Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
12:16 04 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Debitul maxim al Dunării, peste mediile multianuale în decembrie şi ianuarie. Anunțul hidrologilor

ro

04 Dec, 2022 12:39 1210 Marime text
Dunărea
Debitul maxim al fluviului Dunărea se va situa peste mediile multianuale în lunile decembrie 2022 şi ianuarie 2023, în timp ce în februarie 2023 va fi sub medie, potrivit prognozei pe trei luni realizată de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA).

În perioada analizată, regimul hidrologic pe râurile interioare va fi, în general, la valori cuprinse între 50 şi 80% din mediile lunare.


Situația în luna decembrie 2022

Astfel, în luna decembrie 2022, regimul hidrologic se va situa la valori cuprinse între 50-80% din mediile multianuale lunare, mai mici (30-50%) pe râurile din bazinele hidrografice: Cerna, Desnăţui, Jiu mijlociu şi inferior, Buzău, Putna, Jijia, pe cursul inferior al Ialomiţei, pe cursul mijlociu şi inferior al Prutului şi pe râurile din Dobrogea. Cele mai mici valori (sub 30% din normalele lunare) se vor înregistra pe râurile din bazinele hidrografice: Olt inferior, Vedea, Rm. Sărat şi Bârlad.

Începând din a doua decadă a lunii decembrie este posibilă apariţia formaţiunilor incipiente de gheaţă (gheaţă la maluri, ace de gheaţă, curgeri de năboi- zăpadă îngheţată în albie) pe unele râuri din zona de munte din nordul şi centrul ţării, care se vor extinde şi intensifica treptat şi în alte bazine hidrografice, în funcţie de evoluţia temperaturilor, avertizează hidrologii., scrie Agerpres.ro. 



Ce se întâmplă în  prima lună a anului 2023


În prima lună a anului 2023, regimul hidrologic se va situa la valori cuprinse între 50-80% din mediile multianuale lunare, mai mici (30-50%) pe râurile din bazinele hidrografice: Cerna, Desnăţui, Jiu mijlociu şi inferior, Ialomiţa, Buzău, Putna, Trotuş, Jijia, pe cursul mijlociu şi inferior al Prutului şi pe râurile din Dobrogea. Cele mai mici valori (sub 30% din normalele lunare) se vor înregistra pe râurile din bazinele hidrografice: Olt inferior, Vedea, Rm. Sărat şi Bârlad.

Potrivit INHGA, în luna februarie 2023, regimul hidrologic se va situa la valori cuprinse între 50-80% din mediile multianuale lunare, mai mici (30-50%) pe râurile din bazinele hidrografice: Cerna, Desnăţui, Jiu inferior, Argeş, Ialomiţa, Buzău şi Putna. Cele mai mici valori (sub 30% din normalele lunare) se vor înregistra pe râurile din bazinele hidrografice: Motru, Gilort, Olt inferior, Vedea, Rm. Sărat, Bârlad, pe afluenţii Prutului şi pe râurile din Dobrogea.
 

"În lunile ianuarie şi februarie 2022 formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri, pod de gheaţă, curgeri de năboi şi sloiuri, blocaje de gheţuri) vor avea extinderi şi intensităţi variabile, mai ales pe râurile din zona de munte din nordul, estul şi centrul ţării. În funcţie de evoluţia temperaturilor şi a precipitaţiilor, formaţiunile de gheaţă vor putea produce prin evoluţia lor blocaje de gheţuri pe unele sectoare de râu, care pot determina variaţii semnificative de niveluri, îndeosebi pe unele râuri din bazinele hidrografice: Bistriţa, Olt, Mureş, Vişeu, Iza şi Someş", avertizează hidrologii în prognoza emisă pentru lunile decembrie 2022, ianuarie şi februarie 2023.

În ceea ce priveşte fluviul Dunărea, la intrarea în ţară (pe secţiunea Baziaş), debitul maxim estimat pentru luna decembrie este de 6.000 metri cubi/secundă (mc/s), mai mare faţă de valoarea medie multianuală de 5.200 mc/s, iar cel minim de 3.800 mc/s, relevă prognoza de specialitate.

Debitul maxim al Dunării estimat de către hidrologi pentru luna ianuarie 2023 este de 5.500 mc/s, faţă de valoarea medie multianuală de 4.950 mc/s, iar cel minim de 3.200 mc/s.

Pentru luna februarie, media este de 5.300 mc/s, în timp ce debitul maxim al Dunării este estimat la 4.800 mc/s, iar cel minim la 2.700 mc/s.

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii