serviciul pentru adăpostitul vitelor găsite fără stăpân în oborul de pripas al municipiului Constanţa.

Art. 2. Serviciul pentru adăpostitul în oborul de vite de pripas al Municipiului al vitelor găsite fără stăpân pe străzile şi pieţele municipiului este condus de un funcţionar desemnat de primar, dintre funcţionarii Primăriei, fiind ajutat de intendenţi, încasatori, paznici necesari bunului mers al serviciului.

Controlul, supravegherea şi îndrumarea acestui serviciu îl are Secţia de Constatare.

Art. 3. Agenţii Comunali şi Poliţieneşti sunt datori ca oriunde vor găsi vite de pripas, în oboare, pieţe sau pe străzi, să le înainteze imediat cu raport scris la oborul vitelor de pripas al Municipiului.

Art. 4. Administraţia Serviciului Exterioare (Economatului) este obligată să ţină un registru numerotat şi sigilat de Serviciul Financiar, în care se vor înscrie în ordinea sosirei vitelor de pripas astfel:

a) Numele agentului Comunal sau Poliţienesc care a adus vitele de pripas.

b) Data la care s-a adus.

c) Locul unde s-au găsit.

d) Specificarea vitelor aduse la oborul de gloabă cu descrierea amănunţită a semnalmentelor lor.

Art. 5. În timp de cel mult 24 de ore de la înregistrarea vitelor, Şeful Serviciului Exterioare (Economatului) va face şi o publicaţie pe care o va afişa la cancelaria oborului de pripas, o publicaţie care va fi trimisă spre afişare Poliţiei Comunale, precum şi Chesturei Poliţiei Constanţa.

Pentru constatarea afişărei se va dresa proces-verbal.

Prin această publicaţie, se va aduce la cunoştinţă păgubaşilor ca în termen de 30 zile de la data afişărei să se prezinte pentru ridicarea vitelor înscrise la Serviciul Exterioare (Economat).

Proprietarii, care vor justifica dreptul lor de proprietate cu acte sau alte mărturii, sunt obligaţi a achita taxele respective pentru zilele cât vitele au fost adăpostite.

Administraţia Serviciilor Exterioare va elibera un borderou în care se va specifica detaliat numele şi prenumele proprietarului, domiciliul, descrierea vitelor, numărul zilelor state în obor şi întreţinute, precum şi taxele cuvenite Municipiului.

Pentru acoperirea cheltuielilor cu întreţinerea oborului de gloabă se va percepe următoarele taxe:

a) Pentru adăpostitul în obor a unei vite mari (boi, vaci, cai), de cap pe zi ..................3000

b) Pentru adăpostitul în obor a vitelor mici (viţei, mânji, malaci şi porci), de cap pe zi...1500

c) Pentru adăpostitul în obor a oilor şi păsărilor, de cap pe zi..................................500

Pentru întreţinerea şi nutrirea vitelor mari şi mici pe timpul cât sunt adăpostite în oborul de gloabă, în afară de taxele prevăzute, se va percepe o taxă de întreţinere şi nutrire ce va fi fixată pe baza raportului Şefului Serv. Exterioare (Economat), în raport cu costul furajelor şi a mânei de lucru necesară întreţinerei unei vite.

Cu borderourile întocmite, proprietarul vitei este obligat să se prezinte la Percepţia Comunală pentru achitarea taxelor respective, de unde va primi o chitanţă (în care se va trece datele din borderou).

Administraţia Serviciului Exterioare, pe baza acestei chitanţe, va elibera vitele aparţinând proprietarului. El va semna de primire, în registrul respectiv, unde se va trece numărul chitanţei şi suma plătită.

Art. 6. Dacă proprietarul animalului globit nu se prezintă în termen de 8 zile, animalul va fi declarat de pripas.

Odată cu declararea de pripas se va fixa prin acelaşi proces verbal ziua şi ora licitaţiei pentru vânzarea animalului de orice specie va fi el.

Termenul licitaţiei va fi de cel puţin 20 de zile libere de la data procesului verbal. Copia de pe procesul verbal încheiat se va trimite Prefecturei de Judeţ şi Prefecturei de Poliţie.

Art. 7. Ziua licitaţiei se va anunţa prin afişarea la primărie şi la Secţiile Poliţieneşti locale, cum şi la Primăriile comunale din vecinătate, situate pe o rază de 20 km, dresându-se procese verbale de afişare. Data licitaţiei se va publica şi în Buletinul Oficial al Judeţului.

Suma rezultată din vânzarea animalului de pripas se va distribui potrivit art. 154 din Legea pentru organizarea şi încurajarea agriculturei.

Art. În caz de moartea vitelor în timpul internărei lor, Ad-ţia Serviciilor Exterioare (Economat) va încheia un proces verbal semnat de Medicul Veterinar al Municipiului, iar cadavrele vor fi ridicate de Serviciul de Ecarisaj.

Vitele atinse de boli contagioase vor fi izolate sub supravegherea Medicului Veterinar.

Art. 9. Şeful Serviciilor Exterioare va avea grijă pe a sa răspundere ca vitele de pripas închise în obor să fie îngrijite, nutrite şi adăpostite la vreme.

Art. 10. Şeful Serv. Exterioare este obligat ca în termen de 5 zile după expirarea fiecărei luni să trimită Serv. Financiar o situaţie spre verificare, prin care să arate:

- Numărul vitelor intrate în luna expirată cu specificarea lor.

- Idem ieşiri prin vânzare, trimise la abator.

- Numărul vitelor aflate în obor la finele lunei încheiate.

- Încasările realizate în cursul lunei încheiate şi numărul recipiselor cu care aceste încasări s-au făcut.

Art. 11. Direcţiunea Abatorului Comunal, în baza aprobării Primăriei, va putea elibera carnea rezultată din tăiere, unei Societăţi de Ocrotire Socială sau Sindicatului Salariaţilor Comunali în schimbul achitărei diferenţei taxelor de tăiere şi a taxelor prevăzute la art. 5 din prezentul regulament, dacă nu s-a lichidat prin vânzarea celorlalte produse animale (miei, maţe, etc.) costul de întreţinere şi taxele de tăiere in abator.

Art. 12. Veniturile şi cheltuielile serviciului pentru întreţinerea şi funcţionarea serviciului pentru adăpostitul vitelor găsite fără stăpân în oborul de pripas se vor înscrie în bugetul comunei sub paragrafe speciale atât la venituri, cât şi la cheltuieli.

Art. 13. Prezentul regulament intră în vigoare după aprobarea Ministerului Afacerilor Interne şi publicarea lui în Monitorul Comunal.

Fragment din lucrarea „Constanţa - Mărturii documentare, Regulamente ale administraţiei locale, vol. I (1879 -1949)", ediţie coordonată de Constantin Cheramidoglu şi de Virgil Coman.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii