Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
14:34 19 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Decizie șoc! Spitalul de Boli Infecțioase se redeschide parțial în decembrie dar va avea doar 50 de paturi pentru tratarea bolnavilor de Covid

ro

29 Nov, 2021 00:00 2953 Marime text

 
  • Șansele ca secția ATI să fie refăcută sunt inexistente
  • Mai nou însă au apărut informații că nici saloanele de la etaj, situate deasupra fostei secții ATI nu vor mai fi redeschise
  • Oficial, reprezentanții Primăriei nu au făcut o comunicare oficială în acest sens, însă angajații spitalului numai despre asta discută
  • În cadrul unui interviu acordat presei locale, primarul Chițac a spus că vrea să redeschidă parțial Spitalul de Boli Infecțioase pe 15 decembrie
  • După redeschidere acesta nu va mai avea decât 50 de paturi pentru pacienții Covid, 30 pentru HIV-SIDA cronici (n.r.medicii îl contrazic pe primar și susțin că nu va fi așa) și 10 paturi pentru spitalizare de zi. Cine a decis că e bine așa, nu se știe
  • Deloc lipsită de importanță este o altă declarației a primarului ca a afirmat că pentru ca DSP și ISU să avizeze deschiderea parțială a spitalului, numărul paturilor au fost înjumătățite. Este vorba despre  ordinul nr. 1096/2016 din 30 septembrie 2016 privind modificarea şi completarea Ordinului ministrului sănătăţii nr. 914/2006  pentru aprobarea normelor privind condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească un spital în vederea obţinerii autorizaţiei sanitare de funcţionare.În traducere un salon cu 4 paturi rămâne cu 2 iar o rezervă cu 2 paturi va rămâne cu unul singur, etc.
  • Asta în condițiile în care varianta Omicron a Coronavirusului bate la ușă
Au trecut aproape două luni de la incendiul violent de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Constanța în care șapte oameni au murit arși de vii în saloanele ATI în care erau internați pentru a se salva de Covid 19. 

Imaginile tragediei nu vor dispărea curând, mai ales că secția în care a avut loc nenorocirea nu are șanse să mai fie readusă vreodată la destinația inițială. 

Structura clăririi construite în anul 1936 este șubredă atât din cauza timpului, cât și din cauza incendiului. 

Șansele ca secția ATI să fie refăcută sunt extrem de reduse.

Mai nou însă au apărut informații că nici saloanele de la etaj, situate deasupra fostei secții ATI nu vor mai fi redeschise,

Oficial, reprezentanții Primăriei nu au făcut o comunicare oficială în acest sens, însă angajații spitalului numai despre asta discută. Evident, în șoaptă să nu-i audă nimeni și să nu-și pună în pericol locul de muncă.

În cadrul unui interviu acordat presei locale, primarul Chițac a spus că vrea să redeschidă parțial Spitalul de Boli Infecțioase pe 15 decembrie.


După redeschidere acesta nu va mai avea decât 50 de paturi pentru pacienții Covid, 30 pentru HIV-SIDA cronici (n.r.medicii îl contrazic pe primar și susțin că nu va fi așa) și 10 paturi pentru spitalizare de zi. Cine a decis că e bine așa, nu se știe.
Deloc lipsită de importanță este o altă declarației a primarului ca a afirmat că pentru ca DSP și ISU să avizeze deschiderea parțială a spitalului, numărul paturilor au fost înjumătățite. Este vorba despre  ordinul nr. 1096/2016 din 30 septembrie 2016 privind modificarea şi completarea Ordinului ministrului sănătăţii nr. 914/2006  pentru aprobarea normelor privind condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească un spital în vederea obţinerii autorizaţiei sanitare de funcţionare.

În traducere un salon cu 4 paturi rămâne cu 2 iar o rezervă cu 2 paturi va rămâne cu unul singur, etc.
 
Asta în condițiile în care varianta Omicron a Coronavirsului bate la ușă.
 
O extensie a Spitalului de Boli Infecțioase va fi Spitalul modular pe care municipalitatea vrea să-l amplaseze în curtea unității medicale.

 
Chițac spune în același interviu că acesta va avea o capacitatea de 100 de paturi, din care doar 42 sunt finanțate cu fonduri europene iar restul cu bani identificați de Primărie. 10 paturi vor fi destinate ATI.
 
Și tot Chițac afirmă două minute mai târziu, că după ce spitalul modular va fi functional, cele 50 de paturi pentru Covid vor fi mutate din SCBI în modular. Poate doar așa vor fi 100 de paturi! (n.r. este nevoie de explicații pe înțelesul tuturor).
 
 
Dr. Corina Maxim-Mitroi de la SCBI, detașată în această perioadă la Spitalul Județean Constanța atrage atenția într-o postare pe Facebook asupra subiectului.


 dr. Corina Maxim-Mitroi, medic infecționist SCBI
 

„De la 220 de paturi, câte aveam înainte de incendiu, vom ajunge la nici jumătate!! Asta cu tot cu modularul!! Când o veni..."
 


„Tocmai ce am aflat de la reprezentanții Primăriei că jumătate din clădirea SCBI ar avea structura de rezistență afectată de incendiu și că nu ar mai fi niciodată dată în folosință!!
 
Nu știu de ce...dar am niște dubii, măcar pentru că, în trecut, se construia durabil, nu ca azi!...
 
Noi, cetățenii onești, care nu acceptăm să ni se bage pumnul în gură...nu am putea să solicităm o contraexpertiză?
 
Care este interesul să se reducă numărul de paturi de infecțioase?
 
Vi se pare că ne sunt inutile?!
 
De la 220 de paturi, câte aveam înainte de incendiu, vom ajunge la nici jumătate!! Asta cu tot cu modularul!! Când o veni...
 
Tăindu-se paturi, nu numai bolnavii vor fi afectați direct, va avea de suferit și contractarea cu CJAS și pe cale de consecință, mai puține cazuri rezolvate, mai puțini bani, mai puțin personal etc...Repet...în plină pandemie, ne permitem luxul de a tăia paturile de la Infecțioase!!
 
Hai să zicem că ar fi totuși așa, juma' de clădire șubrezită...ce facem cu cealaltă jumătate...pe când ar fi reabilitată?!
 
Că despre o construcție nouă, dedicată Infecțioaselor, nici nu s-a luat în discuție, domnul primar invocând că va construi pe aceeași adresă, Ferdinand 100, un spital cu alt profil!
 
Oncologie lângă Infecțioase?! Hmmm...nu știe dnl primar cum e cu izolarea pacientului imunodeprimat, oncologic...sau poate a aflat....și de fapt, se dorește excluderea noastră...că istoria ne-a arătat că mulți au vizat terenul de la infecțioase...vă aduceți aminte ce dorea dr Botnarciuc demult...
 
Buuun, deci nu clădire nouă pentru Infecțioase, pentru că, deh...nu am fost cuminți...nu am salvat "decât" niște mulți oameni, rămânem așadar, pe renovare plus modular!
 
Dar ce te faci când în interior lucrează câte un muncitor rătăcit pe etaj!!
În concluzie....înainte de a dărâma, trebuie să construim!!!
 
În plină pandemie, când nu se întrevede luminița de la capătul tunelului, continuăm să avem un oraș cu spitale vechi, fără avize de incendiu, de la ISU, dar care funcționează cu avize de la DSP, deși nu îndeplinesc criteriile și circuitele necesare.
 
Înțelegem că nu suntem chinezi, să construim un spital în 10 zile, că suntem doar români....dar treaba că ni se promit vreo trei proiecte locale, de anvergură nu este suficientă (de parcă in ultimii treizeci de ani, nu ni s-a tot promis...si nu am vazut palpabil, nimic)!!!
 
În plin război biologic, ne-am săturat de atâtea promisiuni și vrem și niște fapte...tocmai pentru că, am avut niște încredere!!
 
Așa că, în calitate de cetățean constănțean, plătitor de taxe (inclusiv 20 lei în plus, zilnic, de luni până vineri, ca să pot parca mașina la locul de muncă...), rog autoritatea locală, să nu ne mai sfideze inteligența, spunându-ni-se sistematic, că trebuie urmate proceduri birocratice care durează, pentru achiziția și implementarea (v-am zis că-mi place să folosesc termenul) modularului...că doar, domniile lor respectă legea....ca și cum noi, nu!
 
Dacă nu sunteți în stare să reabilitați cât mai repede infecțioasele și să aduceți cu celeritate modularul care să fie și funcțional, că nu avem nevoie de un alt Lețcani, atunci declinați-vă competența!! Pentru că suntem în pandemie!!! Și pentru că în valul 4 s-a murit pe capete în UPU, oameni care nu au avut norocul unora, ca dvs, să prindă un pat pe o secție! Și pentru că urmează valul 5!!
 
De la 1 oct, ziua incendiului și până în 19 octombrie, când a fost sesizată presa, recunoașteți că nu v-ați atins de clădirea SCBI Cța!!
 
Dacă nu ar fi fost câteva voci care să strige (prea puține, însă, pentru că multor angajați le e teamă de repercusiuni iar mulți colegi, doctori sunt prea lași ca să iasă din zona de confort si să se expună), am fi avut și azi, clădirea SCBI în conservare și am fi așteptat doar modularul!
 
Până la urmă, nu înțeleg de ce acest spital, de importanță strategică națională, dat fiind arealul geografic în care ne aflăm, nu este luat de sub jurisdicția autorității locale și trecut sub coordonarea Ministerului Sănătății?
 
Domnule Profesor Alexandru Rafila, aplecați-vă privirea și spre orașul nostru....
 
Deși dnl Primar zice ...15 decembrie ne deschidem...conducerea spitalului nu comunică subalternilor nimic!
 
Ce transparență?!...Ni s-a spus doar, că trebuie să solicităm o nouă detașare!
 
Grupul de comunicare de pe wattsapp-ul spitalului unde mai ridicam unu, doi angajati câte o problemă, a fost cenzurat...doar șefii având voie să scrie...noi, salahorii...ciocu' mic...ce atâtea exprimări de opinie!!
 
Era comunismul nasol?! Nici acum nu e mai bine...Iar dacă eu am tot vorbit și am spus lucrurilor pe nume, am fost catalogată, inclusiv în interiorul spitalului, ca alergând după funcții, ca având orgolii nemăsurate...Mda...
 
Singura funcție pe care mi-o doresc și după care "alerg" este aceea de om și de doctor care tânjește să-și desfășoare activitatea în cele mai bune condiții pentru mine dar și pentru pacient!
 
Tânjesc după o terapie intensivă ca afară, tânjesc după medicamente de nouă generație, după aparatură nouă, care să fie folosită, nu să stea prin cutii, nedeschise...(ca ecografele noastre sau Fibroscanul la care eu, dar și alții ca mine, cu competență in ultrasonografie, nu am avut acces)!
 
Și mai tânjesc după ceva....după verticalitatea celor printre care trăiesc...colegi sau șefi!!
 
Constanța, rămâne un oraș universitar cu mai mulți profesori universitari în medicină pe m2, dar care nu are un laborator de angiografie intervențională propriu, nu are o maternitate, nu are spital de pediatrie....
 
Iar când mai marii orașului se îmbolnăvesc grav, aleargă la oraș, la București sau în afară, că doar nu or să rămână să se trateze în comuna Constanța....noroc cu pandemia că nu prea au mai avut unde să alerge...
 
Da, tânjesc să lucrez cu oameni cu coloană vertebrală cărora să nu le fie teamă să sancționeze atunci când se impune și care să renunțe naibii, la a mai vorbi, numai pe la colțuri!
 
Asta e educația pe care am primit-o de la bunica mea și pe care încerc să i-o insuflu și fiicei mele...să spună lucrurilor pe nume, cu toate riscurile, deși va fi exclusă din grup și i se va spune și ei, cum mi s-a spus și mie...că e preferabilă abordarea "capul tăiat, sabia nu-l taie..." !

În loc de epilog...

 
"Vaccinati-vă cu toții pentru a nu ajunge în astfel de situații" - spunea Vergil Chitac, primarul municipiului Constanța, imediat după incendiu din 1 octombrie 2021.

Probabil tot acei oameni, care au pierit doar pentru că aveau nevoie de oxigen ca să poată spera că vor supraviețui, vor fi explicația pentru neputința unei administrații locale de a reda comunității un spital la cheie, e adevărat distrus parțial de un incendiu care nu a putut fi prevenit tot din cauza subfinanțării de la bugetul local - instalație electrică din 19toamna, lipsă de sistem de detecție, de extractoare și de senzori de oxigen.

 
 

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Citește și:

Imaginile dezastrului Cum arată Secția ATI a Spitalului de Boli Infecțioase Constanța, la două luni de la incendiu (GALERIE FOTO+VIDEO)





 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii