Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:26 30 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Debitul maxim al fluviului Dunărea la intrarea în ţară, peste mediile multianuale

ro

30 Jun, 2024 13:56 195 Marime text
Debitul maxim al fluviului Dunărea la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) se va situa peste mediile multianuale în lunile iulie, august şi septembrie, în timp ce regimul hidrologic pe râurile interioare va fi, în general, la valori cuprinse între 30% şi 80% din mediile lunare, reiese din prognoza realizată de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) pentru intervalul iulie - septembrie 2024, citată de Agerpres.ro

Astfel, în luna iulie 2024, regimul hidrologic se va situa la valori cuprinse între 30 şi 50% din mediile multianuale lunare, mai mari (50-80%) pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Someşul Mare, Bega Veche, Bega, Timiş, Bârzava şi pe cursurile superioare ale Jiului şi Bistriţei şi mai mici (sub 30%) pe râurile din bazinele hidrografice: Călmăţui, Siret (exceptând cursul superior al Bistriţei), Prut mijlociu şi inferior şi pe râurile din Dobrogea.

"În cursul lunii iulie sunt posibile fenomene episodice de scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie şi viituri rapide în timpul ploilor torenţiale", avertizează hidrologii.


În luna august, regimul hidrologic se va situa la valori cuprinse între 30-50% din mediile multianuale lunare, mai mari (50-80%) pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Someşul Mare, Arieş, Bega Veche, Bega, Timiş, Bârzava şi pe cursurile superioare ale Mureşului, Jiului şi Bistriţei şi mai mici (sub 30%) pe râurile din bazinele hidrografice: Rm.Sărat, Trotuş, Moldova, Suceava, Bârlad, Jijia, pe cursurile mijlocii şi inferioare ale Bistriţei şi Prutului, pe cursul Siretului şi pe râurile din Dobrogea.

Potrivit prognozei INHGA, în prima lună de toamnă, regimul hidrologic se va situa la valori cuprinse între 50-80% din normalele lunare pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crasna, Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Arieş, Mureş inferior, Bega Veche, Bega, Timiş, Bârzava şi pe cursurile superioare ale Mureşului şi Jiului. Pe celelalte râuri regimul hidrologic va avea valori cuprinse între 30-50% din normalele lunare, mai mici (sub 30%) pe râurile din bazinele hidrografice: Rm.Sărat, Bârlad, Jijia şi pe râurile din Dobrogea.

În ceea ce priveşte fluviul Dunărea, la intrarea în ţară (pe secţiunea Baziaş), debitul maxim estimat pentru luna iulie este de 6.500 metri cubi/secundă (mc/s), mai mare faţă de valoarea medie multianuală de 5.350 mc/s, iar cel minim de 4.000 mc/s, relevă prognoza de specialitate.

De asemenea, pentru luna august, debitul maxim al Dunării este estimat la 5.000 mc/s, iar cel minim la 2.800 mc/s, faţă de media lunii de 4.300 mc/s.

Pentru luna septembrie 2024, debitul de nivel maxim prognozat este de 4.500 mc/s, peste valoarea medie multianuală a perioadei, de 3.800 mc/s, iar cel minim de 2.500 mc/s.

Hidrologii precizează că aceste estimări de lungă durată se vor actualiza prin prognoze de scurtă durată care vor fi precedate, în situaţiile în care se estimează posibilitatea depăşirii Cotelor de Apărare, de avertizări hidrologice emise pe baza situaţiei şi a evoluţiei factorilor meteorologici din momentul respectiv. 

Agerpres.ro 

Citește și: 

Debitul Dunării la intrarea în țară va ajunge la 6.800 mc/s în următoarea zile, peste media lunii iunie
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii