De nevoie, constantenii s-au dat pe carne vegetala
De nevoie, constantenii s-au dat pe carne vegetala
28 Nov, 2002 00:00
ZIUA de Constanta
1217
Marime text
Tot salamul cu soia este mai bun
In urma cu cativa ani, romanii inca respingeau ideea de a mai consuma salamul cu soia, un aliment care amintea de regimul ceausist * Pretul unui kilogram de carne este foarte scump, mai ales in preajma sarbatorilor * Multi cumparatori prefera micii sau pateul din soia, pentru ca sunt mai ieftine
In perioada Postului Craciunului, comerciantii de produse alimentare incearca sa vanda mai putin produse "de dulce", trecand la cele de post. Mai nou, a devenit o afacere profitabila comercializarea asa-numitei "carni vegetale", realizata din soia. Acest lucru este cu atat mai ciudat cu cat romanii respingeau ideea de a mai consuma salamul cu soia, un aliment care amintea de regimul ceausist. De aproximativ doi ani, se pare ca s-au produs o serie de modificari in ceea ce priveste gusturile, consumatorii cautand din ce in ce mai mult alimentele pe baza de soia. Pretul unui kilogram de carne este foarte scump, mai ales in preajma sarbatorilor, putini cumparatori permitandu-si sa mai aiba in fiecare zi produse din carne de porc, pui sau vita. Angajata unui supermarket din Constanta ne-a spus ca, in aceasta perioada, drobul, micii si pateul din soia au mai multa cautare decat carnea, maslinele sau halvaua. "De multe ori, cumparatorii aleg carnea vegetala chiar si in perioadele cand nu se tine post. Mai mult, alimentele bazate pe acest produs agricol sunt accesibile chiar si celor cu posibilitati materiale reduse", a povestit vanzatoarea. Medicul nutritionist Cristina Stamate ne-a explicat ca soia nu contine colesterol si are in componenta o multime de elemente necesare organismului: fier, diverse vitamine, microelemente. "Zilnic vin la mine, la cabinet, femei care doresc sa urmeze un regim alimentar, nu numai pentru a slabi, ci si pentru a-si ocroti sanatatea. Sunt cazuri cand ii sfatuiesc pe pacienti sa consume produse din soia, pentru ca sunt foarte gustoase, contin multe vitamine si minerale necesare organismului", a precizat medicul nutritionist. Conform aceleiasi surse, studiile au aratat ca produsul agricol nu are efecte nocive asupra organismului si este chiar de preferat ca aliment, el avand in compozitie o gama larga de elemente indispensabile metabolismului. Mai mult, in conditiile in care piata produselor din soia este in plina expansiune, strategia agricola pe termen lung a Romaniei are in vedere extinderea suprafetelor cultivate cu soia, anul acesta rentabilitatea medie a hectarului fiind de peste 10 milioane de lei.Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii