Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:36 30 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş), relativ staţionar pe parcursul săptămânii viitoare

ro

07 Jul, 2024 18:53 470 Marime text
Debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi relativ staţionar pe parcursul săptămânii viitoare în jurul valorii de 5.200 mc/s, situându-se sub media multianuală a lunii iulie (5.350 mc/s), conform prognozei emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) citat de Agerpres.ro

În aval de Porţile de Fier, debitele vor fi în scădere, exceptând a doua parte a intervalului de prognoză, când vor fi staţionare pe sectorul Gruia - Corabia.

Debitul maxim estimat pentru luna iulie este de 6.500 metri cubi/secundă (mc/s), mai mare faţă de valoarea medie multianuală de 5.350 mc/s, iar cel minim de 4.000 mc/s, relevă INHGA.

Prognoza pe râurile interioare pentru perioada 7 - 13 iulie arată că, în prima parte a intervalului, debitele medii zilnice vor fi, în general în scădere, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vedea, Bârlad, afluenţii Prutului şi pe cele din Dobrogea, unde vor fi staţionare.

În partea a doua a intervalului, debitele medii zilnice vor fi, în general staţionare, exceptând cursurile mijlocii şi inferioare ale râurilor mari din vestul ţării, unde vor fi în scădere.

Potrivit hidrologilor, pe toată durata intervalului de prognoză, sunt posibile creşteri uşoare de debite pe unele râuri mici din zonele montane, datorită averselor prognozate.

În luna iulie 2024, regimul hidrologic se va situa la valori cuprinse între 30 şi 50% din mediile multianuale lunare, mai mari (50-80%) pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Someşul Mare, Bega Veche, Bega, Timiş, Bârzava şi pe cursurile superioare ale Jiului şi Bistriţei şi mai mici (sub 30%) pe râurile din bazinele hidrografice: Călmăţui, Siret (exceptând cursul superior al Bistriţei), Prut mijlociu şi inferior şi pe râurile din Dobrogea.

"În cursul lunii iulie sunt posibile fenomene episodice de scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie şi viituri rapide în timpul ploilor torenţiale", avertizează hidrologii. 

 Agerpres.ro 

Citește și. 

Trei bărbați și un copil, salvați din apele fluviului Dunărea!
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii