Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:22 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Debitul fluviului Dunărea la intrare în țară, în scădere la începutul săptămânii viitoare. Care este situația pe sectorul Vadu Oii - Tulcea

ro

25 Feb, 2024 13:44 821 Marime text
Debitul fluviului Dunărea la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere în primele două zile până la valoarea de 6.600 metri cubi/secundă, staţionar în următoarele două zile în jurul acestei valori, apoi în uşoară creştere până la valoarea de 6.800 mc/s, arată prognoza emisă de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), valabilă până pe 2 martie 2024, citată de Agerpres.ro

În perioada de prognoză, debitul Dunării se va situa peste mediile multianuale ale lunilor februarie (5.300 mc/s) şi martie (6.700 mc/s).

În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere, exceptând prima zi a intervalului de prognoză, când vor fi în creştere pe sectoarele Bechet - Corabia şi Vadu Oii - Tulcea, a doua zi a intervalului, când vor fi în creştere pe sectorul Isaccea - Tulcea şi ultimele zile ale intervalului, când vor fi în creştere pe sectorul Gruia - Calafat.

Specialiştii INHGA estimează un debit maxim al Dunării de 7.500 mc/s, în luna februarie, în timp ce debitul minim la 4.800 mc/s. Pentru luna martie, media multianuală a lunii este de 6.700 mc/s, iar estimările artă un maxim de 9.500 mc/s şi un minim de 6.500 mc/s.

În ceea ce priveşte prognoza pe râurile interioare, debitele medii zilnice vor fi în creştere în prima zi a intervalului de prognoză, pe râurile din nord-vestul, vestul şi sud-vestul ţării şi relativ staţionare pe celelalte râuri.

"Sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe unele râuri mici, cu efect de inundaţii locale şi creşteri de niveluri şi debite, cu posibile depăşiri ale Cotelor de Atenţie, în special pe râurile din bazinele superioare ale Jiului şi ale afluenţilor de dreapta ai Oltului mijlociu şi inferior", potrivit INHGA.


În următoarele două zile ale intervalului, debitele vor fi în scădere pe râurile din jumătatea de vest a ţării, exceptând cursurile mijlocii şi inferioare ale acestora unde vor fi în creştere prin propagare. Pe celelalte râuri debitele vor fi relativ staţionare. În ultima parte a intervalului, debitele vor fi relativ staţionare.

Agerpres.ro 

Citește și: 


Prognoza INHGA pentru debitele Dunării în perioada 17 - 24 februarie
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii