Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
16:17 26 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Data de 2 aprilie marchează Ziua Internațională a Conștientizării Autismului

ro

02 Apr, 2021 16:52 2461 Marime text
  • Ziua reunește organizații individuale de autism din întreaga lume pentru cercetare, diagnosticare, tratament și acceptare pentru cei afectați de autism.
Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului a fost adoptată la 18 decembrie 2007 și a fost propusă de reprezentantul Organizației Națiunilor Unite din Qatar. Inițiativa a fost susținută de toate statele membre.

A fost promulgată în scopul de a încuraja statele membre ale Organizației Națiunilor Unite să ia măsuri de sensibilizare cu privire la persoanele afectate de tulburări ale spectrului autist, inclusiv autismul și sindromul Asperger, din întreaga lume.

Această zi una din cele 7 zile oficiale ce reprezintă aspecte ale sănătății, din cadrul Națiunilor Unite.

Ziua reunește organizații individuale de autism din întreaga lume pentru cercetare, diagnosticare, tratament și acceptare pentru cei afectați de autism.

„Autismul este o tulburare de dezvoltare a sistemului nervos central, fiind considerat un sindrom complex eterogen, caracterizat prin deficiențe în comunicarea și interacțiunea socială, a comportamentului senzorial, stereotipic și repetitiv. Fiind o afecțiune ce include elemente din cadrul unui întreg spectru de tulburări de dezvoltare, este cunoscut și sub numele de „tulburări de spectru autist sau tulburări invazive de dezvoltare”.

Este important să înțelegem autismul, această tulburare de dezvoltare pentru a ști cum să relaționăm cu copiii și adulții cu acest diagnostic. Primul pas pentru a înțelege autismul este acceptarea faptului că persoanele care suferă de această tulburare au un mod diferit de a percepe lumea și au nevoie de ajutor pentru a o înțelege și a descifra universul în care trăim.

De asemenea, este important să oferim șanse egale la o viață normală copiilor și adulților cu autism, avem aceleași drepturi și nevoi primare. Acest lucru îl putem atinge prin îmbunătățirea procesului de incluziune școlară, prin formarea și specializarea cadrelor didactice, promovarea dreptului la educație prin conștientizarea beneficiilor care rezultă din incluziunea copiilor cu cerințe educaționale special pentru comunitatea școlară, formarea și incluziunea în câmpul muncii.
Autismul nu este o boală contagioasă, nu este un refuz de a comunica, nu este vindecabil și nu este o consecință a educației”, spune psihologul Ana Pascovici.


 
În România, Guvernul se alătură și în acest an Campaniei „Light It Up Blue” pentru susținerea copiilor și persoanelor cu tulburări din spectrul autist. Palatul Victoria va fi iluminat astăzi, cu prilejul Zilei Internaționale de Conștientizare a Autismului, în albastru, în semn de solidaritate cu persoanele diagnosticate cu autism.
 
Pandemia provocată de COVID-19 a arătat că persoanele cu dizabilități sunt între cele mai expuse și vulnerabile în perioade de criză, motiv pentru care efortul comun, Guvern-societatea civilă, trebuie continuat, prin acțiuni coordonate și aplicate, în scopul sprijinirii oamenilor cu aceste afecțiuni, a familiilor lor, dar și pentru înțelegerea profundă a acestor dificultăți și creșterea gradului de autonomie a persoanelor cu dizabilități. 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii