Decebal Făgădău, întâlnire emoționantă cu urmașii deținuților politici care au lucrat la renovarea Cazinoului (galerie foto)
Decebal Făgădău, întâlnire emoționantă cu urmașii deținuților politici care au lucrat la renovarea Cazinoului- O parte din copiii și nepoții deținuților politici care au lucrat în anii '50 la renovarea Cazinoului au ajuns astăzi în edificiul în care cei dragi au trudit din greu.
- Urmașii deținuților politici au petrecut câteva momente alături de arhitectul Radu Cornescu și primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău.
O parte din copiii și nepoții deținuților politici care au lucrat în anii '50 la renovarea Cazinoului, după bombardamentele din cel de-al Doilea Război Mondial, au ajuns astăzi în edificiul în care cei dragi lor au trudit din greu.
Cu ochii înlăcrimați, Elena Laura Voicilă - fiica deținutului politic Nicolaie Voicilă, Cristian Alexandru Petre - nepotul deținutului politic Nicolaie Voicilă, George Apollon Cristodulo - fiul arhitectului Ion Cristodulo, care a coordonat lucrările de reabilitare din anii 50, Alexandru Puiu - însoțitor al lui George Apollon Cristodulo și Aurel Șeitan, membru al Asociației Foștilor Deținuți Politici, Filiala Constanța, au pășit în locul în care părinții și bunicii lor nu s-au mai putut întoarce niciodată. Amintirile au fost prea dureroase pentru cei 100 de deținuți politici siliți să lucreze la renovarea Cazinoului.
Elena Laura Voicilă, fiica deținutului politic Nicolaie Voicilă, ne-a povestit cum i-a promis tatălui ei că va veni la Constanța și va încerca să găsească toate mesajele pe care el și colegii lui le-au zidit în pereții clădirii:
„Părinții mi-au spus așa: faceți tot posibilul, cât timp trăiți, să ajungeți acolo și să recuperați documentele.Eu trăiam într-o bulă, toată copilăria mea am știut că deținuții politici au renovat Cazinoul. Nu credeam că la Constanța nu se cunoaște acest aspect."
În continuare, după mai bine de 70 de ani, zeci de mesaje așteaptă încă să fie descoperite.
Apollon Cristodulo:
„Găsirea acestui petic de sac are o importanță colosală. Această poveste este valoroasă pentru Cazino, este valoroasă pentru Constanța, dar și pentru România în ansamblul ei. Eu propun un cadru de colaborare între trei tipuri de entități: Primăria municipiului Constanța, Asociația Deținuților Politici și Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc."
Alături de arhitectul Radu Cornescu, urmașii deținuților politici au petrecut câteva momente și în compania primarului municipiului Constanța, Decebal Făgădău:
„Am toată deschiderea pentru o colaborare instituțională care să funcționeze dincolo de liderii de moment, iar fiecare dintre cele trei părți să contribuie la scrierea acestui nou capitol la Constanța, într-un loc al începuturilor.
Dincolo de dramele personale, de dramele de familie ale celor care au lucrat acolo, este un capitol neștiut despre Cazinoul nostru și care, în mod evident, mi-aș dori să fie valorificat, expus. Nu putem vindeca rănile trecutului dacă le trecem sub tăcere. Trebuie să vorbim despre poveștile de viață ale acestor oameni. Cred că trebuie să tratăm cu respectul cuvenit, într-un loc emblematic, aceste pagini de istorie.
Vă mulțumesc pentru cadoul de spațiu și timp pe care mi l-ați oferit astăzi."
Sursă foto: Primăria Municipiului Constanța
Citește și: Mesajul emoționant găsit între zidurile Cazinoului din Constanța
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp