Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:19 19 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De ce s-au împărţit revoluţionarii constănţeni în grupuleţe Turcu (Asociaţia Revoluţia din 1989) - „Nu se poate face casă cu toată lumea"

ro

06 May, 2011 00:40 6831 Marime text
revolutionari_drapel_gaurit.jpgGheorghe Turcu, liderul Asociaţiei „Revoluţia din 1989", ne-a vorbit despre asociaţiile în care s-au împărţit revoluţionarii în cei 20 de ani de după Revoluţie, dar şi despre modul cum fiecare a decis să adere la o organizaţie sau la alta. „La mine în asociaţie, 70% dintre revoluţionari sunt licenţiaţi, sunt cei care în vremurile Revoluţiei au fost creierul. Eu nu mă fac frate cu toată lumea", a spus Turcu

La puţin peste 20 de ani de la Revoluţia din 1989, pe revoluţionarii rămaşi în viaţă, foşti participanţi în acele zile, actuali revoluţionari cu acte, îi mai întâlnim doar la manifestările anuale legate de comemorarea colegilor lor.

revolutionari__Gheorghe_Turcu1.jpgÎn rest, se află în acelaşi con de umbră, uitaţi şi deseori blamaţi de cei care nu ştiu adevărul adevărat despre ei. Chiar dacă nu sunt foarte vizibili în mass-media de astăzi decât atunci când sunt implicaţi în diferite scandaluri tip can-can, aşa cum s-a întâmplat la începutul acestui an cu liderul Asociaţiei Pheonix, Constantin Voicu, ei se luptă în continuare pentru menţinerea privilegiilor de pe urma implicării active în zilele Revoluţiei.

Povestea referitoare la modul în care sunt văzuţi revoluţionarii la Constanţa, asociaţiile în care s-au împărţit aceştia în ultimii 20 de ani, dar şi cum au colaborat sau nu cu Securitatea în vremurile de demult, ne-a spus-o liderul uneia dintre cele mai vechi asociaţii de revoluţionari din Constanţa, Asociaţia „Revoluţia din 1989", Gheorghe Turcu. Acesta ne-a vorbit despre asociaţiile în care s-au împărţit revoluţionarii în cei 20 de ani de la Revoluţie, dar şi despre cum a decis fiecare să adere la o organizaţie sau la alta. Potrivit celor spuse de Turcu, cei aproximativ 1.100 de revoluţionari sunt înscrişi în şapte asociaţii la nivelul judeţului: Asociaţia Revoluţia din 1989 - lider Gheorghe Turcu (200 de membri), Asociaţia Luptătorilor Revoluţionari (cu mai multe filiale în judeţ) - lider Constantin Vasilescu (400 de membri), Fundaţia Revoluţionarilor - lider Gheorghe Nae (60 de membri), o filială a Federaţiei Naţionale, cu aproximativ 40 de membri, al cărei lider este Agi Ali Remzi, Asociaţia Răniţilor şi Urmaşilor celor decedaţi în Revoluţia din Decembrie 1989, cu aproape 100 de membri - lider Petre Boncescu, Asociaţia Pheonix - lider Constantin Voicu, Asociaţia Patriotică - lider Lazăr Cercel. Pe lângă aceste asociaţii mai sunt unele care au căpătat personalitate juridică, dar care au fiecare în jur de 10 membri fiecare. În ciuda faptului că despre revoluţionarii de la Constanţa se vehicula faptul că ar fi în jur de 6.000, în realitate se pare că sunt în jur de 1.100 de persoane. „Nu ar avea cum să aibă Constanţa 6.000 de revoluţionari. În toată ţara sunt 21.000 de revoluţionari", a spus Turcu.

Cu toţii însă ne întrebăm de ce totuşi revoluţionarii s-au împărţit în găşti şi găşcuţe care şi-au căpătat, e adevărat, personalitatea juridică, funcţionând separat, fiecare în legea lor. Întrebat care este motivul acestei împărţiri, Turcu a spus că fiecare dintre revoluţionari a mers acolo unde s-a simţit mai bine şi unde şi-a găsit locul, având în vedere calităţile şi pregătirea lor. „Eu, de exemplu, nu pot face casă cu toată lumea. La mine în Asociaţie, 70% dintre revoluţionari sunt licenţiaţi, sunt cei care în vremurile Revoluţiei au fost creierul. Eu nu mă fac frate cu toată lumea". Cei mai mulţi revoluţionari au gradul de luptători remarcaţi cu merite deosebite. Pe lângă aceştia mai sunt răniţii cu grad diferit de invaliditate I, II sau III, dar şi revoluţionari participanţi fără drepturi.

„Securiştii revoluţionari sunt doar cei «prăpădiţi»"

În ceea ce-i priveşte pe foştii colaboratori ai securităţii de la Constanţa, o parte dintre ei au fost scoşi la iveală anul trecut, când Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor fostei Securităţi a trimis în instanţă dosarele a peste o sută de posesori de certificate de revoluţionar care făceau parte din aparatul de represiune ceauşist. Din cei 100, cinci erau din Constanţa şi fac parte din Asociaţia Revoluţia din 1989 Constanţa: Iuliu-Aurelian Burbea-Milescu, Constantin Coca, Ioan Dediu, Dumitru Gurgui şi Ştefan Mihail. La acel moment, în septembrie 2009, Turcu spunea despre aceştia că în ciuda „acuzaţiilor" aduse, cei cinci sunt „oameni de ispravă". Acum, Turcu este de părere că de fapt cei despre care s-a spus că au colaborat cu securitatea nu sunt decât „cei mai prăpădiţi".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii