Decizie ANPC în cazul toxiinfecției alimentare de la un restaurant din Reghin! Comisarul șef adjunct al ANPC Mureș, mutat în alt județ
Decizie ANPC în cazul toxiinfecției alimentare de la un restaurant din Reghin! Comisarul șef adjunct al ANPC![](/static/www_v2/img/logo.jpg)
![](images/stories/2025/02/11/DANIELA/piedone-fb.jpg)
![Cristian Popescu Piedone. Foto: Facebook](https://www.ziuaconstanta.ro/images/stories/2025/02/11/DANIELA/piedone-fb.jpg)
'Dacă încep un lucru îl duc la capăt. Nu mă interesează intervenții, oricine ar interveni, indiferent de ce structura, că e organ politic, că e nu știu ce, nu există, pe anumite subiecte pe care le-am demarat în interesul consumatorului, să mă întoarcă cineva din drum. Lucrul acesta l-am anunțat înainte de numirea mea. Mi-a fost acceptat. Noi suntem aici nu slujbași ai unor partide, suntem primii care veghem asupra consumatorilor. Și vor fi multe cazuri care nu au fost aduse în atenția opiniei publice, care nu au fost puse pe tapet până acum. (...) S-a terminat epoca două felii de parizer stricat, s-a terminat epoca cu controale 'hai să vedem de ce verdeața e din Belgia și nu e de la producător. Mergem constant și pe acest subiect, dar nu îl punem ca prioritate. Ați văzut că în ultima vreme tot ce înseamnă protecția consumatorului se întâmpla pe alimentație publică. Acolo e senzația. Sunt și cazuri, cum a fost cazul de la Reghin. Acel comisar, care e comisar adjunct șef (...) Dar și aici e altă problemă: acești comisari șefi sunt pe aceeași pășune de zeci de ani de zile și se pare că pentru unii sunt mumă și pentru alții sunt ciuma pe acel teritoriu. Cu privire la județul Mureș, la Reghin, doamna comisar șef nu poate să îmi spună mie că, dacă e pe județ de vreo șase ani, la unul dintre cele mai mari restaurante care poate organiza evenimente, să nu îmi spună mie că nu a trecut în control pe acolo', a spus Piedone la o conferință de presă.
El a reiterat că la restaurantul din Reghin au fost descoperite o serie de deficiențe, precum 'mușamaua lui mamaia de la piață pe masa de alimentație publică' făcută din cornier, care era ruginit, ceaune 'luate din târg', din fontă, cum au fost turnate, oale cu smalțul sărit etc.
'Totul trebuie să fie inox. Cine vrea să fie tradițional românesc să se omologheze și să ia ustensile omologate pe acest domeniu. (...) Nu poți să spui că nu ai trecut în șase ani, având șapte-zece în tot județul de asemenea amploare. Bineînțeles că s-a trecut. 'Am lăsat măsuri coercitive. Am văzut două muște' (...) Înseamnă că acel comisar nu și-a făcut atribuția în detaliu. De aceea am dispus sancționarea ei și mutarea într-un alt județ în funcția de comisar adjunct - voi vedea, zilele următoare stabilesc județul - pentru a înțelege că, dacă e pășunea nouă, sunt vremuri noi și trebuie să te adaptezi. Dacă nu, este liberă, funcțiile publice nu sunt neapărat obligatorii sau dacă vii într-o funcție publică trebuie să calci doar pe unde să nu deranjezi. Tu trebuie să calci oriunde, să remediezi în primul rând. Noi mergem pe construcție nu pe distrugere, să avertizăm, să dăm somații de remediere. Nu se conformează, dispunem până la sistarea activității, sigilare, până la remediere', a explicat șeful ANPC.
Conform unui comunicat al ANPC, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, Cristian Popescu Piedone, a dispus în week-end ca echipe de comisari din Mureș și Bistrița să efectueze acțiuni de control la restaurantul unde a avut loc Balul Însuraților din Reghin, județul Mureș, după ce 30 de persoane au ajuns la spital cu toxiinfecție alimentară.
'Din dispoziția președintelui ANPC, Cristian Popescu Piedone, echipele de la comisariatele ANPC Mureș și Bistrița efectuează acțiuni de control la fața locului în localitatea Reghin, județul Mureș, după ce a fost raportată o toxiinfecție alimentară la un eveniment, Balul Însuraților. Acțiunile sunt coordonate de Directorul general al ANPC, Paul Anghel. Se procedează la evacuarea locației și sigilarea zonei de preparare, spațiilor de depozitare și altor zone implicate în procesul de alimentație. Scopul este de a proteja sănătatea consumatorilor și de a verifica sursa incidentului', se menționa în comunicat.
În urma acțiunii de control desfășurate la fața locului, s-a procedat la sigilarea spațiilor de depozitare și la oprirea temporară a prestării de servicii de alimentație publică, precizează sursa citată.
'Reprezentanții instituțiilor implicate în această acțiune acționează pe culoarele de competență, în vederea verificării respectării reglementărilor în vigoare. Acțiunea de control va continua în perioada următoare', se menționează în comunicat.
Autoritățile din județul Mureș au activat Planul roșu de intervenție după ce peste 30 de persoane au acuzat grețuri și vărsături, la Balul Însuraților din Reghin, o manifestare ajunsă la ediția a XVI-a.
Agerpres.ro
Citește și:
Și ANSVSA a intervenit în cazul toxiinfecției alimentare în care zeci de persoane au ajuns la spital
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp