Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
10:47 15 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş), în creştere spre finalul săptămânii viitoare

ro

24 Sep, 2023 13:32 1427 Marime text
Debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere spre finalul săptămânii viitoare până la valoarea de 2.900 mc/s, dar se menţine sub media multianuală a lunii septembrie, de 3.800 mc/s, conform prognozei Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), valabilă până la 30 septembrie 2023, citată de Agerpres.ro

"Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi staţionar în primele trei zile ale intervalului de prognoză la valoarea de 2.500 mc/s, apoi în creştere până la valoarea de 2.900 mc/s, situându-se sub media multianuală a lunii septembrie (3.800 mc/s). În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere, exceptând partea a doua a intervalului de prognoză când vor fi în creştere pe sectorul Gruia - Galaţi", transmit hidrologii în prognoza menţionată.

Debitul maxim al Dunării estimat pentru luna septembrie este de 4.500 mc/s, iar cel minim de 2.800 mc/s.

În ceea ce priveşte râurile din România, debitele medii zilnice vor fi în general staţionare, în perioada 23 - 30 septembrie, exceptând în prima zi a intervalului râurile din Maramureş, Transilvania, Banat şi vestul Olteniei unde vor fi în creştere datorită precipitaţiilor prognozate şi propagării, apoi către mijlocul intervalului cursurile mijlocii şi inferioare ale râurilor mari din vestul şi sud - vestul ţării unde vor fi în creştere numai datorită propagării.

În prima zi a intervalului, sunt posibile scurgeri importante pe versanţi torenţi, pâraie, formarea de viituri rapide cu efecte de inundaţii locale şi creşteri semnificative de niveluri şi debite pe unele râuri mici din zonele de deal şi munte din jumătatea de vest a ţării.

Estimările lunare pentru septembrie 2023 arată un regim hidrologic la valori cuprinse între 50-80% din mediile multianuale lunare, mai mari (80-100%) pe râurile din bazinele hidrografice: Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş şi Nera şi mai mici (30-50%) pe râurile din bazinele hidrografice: Buzău, Putna, Trotuş, Moldova, Suceava, în bazinul inferior al Bistriţei şi pe cursul Siretului. Cele mai mici valori (sub 30% din normalele lunare) se vor înregistra pe Rm. Sărat, Bârlad, Jijia şi pe râurile din Dobrogea, arată prognoza trimestrială emisă de hidrologi.

Agerpres.ro 

Citește și: 


Județul TulceaIntervenție pe Dunăre pentru extragerea a șase marinari dintr-un buncăr al unei nave (FOTO)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii