De la un spațiu central abandonat, la pol de business, turistic și social - povestea Palas Iași, care ar putea fi replicată la Constanța
De la un spațiu central abandonat, la pol de business, turistic și social - povestea Palas Iași, care ar putea
13 Nov, 2024 15:54
ZIUA de Constanta
318
Marime text
Regenerarea urbană este un termen relativ nou în discursul local, iar Constanța, cu toate atuurile sale, majoritatea atrase de statul de oraș portuar și, mai ales, de destinație turistică, cu litoralul ca principală atracție a verii, nu a avut încă ocazia să fie în centrul unui demers cu acest impact. În același stadiu se afla și Iașul, acum 12 ani, care a fost propulsat în topurile atractivității de business și chiar turistice de o investiție privată, ce a redesenat, la propriu, centrul orașului și a schimbat macazul strategiilor de dezvoltare. Este vorba despre Palas Iași, primul proiect mixed-use de regenerare urbană din România, investiție continuă a companiei IULIUS, care a anunțat un demers similar și în Constanța. De unde s-a pornit și care este rezultatul?
Zona Palas Iași - 2007
Dificil de imaginat în prezent, pe amplasamentul Palas Iași se aflau 12 hectare parțial amenajate drept spațiu verde, cu vegetație spontană, neîngrijită și cu principala atracție un vechi ștrand. La poalele Palatului Culturii, clădire simbol pentru Iași și pentru întreaga regiune a Moldovei, funcționa un spațiu pentru bălăceală, pe care, de altfel, compania IULIUS l-a amenajat într-o altă zonă a orașului, la standarde mult mai bine și dat în administrarea municipalității. Despre peisajul de atunci vorbesc fotografiile disponibile pe internet, care arată cum, în punctul zero al orașului, trona un spațiu, aparent, al nimănui.
Palas Iași - 2024
Proiectul este un parteneriat public-privat, pentru că ansamblul care a dat startul unei noi ere în real-estate a fost dezvoltat de IULIUS pe un teren care se află, parțial, în proprietatea administrației locale. Un calcul apărut în presa locală arată că peste 24,5 milioane de euro a fost contribuția la bugetul local până în 2023, iar 41,3 milioane de euro sunt contribuţiile la bugetul de stat consolidat.
Palas Iași, brand de oraș
În cei 12 ani de la inaugurare, proiectul a dat un imbold economiei locale, fiind un promotor în atragerea investițiilor și crearea de locuri de muncă. Azi, luând în calcul și Palas Campus, un proiect de sine stătător, dar anexat proiectului inițial Palas, centrul orașului este cel mai mare hub de business și cel mai performant proiect de retail din afara Capitalei, în timp ce pentru comunitatea locală este și locul în care se reunesc natura, evenimentele și socializarea. Practic, dacă ești turist și ajungi în Iași, este aproape imposibil să nu ajungi la Palas. Rezultatele sale au atras și branduri puternice, pe care regiunea le aștepta și care vin în proiecte de succes. Însă, nu doar branduri internaţionale şi-au găsit loc în Palas, ci şi numeroşi antreprenori locali, ponderea acestora fiind de 36%, majoritatea specializaţi pe segmentul de restaurante, locaţii în food court şi servicii.
Palas Iași este sinonim cu evenimente diverse, timp liber, cumpărături, joburi, turism de shopping, relaxare pe iarbă, un nou simbol al Iaşului și beneficii reale pentru economie. Locul din centrul orașului în care nu se întâmpla mai nimic acum 15 ani este acum unul care a întregistrat peste 22,1 de milioane de vizite. Traficul mediu în 2023 a fost de 60.000 de vizite/zi, cifră care reprezintă traficul unui mall performant din Bucureşti.
Zona Palas Iași - 2007
Palas Iași - 2024
Cum este posibil? Pentru că, pe lângă shopping și business, Palas este un magnet social, iar un atu major în sensul acesta este grădina amenajată pe modelul celor de la Versailles, care te invită să stai pe iarbă și să admiri un peisaj natural care pare că a fost acolo dintotdeuna, deși nu a fost așa. În fiecare weekend se întâmplă ceva în proiectul de lângă Palatului Culturii din Iași, fiind unul dintre principalii generatori de evenimente: de la târguri de cariere, imobiliare, convenții dedicate inventicii, până la concerte de muzică clasică, expoziţii, festivaluri, activităţi educative pentru elevi, proiecţii de cinema în aer liber și diverse spectacole.
Iașul are, în centrul orașului, cel mai mare hub de business din afara Bucureștiului
Ce impact economic poate avea un astfel de proiect? La nivel regional, Palas a reprezentat o soluție pentru valorificarea și creșterea forței de muncă de calitate, motorul principal al dezvoltării oricărei economii. Oportunitățile de carieră au fost tot mai multe, pe măsură ce se dezvoltau spații de birouri de talie europeană, care au atras companii foarte mari într-o regiune ce părea amorțită. Amazon, Ness Digital Engineering, Centric, Endava, Basware, Accenture, Veoneer sunt doar câteva dintre marile companii care au aşezat Iaşul pe harta lor de investiţii, extinzându-şi echipele an de an. Astfel, de la o deficiență majoră privind spațiile de birouri și o migrare constantă a talentelor spre alte orașe și în străinătate, Iașul este astăzi un etalon privind dezvoltarea atractivității de business, în Palas Iași și Palas Campus (cea mai mare clădire de birouri din România) fiind 130.000 mp de birouri premium, cu certificare sustenabilă, în care s-au stabilit nu mai puțin de 70 de companii. Cu o dinamică constantă și un profil de companii diversificat, în birourile din centrul orașului lucrează peste 14.000 de angajați. Aceeași dinamică a dus și la o colaborare cu mediul universitar, astfel încât să existe o concordanță între nevoile pieței și studii.
Zona Palas Iași – 2007
Palas Iași - 2024
Palas, în cifre
Să nu uităm că Palasul înseamnă peste 63.000 mp de retail (peste 270 de magazine); cel mai mare food court din estul țării cu peste 25 de restaurante cu specific internațional; 7 clădiri office clasa A; 4 săli de evenimente Congress Hall cu până la 1.000 de participanți; cea mai mare parcare subterană din România cu peste 2.500 de locuri; 5 hectare de parc, carusel venețian, lac, foișor, vestigii arheologice ale fostei gospodării a Curții Domnești, patinoar sezonier, amfiteatru în aer liber cu 460 locuri etc.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii